2010. november 4., csütörtök

Férfi - Nő, Egy Pár?


„Egy jó kapcsolathoz elég egy ember, aki tisztában van önmagával.” (Byron Katie)

Nyáron, Byron Katie School-jában, minden nap életünk más és más aspektusát vettük vizsgálat alá. Test, betegség, kommunikáció, étel, függőségek, pénz, előítéletek, halál, szenvedés, megbocsátás, és még sok-sok érdekesség. Egy egész napot töltöttünk a Férfi-Nő témakörrel: fantasztikus élmény volt, ahogy 400 ember egyszerre végezte a gyakorlatokat. Egészen meglepődtem, hogy itthoni tapasztalataimtól eltérően, a 400 résztvevő kb. egyharmada férfi volt. Nálunk ez jó esetben is egy a tízhez, kivétel a pénzzel kapcsolatos tanfolyamokat… :-). Szóval, ez a nap olyan fantasztikus megismerését hozta a Férfiak, és persze a Nők egymással kapcsolatos hiedelmeinek és félelmeinek, és egy olyan csodás gyakorlattal végződött, ami teljesen más megvilágításba helyezte ezt az örök „problémakört” a résztvevők számára.

Nyilván már Te is gondolkodtál azon, mitől is lehetne kellemesebb, szeretetteljesebb, kielégítőbb a kapcsolatod. Az elején minden olyan csodás volt, most meg már kicsit bepocsolyásodott, ellaposodott. Igazából már nem élvezed túlzottan, ami van, de még mindig jobb vele, mint nélküle.
Az is lehet, hogy annyira ragaszkodsz a párodhoz, hogy el sem tudod képzelni az életedet nélküle. Ő a mindened, nélküle senki lennél – véled. Rá építed az egész életedet, aztán, ha valami váratlan esemény történik, akkor bedőlsz. Összedől a világod, nincs tovább. Így nem érdemes élni. Én mindent megtettem érte, értünk, ő pedig megcsalt, elhagyott, ne adj’ isten meghalt.
Ha épp nincsen párod, azt bogozod ezerrel, hogy vajon miért nincs, és hogyan lehetne már végre megtalálni? Persze, a Nagy Őt. Akár még bűvös praktikákat is bevetsz, hogy megleld, és örökre magadhoz láncold. Mert több kört már nincs kedved futni, elég volt a csalódásokból, a bántásból, az újra meg újra felmerülő problémákból. Az is elképzelhető, hogy emiatt már lassan kiábrándulsz ebből az egész párkapcsolatosdiból.
         Az is lehet, hogy egyike vagy azoknak, akik nem mernek elköteleződni, inkább lavíroznak, egyszerre több kapcsolatot futtatnak, és meggyőzik magukat, hogy ők már csak ilyenek; meg hát ilyen a világ, mások is így élik az életüket. Magányos farkasnak lenni a legjobb, gondolják, így senkinek nem tartozom elszámolással, szabad vagyok, mint a madár. Szabad vagy. Szabad vagy? Jó ez így. Jó ez így?
         Folytathatnám a „típusok” felsorolását vég nélkül – mind tisztában vagyunk ezekkel a „jelenségekkel”. Még talán két alaptípust emelnék ki: az egyik az az ember, akinek meggyőződése, hogy ő senkinek sem kell, őt nem lehet elfogadni sem, nem hogy szeretni. A másik pedig látszólag az előző ellentéte – ő az, aki azt szereti hangoztatni, hogy olyan férfi/nő nem létezik, aki neki megfelelő lenne.

A Nőként, Férfiként, Párként való működésünket ugyanazok az alapelvek működtetik, mint életünk összes többi területét: a tudattalanul elhitt hiedelmeink. Mit tanultunk meg Nőről, Férfiról, Párkapcsolatról, és ennek viszonylatában saját magunkról. Emlékszel a tegnapi bejegyzésre? (Te Mit Tanítasz?) A diavetítőre és a vetített filmre? Ha változást szeretnél látni a párodon, a kapcsolatodban, magaddal kell kezdened. Az „alvilágba” lemerült hiedelmeid megkérdőjelezésével. Amíg elhiszed, amit hiszel, a vetített kép nem fog változni, bármennyire sikálod is.
A Munka 4 kérdése és a megfordítások segítenek Neked, hogy alapjaidban változhass, ne tejszínhabot fújjál a kakikupac tetejére – elnézést a profán hasonlatért, ezt így meg szokták érteni az emberek. Ha van bátorságod megkérdőjelezni azt, amit valamikor ártatlanul elhittél, elképzelhetetlen minőségi változást élhetsz meg az életedben – természetesen a Nőként, Férfiként, Párként való „működésedben” is. Katie mindig hangsúlyozza, hogy ne hidd el, amit mond, hanem próbáld ki, tapasztald meg. Ne egy újabb hiedelemrendszert gyárts belőle, keresd meg a saját igazságodat, onnantól kezdve valóban „tudni” fogsz, nem pedig hinni.

Erre az évre még egyetlen Tematikus Tréning van hátra: Férfi, Nő, Párkapcsolat (FNP) címmel. Sokan kérték, hogy legyen ilyen nap, és én is nagyon fontos témának tartom – nem mintha a többi nem lenne fontos. Az FNP Tematikus Tréning időpontja 2010. november. 28. vasárnap. (Így a karácsonyi készülődést még épp meg tudjuk előzni.) Ennek a napnak is előfeltétele az ÖnMunka Alaptanfolyam, hiszen ott tanuljuk meg a Munka menetét. ÖnMunka Alaptanfolyam idén előreláthatólag utoljára november 13-án, jövő szombaton lesz. (Erre november 5-ig lehet még koránkelő kedvezménnyel jelentkezni.) Az FNP Tréning koránkelő kedvezménnyel bruttó 11.500Ft, ehhez a jelentkezési határidő november 15. Utána bruttó 12.500Ft.

Végezetül egy kis idézet-csomagocska Byron Katie-től ebben a témakörben:

A személyiség nem szeret – mindig akar valamit. A személyiség szempontjából a szeretet csupán megállapodás kérdése. Ha egyetértek veled, akkor szeretsz. De abban a pillanatban, amikor meg merem kérdőjelezni valamelyik szentnek vélt hiedelmedet, máris az ellenségeddé válok. Az elmédben szakítasz velem.

Az emberek nem egymáshoz ragaszkodnak, hanem a hiteikhez.

Nem a Te feladatod, hogy szeress engem – ez az én feladatom.

A számodra lehető legjobb tanár az az ember, akivel együtt élsz. Figyelsz rá?

A legtöbb ember abban a hitben él, hogy csak akkor élhet szeretetben és kerülheti el a magány, ha rátalál valaki különlegesre. Ősi hiedelem ez, és nagy bátorság kell a megkérdőjelezéséhez. De ha megteszed, óriási meglepetésben lesz részed: képessé válsz érzékelni a szeretetet, akár van veled valaki, akár nincs. A vele és a nélküle egyenlővé válnak, rájössz, hogy mindkettő ugyanolyan jó.

A romantikus szerelem ideája arról szól, hogy szükséged van valakire, aki kiegészít téged. Tökéletes őrültség. Tapasztalatom szerint senkire sincs szükségem, hogy kiegészítsen. És paradox módon, amint erre rájövök, onnantól kezdve mindenki kiegészít.

Én azt akarom, hogy a férjem azt akarja, amit ő akar. És tudom, hogy nincs más választásom. Ő csinálja, amit csinál, én pedig szeretem, ahogy van. Ez az, amit akarok, mert rájöttem, hogy a valóság ellen harcolni fájdalmas dolog.

1 megjegyzés:

  1. "A személyiség nem szeret – mindig akar valamit. A személyiség szempontjából a szeretet csupán megállapodás kérdése. Ha egyetértek veled, akkor szeretsz. De abban a pillanatban, amikor meg merem kérdőjelezni valamelyik szentnek vélt hiedelmedet, máris az ellenségeddé válok. Az elmédben szakítasz velem."

    nagy igazság. ezt már én is észrevettem munkahelyen. csak addig kedvelnek, amíg az egyetértésemmel táplálom a kondicionált elméjüket. az én egyetértésem kell, ahhoz az hamis éntudatuk jól érezze magát.

    VálaszTörlés