2011. november 17., csütörtök

Mindannyian Ártatlanok Vagyunk


Igen, Te is. Igen, ő is. És igen, még ő is ártatlan. Akiről azt gondolod, hogy soha nem tudnál megbocsátani neki. Nagyon fontos, hogy megértsd, mit értünk ártatlanság alatt. Semmiképp nem hagyunk jóvá semmilyen bántalmazást, egyszerűen csak megértjük, hogyan működünk, és miért is tesszük, amit teszünk. Még akkor is, ha az másoknak fáj. A Munkával mindezt felismerheted és kitisztíthatod. Megtisztíthatod magad az összes szégyenedtől, bűntudatodtól, és szép sorban életed minden szereplőjének megbocsáthatsz. Bármekkora legyen is a seb. Hisz ki bánt kit, ha magadban hordozod, akár életed végéig a fájdalmadat? Itt az ideje megérteni és letenni. Megnyugodni és szeretni. Hisz mindannyian csakis erre vágyunk: hogy szerethessünk. Bármennyire is nem úgy tűnik most mindez.

Fordítottam egy rövid részt egy Byron Katie előadásból, szeretettel ajánlom befogadó figyelmetekbe:

„Biztos Te is ismersz olyan embereket, akik teljesen hidegek, bezártak. Ártatlanok ők, azért ilyenek, mert elhiszik a gondolataikat. Vagy azok, akik barátságtalanul vagy tán gonoszul bántak veled. Nekik is pont ilyeneknek kell lenniük, mivel elhiszik a rólad és a világról szóló gondolataikat. Vagy vegyük azokat a tetteidet, melyeket úgy megbántál. Melyek miatt bűntudatod van, és szeretnéd visszacsinálni őket. Ha visszamész, és jó alaposan megvizsgálod, mit hittél el azelőtt, mielőtt azt tetted, amit tettél, teljesen tisztán fogod látni, hogy NEM VOLT VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGED. Nulla. És bármi, amit a cselekedet előtt hittél, még most is hiszed. És újra meg fogod tenni, amit akkor tettél, csak tán egy kicsit finomabbra veszed a figurát, nehogy oly nyilvánvalóan bukjál le a következő alkalommal. Ezért is válunk olyan titkolózóvá, zárttá. Pedig ez az egész annyira fáj!

Tehát, ha visszamész a cselekedet előtti pillanatba, és megnézed, mit hittél el éppen akkor, majd mindent leírsz egy papírra, és szép sorban megkérdőjelezed ezeket a hiedelmeidet a Négy kérdéssel és a megfordításokkal, de úgy igaziból, nem csak rávágva az „Igaz ez?” kérdésre, hogy „Nem. Az egész már elmúlt”, aztán pedig megállapítod, hogy a Munka nem működik. Négy kérdésünk van – okkal. És megfordításaink vannak – okkal. És saját példáink vannak, melyeken keresztül önmagunkat ismerhetjük fel. Ez a Munka.

És ezután, az élet történik, ahogy történik, te pedig észreveszed, hogy már máshogy élsz. Az elméd mondhatja ugyan azt, hogy még mindig elhiszed, amit hittél, de amikor történik veled valami, már nem ugyanúgy reagálsz, mint azelőtt. Elvégzed ma itt a Munkát, és hiheted azt, hogy még mindig elhiszed a megmunkázott gondolatot, az élet azonban megtörténik, ahogy innen elmész, és már nem lesz benne fájdalmad. Ugyanaz a régi helyzet felbukkan, te pedig már nem fájsz.

Mondok egy példát. Tételezzük fel, hogy haragszol valamelyik szülődre. Elmész innen, és továbbra is úgy hiszed, hogy haragszol rá. Aztán összetalálkozol a szülőddel, és azt veszed észre, hogy már nem haragszol. Vagyis az elme mindent gondolhat. Ami az én fejemben történik, ugyanaz történik a ti fejetekben is. Az egyetlen különbség az, hogy én már nem hiszem el. Vagyis az elme az én fejemben szabad, szabadon futkoshat át rajtam. És ez nem azt jelenti, hogy letagadom, vagy nem veszek róla tudomást. Hisz egyszerre vagyok az is és nem az. És több mint nyitott vagyok rá, hogy mutassatok nekem olyan gondolatot, melyet még elhiszek. Ismerem a szabadság ízét. Tudom, milyen az.

Tehát, ha megkérdőjelezed mindazt, amit azelőtt hittél, hogy elkövetted a bűntudatot okozó cselekedetedet, akkor nem csupán a pillanat tört része alatt látsz rá az áratlanságodra, hanem soha többé nem fogod már tudni elhinni sem. Ezért aztán az egész világod megváltozik. De mindezt csak akkor élheted meg, amikor az élet újfent megtörténik.

Az élet pedig a te képzeletedből születik meg. Az élet a tükörképe annak, amit te igaznak képzelsz. És amennyiben nem szereted a világodat, meghívlak, hogy kérdőjelezd meg mindazt, amit a világról hiszel.”
(Byron Katie)

Ha egy gyakorló ÖnMunkás férfiú saját megtapasztalását szeretnéd olvasni a témában, csodálatos írás született tegnap: Csak Szeretni Tudunk


KI LENNÉL A TÖRTÉNETED NÉLKÜL? - Ha kíváncsi vagy az ártatlanságodra, valódi önmagadra, a motivációidra, és a szabadság ízére, tanuld meg Byron Katie önvizsgálati Munka-módszerét. 2-NAPOS ÖNMUNKA ALAPTANFOLYAM, DEC. 3-4. idén utoljára. Ha itt az időd, várlak szeretettel, a jelentkezési határidő nov.21-ig meghosszabbítva. Kiscsoportos, személyes, bensőséges, Szívből jövő Munka. Részletek itt:

5 megjegyzés:

  1. Misi, én köszönöm, hogy megosztod a csodáidat. Ölellek, andi

    VálaszTörlés
  2. Én magamnak nem tudok megbocsájtani. Nem más ellen követtem el valamit, hanem magam ellen. Látom, hogy mit mond róla a munka, de mégis... haragszom mint a fene! :S
    V.

    VálaszTörlés
  3. Kedves V. Ne csak lásd, hogy mit mond róla a Munka, hanem utazz is el azokba a helyzetekbe a fenti gyakorlat segítségével. Az egó egyik legtökéletesebb trükkje a magunkra való haragudás. Itt az alkalom, hogy mindezt megkérdőjelezd. Szeretettel üdvözöllek, Andi

    VálaszTörlés