2012. március 29., csütörtök

Byron Katie Ébresztő Idézetek 4.


Szép tavaszi csokorra való ébresztő-elgondolkodtató Byron Katie idézetünk gyűlt össze, itt az ideje, hogy átadjam Nektek így egyben. Katie szavai dőlt betűvel, idézőjelben olvashatók, és némelyik után az én tippjeim, kommentjeim, melyeket a Facebook zárt csoportunkban szoktam napi útravalónak adni. Kellemes csokor-illatolgatást, kapcsolódás-visszaállítást önmagaddal, másokkal és a Valósággal.

„Amikor azt hiszed, hogy figyelnünk kéne rád, mi pedig nem tesszük, máris te szakítod meg a kapcsolódást; mi köze van ennek hozzánk?”
A szeretet csak az én oldalamról szakadhat meg, csak én vagyok képes kettőnk közé állni - ha elhiszem a gondolataimat rólad és arról, hogy szerintem épp mi történik.

„Az egyetlen dolog, ami valaha élt, az egy hitrendszer. Az egyetlen dolog, ami valaha meg fog halni, az egy hitrendszer.”

„A világ csak annyira gyógyul, amennyire az elméd.”

„Amikor nem próbálunk mások kedvében járni, másoknak megfelelni, elkezdjük felismerni, mi is a számunkra jó.”

„Ha a legnagyobb ajándékot szeretnéd adni valakinek, engedd meg, hogy neki legyen igaza.”

„’Hülye Picsa’. A szavak semmit sem jelentenek. Azt jelentik, amilyen jelentést én adok nekik.”

„Vannak, akik úgy gondolják, hogy az együttérzés azt jelenti, érzem a másik ember fájdalmát. Nem tudod a másik ember fájdalmát érezni, csak a saját fájdalmad kivetülését.”
Vagyis, amikor valakinek a története hallatán érzelmi fájdalmat érzel, akkor a saját történeted nincsen még megkérdőjelezve. A történeteid felszámolása után pedig nem érzéketlenség marad, ahogy attól félni szoktatok, hanem szeretet.

„Ellenség nem létezik. Csak barátok vannak, akik az igazságot mondják el nekünk.”

„Amikor ezren vannak a teremben, ezer különböző Katie ül a fotelemben.”

„Amint az emberek megkérdőjelezik, amit hisznek, korábban elképzelhetetlen félelemmentességben kezdenek élni.”

„Bárki kiszedheti magát a pokolból, ha az elméje nyitott a kérdésekre.”

„Az elme mindig pontosan történik.”
A gondolat pont akkor bukkan fel benned, amikor felbukkan. Semmi befolyásod nincsen rá – észrevetted már? Ha pedig zavaró gondolat, épp azért bukkant fel akkor, amikor, hogy végre ráébredhess, mit is hiszel, majd megkérdőjelezhesd. Így szűnik a kötődésed a gondolathoz.

„Csak addig szenvedünk, amíg rá nem ébredünk arra, hogy valójában semmit sem tudhatunk.”

„Nem a sötétségtől félünk, hanem attól, amit beleképzelünk a sötétségbe.”

„Amint megtisztítod a múltadat, csak boldog, szeretettel teli jövőt leszel képes kivetíteni. Ekkor érted meg, mit is jelent az, hogy az univerzum barátságos.”

„Minden gonoszt én teremtek. A gonosz csak akkor létezik, ha elhiszem, amit rólad vagy magamról gondolok.”

„A világ az én érzékelésemben létezik. Csak a történeteim szűrőjén keresztül látok és hallok.”

„A tiszta elme képtelen boldogtalan életet élni.”
Ha az elme nyitott, tiszta és stresszes történetektől mentes, a szív is nyitva van. A boldogság és az öröm ebből fakad. Összetörhetetlenül.

„A trauma nem több, mint hogy beleragadtál abba, amit hiszel.”

„Amit másokban kritizálsz, az mindig rossz érzéssel fog eltölteni, amikor te csinálod.”
Hiszen, amit másban kritizálsz, azt még magadban nem fogadtad el, azt gondolod, hogy magadat kéne megjavítanod, és végre megszabadulnod az adott tulajdonságodtól vagy viselkedésedtől. És jól haragszol magadra. Amíg menekülsz tőle, amíg el akarod tüntetni, nem szereted aktuális önmagad, mondván „Hát, ez aztán szerethetetlen.” Teljesen biztos lehetsz benne, hogy ez igaz? Ki lennél a gondolat nélkül?

„Akkor vagy jelen a pillanatban, amikor azt akarod, ami éppen van.”

„Amíg önmagadhoz nem vagy hű, nem tudsz hű lenni egy másik emberhez sem.”
És ezt mindenféle kapcsolatokra értsük, ne csak a párkapcsolatra, ahol a hűség fogalmát értelmezni szoktuk. Te hol nem vagy még hű magadhoz? És hogyan néz ki, amikor hű vagy egy másik emberhez? Biztos úgy, ahogy azt eddig képzelted? A mai nap során figyeld, mikor nem vagy hű magadhoz, mikor csalod meg, vered át, vezeted meg saját magadat. Például azzal, hogy nem azt mondod vagy teszed, amit szeretnél. És nézd meg, milyen gondolatok tartanak vissza attól ilyenkor, hogy hű légy önmagadhoz.

„Ha egy szent sétálna be a terembe, te akkor is ráaggatnád a hiedelmeidet. És az első adandó alkalommal, amikor nem adja meg neked, amit akarsz, vagy bármilyen módon fenyegeti a hiedelemrendszeredet, rátámadsz. Amikor valakire rátámadsz, a támadás visszakanyarodik, és te válsz a célpontjává: saját magadat támadod meg. Amikor egyvalakit támadsz, mindenkit támadsz.”

„Nem a másik embert kell rávennem arra, hogy ne bántson engem. Én vagyok az, aki képes felhagyni saját magam bántásával. Csak én tudom megtenni magammal.”

„Lehetsz gazdag 200 forinttal a zsebedben, és szegény milliárdosként. Csupán a pénzről szóló történeteid töltik el rettegéssel a szívedet.”

„Egyetlen hiedelem visszacsinálásával/érvénytelenítésével több évezrednyi időt csinálsz vissza.”

„Ha szeretnéd a haragot kivenni az életedből: menj vissza abba a helyzetbe, ahol haragudtál… érezd át teljesen a haragodat… és írd le a gondolataidat.”

„A kegyelmi állapotba való belépéshez csupán azt a feltételezést kell megkérdőjelezned, melyet épp most védelmezel. Meg most, most, most…”


Ha szeretnéd profin, alaposan, szeretetteljes légkörben megtanulni, hogyan tudod megkérdőjelezni bármilyen témájú stresszes gondolataidat, várlak szeretettel a májusi Alaptanfolyamokon:

2-napos ÖnMunka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján: 2012. május 5-6.
Hétköznapi tanfolyam: május 14-15.
Jelentkezési határidő: április 10. Részleteket itt találsz: http://kincsamivan.hu/programok.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése