2010. november 2., kedd

„Mindent Odaadsz…”


A címben szereplő mondat írásom keletkezése előtt egy órával hangzott el egy telefonbeszélgetésben, melyet egy Drága Barátnővel folytattam, aki szintén jó ideje végzi a Munkát. Arról beszélgettünk, miért is lehet az, hogy nagyon kevesen jelentkeznek az (Ön)Munka tanfolyamokra.
Az egyik ok az lehet, amit én úgy hívok, hogy „tele van a padlás”. Ezo-spiri-önismereti-személyiségfejlesztő iparban élünk, dömping van könyvekből, tanfolyamokból, módszerekből, melyek mind egy jobb életet ígérnek. Mi pedig megvesszük őket, próbálkozunk, próbáljuk alkalmazni a tanultakat az életünkre, majd megyünk a következő tanfolyamra, hátha majd végre az megadja a választ minden kérdésünkre, és megvált minket a szenvedéstől. Aztán lassan belefáradunk, mert olyan nagyon semmi nem változott. Kiürült a zsebünk, elfogyott a hitünk és a lelkesedésünk. És akkor minek is menjünk el egy újabb tanfolyamra? Biztos úgysem történik semmi más ott sem.
Emellett, egy másik lehetséges ok, amit már néhányszor megállapítottunk az az, hogy ez a módszer a Bevállalósoké. Természetesen ez is csak egy hiedelem, mint minden más, és vannak példák erre is, meg az ellenkezőjére is. Tapasztalatom szerint Bevállalósnak olyan értelemben kell lenni, hogy hajlandó legyél megnyitni az elmédet, vagyis MINDENT megkérdőjelezni, amit eddig tudtál, mindent, amit eddig magadról, másokról, és a világról gondoltál. Erre sokan nem állnak még készen. Azt hiszed, elveszítesz valamit, és majd nem tudsz mibe kapaszkodni. Mert úgy gondoljuk, hogy nem tudunk kapaszkodók nélkül élni. Hogy mindig tudnunk kell, kontrollálnunk kell, megelőznünk kell, stratégiát gyártanunk kell. És ez teljesen érthető, hisz egészen addig, amíg elhisszük, hogy azok vagyunk, akinek gondoljuk magunkat, nincs igazán választási lehetőségünk.
         Akinek gondolod magadat, másokat, és a világodat, az biztos pont számodra, legyen az bármennyire fájdalmas is. Megszoktad. El sem tudod képzelni, hogy Te nem az az áldozat vagy, akin mások áttipornak. El sem tudod képzelni, hogy a párod nem az az okostojás, akinek Te látod. El sem tudod képzelni, hogy a világ nem olyan kegyetlen hely, amilyennek megismerted. Mert ki lennél Te akkor, ha kiderülne, hogy mindez nem igaz??? Ez az, amit nem nagy eséllyel tapasztalhatsz meg, amíg ragaszkodsz ezekhez a történetekhez.
         A következő ok a Barátnő szerint - és ez indított ennek a bejegyzésnek a megírására -, az hogy „Mindent odaadsz.” Mármint én: itt a blogon és a honlapomon. Szerinte emiatt nincs szüksége az embereknek már a tanfolyamra. Elmondtam neki, hogy pont ez a célom ezzel a bloggal. Hogy MINDENT megkapj, amire szükséged van ahhoz, hogy akár egyedül is eljuss oda, ahova vágysz. Egy olyan egyszerű módszerrel, mint a Munka. Ha alaposan átolvasod a blogot és a honlapot, rengeteg háttérinfót, példát, esettanulmányt, és persze a szükséges feladatlapokat is megtalálod. Nincs más dolgod, mint nekiállni. Én is teljesen egyedül tanultam meg a Munkát. Aztán mentem el Byron Katie School-jába. Ahol azért rengeteget tanultam még a módszerről, és elköteleződtem a Munka továbbadása mellett. Ennek fő formája az információ átadása, az angol nyelvű anyagok magyarra fordítása, és megosztása. Azt szeretném, ha mások is megélhetnék, milyen egyszerű is a magunkhoz vezető út, és ha megtanulták a Munkát, akkor máris tudják a barátaikkal, családtagjaikkal csinálni, és így terjed ez szépen. És akkor valami megváltozik…
Ha pedig Te úgy döntesz, hogy szeretnéd támogató környezetben, profi segítővel megtanulni a Munkát, vagy épp egyedül nem mersz nekiállni, akkor gyere el egy ÖnMunka Alaptanfolyamra. Én a teljes nyitottság, az őszinte információközlés, és a megosztás elkötelezettje vagyok. Nem kívánok manipulálni, csavaros marketing-trükköket bevetni, zengzetes ígéreteket tenni, hogy elcsábítsalak egy tanfolyamra. Pedig az elmúlt években sok ügyességet tanultam erről, mert érdekelt, hogyan vagyunk manipulálva.  Bevethetném a hipnotikus reklámszöveg-írásról tanult fortélyokat. Választhatnám azt az utat, hogy vonzó tanfolyamcímekkel elhúzom előtted a mézesmadzagot, és azt mondom, hogy 1-2 nap alatt megfordul Veled a világ: gazdag, sikeres, örökké fiatal, karcsú, önbizalomtól duzzadó, ellenállhatatlan, és mindentudó leszel.
Nemrégiben olvastam egy olyan tanfolyami reklámot, mely azt állította, hogy ha részt veszel az 1 napos (kb összesen 6 órás) tanfolyamon, persze jó sok pénzért, akkor, idézem: „Csak a személyid marad a régi!” Nem azt állítom, hogy egy ilyen tanfolyamnak nem lehet elképesztő hatása, minden bizonnyal megéri azt a pénzt. Lehet, hogy pont azért, mert úgy érzed, hogy ennyi pénzért már komolyan veszed, és van 2 olyan dolog, ami „betalál” nálad, és repülőrajtot veszel. Többen javasolták, hogy adjam drágábban a tréningeket. Nem szeretném. Én minél több ember számára kívánom elérhetővé tenni a Munkát, szeretettel és odafigyeléssel átadni Neked. Ha nincs pénzed, akkor is. Kérlek, hogy ha érdekel a Munka, de épp még ennyit sem tudsz kifizetni, jelentkezz nálam, biztos találunk megoldást.
Van itt még egy potenciálisan gátló tényező, mely sokakat elriaszt: az, hogy csoportban kell dolgozni. Szeretnélek megnyugtatni, hogy ha Te nem kívánod magadat „kiadni”, félsz mások előtt beszélni, akkor senki nem fog erre kényszeríteni. A tréningeken csoportban és párban is dolgozunk, a csoportos munka során szabadon megválaszthatod, hogy nyilatkozol-e vagy sem. Az ÖnMunka tréningek amúgy nem arról szólnak, hogy tocsogunk a történeteinkben; pont ellenkezőleg: megszabadulunk tőlük. Mégpedig a Munka 4 kérdése és a Megfordítások segítségével. Összesen ezekre a kérdésekre kell válaszolnod, majd megfordítani a vizsgált állításodat, és példákat keresni a hétköznapi életedből. A válaszadást végső esetben fejben is elvégezheted, és bólintasz, amikor megkaptad a válaszodat magadtól. A párod (Facilitátor-Segítő) feladata összesen annyi, hogy kérdéseket tegyen fel neked, és rád figyeljen. Aztán pedig szerepet cseréltek, és Te leszel a kérdésfeltevő. Ilyen egyszerű az egész. Addig mész el, annyira nyílsz meg, amennyire megengeded magadnak; más úgysem történhetne.
Végezetül, egy rövid összefoglaló arról, hogy Mi az (Ön)Munka, illetve Mi NEM Az (Ön)Munka:

Mi IGEN az (Ön)Munka? Egy teljesen újszerű, egyedülálló eszköz. Életed minőségében RADIKÁLIS változásokat hozó, a világon már százezrek által művelt és megélt gyakorlatias Önvizsgálati módszer. A Munka félelmeid gyengéd, fokozatos érvénytelenítése, hiedelemrendszered, szűrőid VÉGLEGES visszabontása, a nyitott elme módszere.

Kiknél tud gyorsan működni a Munka? A Munka a türelmeseké, a megengedőké, a befogadóké, a kíváncsi bevállalósoké, a valódi változást akaróké, az áldozati szerepet abbahagyni akaróké.

Mi NEM az (Ön)Munka? Az (Ön)Munka NEM a pozitív gondolkodásról, NEM a ma olyannyira divatos "tudatos teremtésről", és NEM gondolataid "elengedéséről" és manipulálásáról szól. NEM egy újabb ezoterikus hitrendszer. Sőt, nagyon mélyen megérteti Veled, hogy miért is nem működnek ezek, miért is nem lehet a gondolataidat csak úgy elengedni, vagy máshogy gondolni.

Byron Katie MunkaMódszere NEM a "mindentudók", a kételkedők, és a türelmetlenek útja, és Nem egy újabb mézesmadzag. NEM a változtatni nem akaróké, és NEM az áldozati szerepet fenntartani kívánóké. (Viszont az ilyen embereken is tud segíteni, mert elég könnyen rést üt a védelmi pajzson.)

„A Munka mindig kevesebb történetet hagy meg neked. Ki lennél a történeted nélkül? Sosem tudhatod, amíg nem végzed el az Önvizsgálatot. Nincs olyan történet, mely Te lennél, és nincs olyan, mely hozzád vezetne el. Minden történet elvezet saját magadtól – elszigetel attól, aki valójában vagy. Fordítsd meg; csináld vissza. Ha egyszer elhitted, képes vagy újra nem elhinni is. Te az vagy, aki a történetek előtt létezik. Te az vagy, aki akkor marad, ha a történet megértésre talál.”(Byron Katie)

Ennek a blogbejegyzésnek a kapcsán most péntekig, azaz november 5-ig szeretném meghosszabbítani a november 13. és 14. ÖnMunka Alaptanfolyam és Pénz, Munka,Üzlet (PMÜ) Tréning koránkelő kedvezményét. Az Alaptanfolyam természetesen önállóan is elvégezhető, a PMÜ előfeltétele az Alaptanfolyam. Ha legkésőbb pénteken átutalod a tanfolyami előleget, akkor az Alaptanfolyamot bruttó 11.500 forintért, a PMÜ Tréninget szintén bruttó 11.500 forintért végezheted el. Ha mindkét napra eljössz, akkor ez összesen bruttó 19.900 forintodba kerül.

Ha az Alaptanfolyamra 3 embert hozol magaddal, Te ingyen vehetsz részt. Ez a kedvezmény a PMÜ napra nem érvényes. És kérlek, ha pénzügyi problémáid vannak, akkor is keress bizalommal, megbeszéljük, miként lehetséges a részvételed.


3 megjegyzés:

  1. Látod, lehet, hogy a fordítottja miatt...
    mindent odaadsz - mindent elveszel :-)))

    VálaszTörlés
  2. Hogy érted, Csibe, hogy mindent elveszek? Csak, hogy mások is érthessék ezt a megfordítást, kifejtenéd kicsikét? :-)

    VálaszTörlés
  3. A megfordításokról bővebben: kincsamivan.hu

    A kommentemhez a magyarázat: sokan megrémülnek attól, hogy ha "elmúlnak" a történetek a fejükből, mi lesz velük? Megszoktuk, hogy "nő vagyok", "orvos vagyok", "szorgalmas vagyok", "türelmetlen vagyok" - csak néhány különböző példa.
    Elsőre úgy tűnik, hogy az önmunka elveszi az identitásaidat - de jajj, akkor mi marad?
    Valamiben csak hinni kell - szoktuk mondani.
    Igaz ez? :-)
    És persze, hogy Te nem veszel el semmit senkitől - csak ez is egy "jól megszokott" hitünk: őőő volt, őőő tette, őőő tehet az én szenvedésemről...

    VálaszTörlés