2015. május 11., hétfő

Tiszta, Sebezhető, Empatikus Kommunikáció Önmagaddal és Másokkal



Négy éve tanítom és gyakorlom a Byron Katie-féle radikálisan őszinte és sallangmentes Tiszta Kommunikációs tematikát. Mostanra ez kiegészült néhány fontos elemmel, melyek közül a leglényegesebb, hogy a TESTBŐL KOMMUNIKÁLUNK, a testbe beleérezve gyakoroljuk a kommunikációs aktusokat.
No, de nem rohanok ennyire előre, mert kicsit szeretnék írni az előzményekről és a tréningeken szerzett tapasztalataimról. Szóval, még egyetemen, a tanárképzés keretein belül találkoztam a Thomas Gordon-féle kommunikációval, ekkor hallottam először az ún. én-üzenetekről és az értő figyelemről (a ’90-es évek közepén járunk). Aztán következett a Berne-féle Tranzakcióanalízis kommunikációs modellje, többek között az én-állapotokkal, meg a számomra kedvenc nevű duplafenekű tranzakcióval. J A szakdolgozatom arról szólt, hogyan is lehetne a (nyelv)tanításban bevetni a TA-t. (A bírálók nem értekelték túl nagyra a teljesítményemet, de addigra már én is csak túl akartam lenni az egészen.) A 2000-es évek közepén folytatódott a sor az Erőszakmentes Kommunikációval, ahol, tejóég, életemben először figyeltem fel az érzelmekre és a szükségletekre, de - őszintén szólva - akkor még nem sokat mondtak, jelentettek nekem. (Pedig az egyetemen 2 évig pszichológiát is tanultunk, ott csak előkerült már valami legalább az érzelmekről… vagy nem…??? J) Annyira analfabéta voltam mind az érzelmek, mind pedig a saját szükségleteim terén, hogy ha nem dolgoztam volna fel sok szégyenemet az utóbbi években, akkor ezt most biztos nem is írtam volna le. J Bár visszanézve, ezzel az analfabétizmussal egyáltalán nem lógtam ki a sorból. És a helyzet mostanra sem változott sokat, ha az emberek általános érzelmi intelligencia szintjét nézzük. Nem hibáztatok senkit, nincs is miért, de tény, hogy elképesztően más minőségű kapcsolatokat és életet tudnánk élni, ha, mondjuk, már az iskolában tanulnánk ilyet, arról nem is beszélve, ha a szülők is ezen ismeretek és megélt tapasztalások segítségével nevelnék a gyermekeiket. Mennyire más lehetett volna minden, ha már korábban is tanítottak volna nekem-nekünk ilyet, mondjuk az általános iskolában vagy a híres gimnáziumban. És persze a szüleink is beültek volna azokra az órákra… De még inkább már úgy születtünk volna, hogy a szüleink érzelmileg intelligensek, megfelelő szintű önismerettel rendelkeznek, tisztában vannak a saját és a gyermekeik szükségleteivel, pszichológiai értelemben felnőttek, és esetleg némi gondolati és testtudatossággal is bírnak. Na jó, abbahagyom. J
Az utóbbi évek során a csoportokkal és egyéni folyamatokban szerzett tapasztalataim sem jobbak: az embereknek óriási hiányosságaik vannak érzelmi, szükségleti, pszichológiai, felnőttségi, tudatossági, valódi önismereti téren – mindannyian így szocializálódtunk. És hogy a kommunikáció témájánál maradjak, az is nagyon érdekes, hogyan jár mondjuk valaki egyik (kommunikációs) tréningről a másikra, aztán marad a fejében az egész. Meg jól akarja csinálni, modelleket akar az élet mindig változó helyzeteire ráerőltetni, akár az is lehet, hogy ettől érzékeli magát jobbnak-többnek, mint mások. És ez mind-mind tök rendben van így, legtöbbünknek ez az útja, csak érdemes előbb-utóbb VALÓDIVÁ válnia, az ENYÉMMÉ, megéltté, átérzetté, megrágottá. Amúgy időnként tényleg úgy érzem magam ebben az ön-folyamatban (bármi legyen is ez), mintha egy gigantikus húsdaráló széttrancsírozna valami felismerhetetlen péppé, aztán pedig újra emberi formát öltök. Tán egyre EMBERIBB formát, ha jobban belegondolok. Egyre életszagúbb, érzősebb, sebezhetőbb, bensőségesebb, teljesebb, fogalmamsincsesebb, mindenúgyvanjólahogyvanosabb az egész. Ha fájok, akkor fájok, ha sírok, akkor sírok, ha dühös vagyok, akkor dühös vagyok, ha örülök, akkor örülök, ha nem tudom, akkor nem tudom, és így tovább. Mennyivel egyszerűbb is ez így!
A legutóbbi Tiszta Kommunikáció tréningen derültünk jót azon, hogy ki milyen „tudományos” kommunikációs stratégia rajta történő alkalmazásától mászik a falra. Van, aki attól, ha visszatükrözik az érzelmeit, más attól, ha épp én-üzeneteket küldenek felé, a harmadik attól, ha az éppen nem teljesülő szükségleteit próbálja megtippelni a beszélgetőpartnere. És mindez nem azt jelenti, hogy nem érdemes megismerkedni a különböző kommunikációs módszerekkel (pl. a fentebb említettekkel), sőt. Rengeteget tanulhatunk belőlük magunkról, a másikról, az életről. Mindenkinek csak javasolni tudom őket. És utána következik az ÉLET sava-borsa, mindannyiunk EGYEDISÉGE, no meg a már szintén emlegetett húsdaráló… ;) (Akinek ezek után még nem ment el a kedve az ön-ismerkedéstől, mondjuk az ÖnMunka tréningjei és önvizsgálati módszerei segítségével, azt nagy szeretettel látom a Nyári Intenzíveken.)
Ahhoz, hogy az élet és a benne tapasztaltak - sőt még a kommunikáció is - valóban az enyém legyen, a legfantasztikusabb eszköz a TESTbe történő megérkezés. Ha a Testből kommunikálok, akkor folyamatos kapcsolatban vagyok az érzéseimmel, így integritásban vagyok önmagammal. Először is önmagamat tanulom meg meghallani egy teljesen más szinten, mint amikor „fejből” beszélek. Ily módon sokkal hatékonyabban tudok kapcsolódni a másik emberhez is. Ennek a kommunikációnak semmi köze a manipulációhoz, semmilyen szinten. Sem magamat, sem pedig a másik embert nem manipulálom, hanem a pillanatnyi igazságom szerint kommunikálok.
A Tiszta Kommunikáció tréning tematikája szerint sok páros és csoportos gyakorlattal járjuk körbe a kommunikációnkban legnagyobb problémákat okozó területeket. Megtanuljuk, mi gátol meg minket általában az őszinte kommunikációban, és - sokak mumusaként - a nemet mondásban, illetve, hogy mit is tudunk ezzel kezdeni. Gyakoroljuk a kérést, és a nyílt, őszinte közlést. Kifejezett kommunikációs stratégiákat, fordulatokat is tanulunk, illetve megtapasztaljuk, milyen is, ha az eddig oly szörnyűségesnek tartott kritikát a hasznunkra fordítjuk. Ezen kívül gyakoroljuk, milyen is a valóban empatikus figyelő/hallgató. Mindezt nem dogmatikusan, hogy mostantólaztánígykellcsinálni, hanem játékosan megízlelve ezeket a lehetőségeket is, melyek aztán a Nagybetűsben a saját arcunkra formálódnak, és ettől lesznek igazán szépségesek.
A tréning témakörei:
·                     A Nemet Mondás Művészete
·                     A Kérés Művészete
·                     A Kritika Fogadása
·                     A Nyílt, Őszinte Közlés
·                     Az Empatikus Hallgatás Művészete

A TK tréninget most először a Byron Katie-féle Munka Alapcsomag részeként lehet elvégezni. A Tiszta Kommunikációt csak a Munka gondolati és elme-megkérdőjelező módszerének ismeretével és gyakorlati alkalmazásával együtt van értelme megtanulni, mivel az egész kommunikációnk alapvetően a magunkról, a másokról és a világról szóló hiedelmeink kitükröződése. Ebben is térünk mi el a hagyományosan oktatott kommunikációs módszerektől és stratégiáktól: mély önismereti szintre megyünk le, felfedezve azokat a gondolati és érzelmi mintázatokat, melyek a kommunikációnkat is alapvetően befolyásolják. Hiába tanulok meg, mondjuk, asszertíven kommunikálni, ha az önmagamról szóló hiedelmeim nem kerülnek feltárásra és feldolgozásra: ugyanúgy értéktelennek, kevésnek, nem megfelelőnek, nem szerethetőnek fogom továbbra is hinni magam, csak ráfújok egy tejszínhabréteget a kakikupacom tetejére (elnézést a kedvenc analógiámért).

Ha az élet VALÓDISÁGÁT és önmagad EGYEDISÉGÉT szeretnéd végre felfedezni, nagy szeretettel várlak Nyári Intenzív Tréningjeimen:

Byron Katie Munka Alapcsomag + Tiszta, Sebezhető, Empatikus Kommunikáció Önmagaddal és Másokkal Tréning, 2015. június 27-28. – A részletekért kattints ide.

Ha pedig mélyíteni szeretnéd a testből létezést, valódi érzelmi és gondolati önismeretre vágysz, figyelmedbe ajánlom Scott Kiloby Élő Önvizsgálatait:


Tanulj Meg ÉREZNI – 3-napos Intenzív Élő Önvizsgálatok Alapcsomag, aug. 28-30. (Megtalálhatatlan, Szorongás és Függőség Önvizsgálat) – A részletekért kattints ide, és görgess lentebb a feljövő oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése