Rólam: Oravecz Andrea

Andi az egyik legsokoldalúbb, legkitartóbb, legalaposabb, és LEGEMBERIBB segítő, akivel eddigi utam során találkoztam. Szünet nélkül képzi és fedezi fel önmagát. Könnyedségét megtartva elképesztő mélységekben is stabilan tartja a hozzá fordulókat, tréningjein létfontosságú ismereteket ad át és mindent megtesz, hogy azok egyéni tapasztalássá szilárduljanak. Odaadással és finomsággal fordul az emberekhez. Példaértékű. Bennem Andi pörgette fel az önfelfedezés és -megismerés mechanizmusát. Biztos kezű, szerteágazó tudású, éleslátású, rutinos segítő. (Frei Kitti)
GYAKORLATIASSÁG, PROFESSZIONALITÁS, TÜRELEM, FIGYELEM, SZENVEDÉLY, ELKÖTELEZETTSÉG, ALÁZAT AZ EMBERI LÉNY IRÁNT ÉS HUMOR.

Címszavakban ez a szakmai (és életi) hitvallásom.

Önismereti tréner, önvizsgálati facilitátor, tanár, lelkes tanuló és felfedező.


Elérhetőségeim: andi.oravecz@gmail.com 

Oravecz Andrea a nevem, 1971-ben születtem.

Nem igazán kenyerem a púderozás, szeretem az érthető, gyakorlatias, lényegre törő megfogalmazásokat és a humort. Ennek jegyében készítettem el ezt a bemutatkozást is.

Mit is mondjak? Talán azt, hogy honnan jövök és hol vagyok mostanság. Ebből talán képet kaphatsz arról, hogy mire is lehet jó az ÖnMunka integrált rendszere, és saját magad gyakorlati szintű, mély megismerése illetve felnevelése.

Szóval, az úgy kezdődött, hogy… melyikkel is kezdjem, van egy pár… Depresszió, abból is a picit mániás fajta, de inkább véget nem érőnek tűnő depressziós szakaszokkal, a mániás szakasz elég ritka volt. Mindez kb. 20 éven keresztül, hát, igen, elég korán kezdtem. Ez egybeesett legalább ilyen hosszadalmas evési rendellenességgel, totális önértékelési pánikkal, leginkább a testem kinézete miatt. 13 éves korom óta azt gondoltam, hogy majd akkor leszek boldog, ha szép karcsúra fogyom és sportolom magam, és persze akkor végre elkezdődik majd a valódi élet, mert amúgy az egész egy nagy rakás kaki. Voltak időszakaim, amikor hetekig a lakásból sem jöttem ki. Évekig semmi más téma nem járt a fejemben, mint, hogy mit és mikor szabad ennem, illetve főleg, nem ennem. Ha éppen nem ettem, akkor elégedett voltam magammal, de mindig ott volt az ételnek a „réme” a háttérben, mert akkori fontossági sorrendem szerint az életben egyetlen öröm volt, mégpedig az evés. Elég tudathasadásos cucc ez, szenvedtem is rendesen. Volt még egy kedves időtöltésem: az alvás. Mert semmikor máskor nem találtam nyugalmat a kényszeres gondolkodástól. 

Testi betegségek területén sem szűkölködtem, mindenféle kisebb-nagyobb nyavalyákkal fűszereződött életem amúgy elég egyhangú folyása. Ezek szintén erősen rányomták a bélyegüket az életminőségemre, ezért elég korán elkezdtem érdeklődni ezeknek e betegségeknek az alternatív megértése iránt.

Összefoglalásként erről a 20 évről elmondhatom, hogy valóban életre szóló tanítást és alapot jelentett annak megértéséhez, hogy milyen mértékig tudják tönkretenni a fejemben hurcolt drámák és a testemtől való elválasztottság az életemet, és mennyire akadályozza ez a hétköznapjaim normális megélését (és akkor az élet élvezetéről még nem is beszéltem…).

A 90-es évek elejétől olvastam, amit csak értem. Sok módszert kipróbáltam, főleg alternatívokat, melyek ideig-óráig hoztak enyhülést, lelki fájdalmamat azonban semmi nem tudta enyhíteni. Igazából, sosem hittem, hogy ez bármikor is máshogy lehet már.  Már kora huszonévesen levontam azt a következtetést, hogy az életem véglegesen tönkrement. Életem célját így fogalmaztam meg: TÚLÉLNI.

A 2000-es évek elejétől fogva végigjártam ennek a műfajnak megannyi fajtájú elméleti-gyakorlati-kísérleti tréningjét, tanfolyamát és kurzusát, elolvastam számtalan könyvet, elköltöttem sok-sok pénzt. Volt közöttük olyan is, az egyik legdrágább, ahol azt tanultam meg pár nap alatt, hogy hogyan nem szabad az emberekkel bánni, és hogy milyen szinten manipulálhatóak vagyunk a félelmeink és hiányérzetünk által...

VALÓBAN MŰKÖDŐ, gyakorlati utat sokáig nagyjából senki nem tudott mutatni számomra. A gondolatokat és a hozzájuk tapadó érzéseket minden módszer eltüntetni, megváltoztatni akarta. A testembe pedig egyik sem vitt be. Eltüntetni meg megváltoztatni már addig is bőven akartam én is sok mindent az életemben, a fent leírt sikerrel. 😀

2010-ben ismerkedtem meg Byron Katie Munka-módszerével, aminek egyszerűsége lenyűgözött. Szerelembe estem vele, aztán szép fokozatosan elkezdtem meglátni benne a hiányosságokat és a csapdalehetőségeket. Mostanra tizedik éve látom a Munkát működésben, és sok minden megkérdőjeleződött bennem vele kapcsolatban. Fantasztikus eszköz, ha arra használjuk, amire való. De nem való mindenre. Sőt, van, amikor kifejezetten félrevisz és árt. Könnyű a saját vakfoltjainkból végezni, és számos csapdába beleeshetünk így. És mivel a Munka nem dolgozik mélyen testi, érzés szinten, ezért a legfontosabbat, a hiányidentitásaink szintjét érintetlenül hagyja. És nagyon könnyen a spirituális elkerülés tévútjára kerülhetünk általa. A mostanra kialakult, integrált megközelítésemnek a Munka már csak egy pici eleme. Nagyon ütős eleme, amikor helyénvaló. És már nagyon máshogy végzem és adom át, mint az eredeti formula.  

2012-ben kezdődött a TESTI ÉRZETEKKEL való mély ismerkedésem, ami a LEGFONTOSABB mérföldkő az ön-utamon és az emberekkel való munkámban is. Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai révén merültem bele a testi érzetek és a gondolatiság összetapadottságának rejtelmeibe. A módszer akkreditált facilitátora és magyarországi trénere lettem. Scott Élő Önvizsgálatai még hatékonyabbá tették az ön/én-feldolgozást. Az Élő Önvizsgálatok olyan mélységeket adtak az önfeldolgozásomhoz, olyan megtapasztalásokon, tisztulásokon, elengedéseken vittek keresztül, ami korábban elképzelhetetlen volt. Gyönyörűség másokkal és magamon is dolgozni, játszani ezekkel a gyakorlatias, szike éles eszközökkel. Gyengéden, mégis lézer fókusszal.

Segítői eszköztáram folyamatosan bővült az évek során. Egyrészt tanfolyamok elvégzésének útján (Pl. a Dr. Buda Lászlótól tanult Szomatodráma), másrészt pedig az utóbbi 3-4 évben igen intuitíven és kreatívan bukkannak elő belőlem az épp zajló folyamathoz és az épp ott lévő emberhez illő legmegfelelőbb eszközök. Ebből fakadóan dolgoztam ki egy sajátságos Belső Gyermek gyógyító megközelítést, miközben elképesztően hasznos szakkönyvek (pl. személyiség - és gyermekpszichológia, agy- és idegrendszer-kutatás, érzelmek és érzések, elme működése, traumafeldolgozás) garmadája is állandóan kísér az utamon. 2016-ban Nagy Zsóka vezetésével az Érzelmi alapú családi- és párkapcsolati mediáció képzést végeztem el.LEGFRISSEBB:

2017 eleje óta megint egy új, végtelenül fontos fejezet nyílt az utamon: belevetettem magam Peter Levine traumafeldolgozási módszerének (Somatic Experiencing) és Stephen Porges polyvagal elméletének gyakorlati rejtelmeibe, és elvégeztem Irene Lyon Smart Body Smart Mind elnevezésű gyakorlati idegrendszer-gyógyító online kurzusát. Illetve elkezdtem egy online Feldenkrais mozgástudatossági kurzust és biodinamikus cranioszakrális kezelést tanulni. Ennek köszönhető a 2017 őszétől teljesen megújult ÖnMunka képzési rendszer.

2018-ban folytattam a Feldenkrais és a biodinamikus cranioszakrális kurzust, illetve megismerkedtem a Human Design alapjaival. Legutóbb pedig Dr. Joe Dispenza Intensive and Progressive Online Kurzusát végeztem el.

A 2019-es év az Embodied Potential Embodiment for Business online kurzusával indult, és újabb csodás tanulmányokban vagyok benne, melyekről majd a saját idejükben írok.

Fontos még, hogy erős és objektív kritikai érzékemre, illetve a mostanra sok évnyi és több ezernyi órányi magammal és másokkal szerzett tapasztalatokra alapozva, az általam tanult és alkalmazott módszereket is folyamatosan felülvizsgálom és megkérdőjelezem. Minden módszert, eszközt könnyű félreérteni, félrevinni, egyetlen igazságnak kikiáltani, újabb hitrendszert gyártani belőle, és így beleragadni. Illetve nemhogy segíteni vele az embereknek, hanem hátráltatni őket az útjukon. Ezért is tartom fontosnak, hogy rendszeresen dolgozzam én is külső segítőkkel, amikor valamilyen témámra még rá szeretnék nézni. Illetve ezért lényeges az is, hogy mindenki, aki az önismeret útját járja, időnként kérjen külső szakértő, "szakszemű-szakfülű" segítséget. Nagyon könnyű a nem kevés csapdába beleesni, és a szükségesnél sokkal tovább tanyázni bennük. Az egyik ilyen az ún. spirituális elkerülés, mely mára fő témám és vesszőparipám lett, mivel emberek tömegeit érinti és károsítja.

2017 ŐSZTŐL TELJESEN MEGÚJULÓ TEMATIKA ÉS TANFOLYAMI FELÉPÍTÉS. Itt olvashatsz róla.


ÖnMunka: Fiziológiai-Érzelmi-Testérzeti-Gondolati Ön-Kapcsolódás és Ön-Gyógyítás GYAKORLATI MÓDON.

Helyetted senki nem képes érzékelni és ÉREZNI önmagadat fiziológiai, érzelmi és mély testérzeti szinten. A tested, idegrendszered, érzelmi és gondolati működésed INTELLIGENS egységet alkotnak, amit érdemes EGYSÉGESSÉGÉBEN megismerni és MEGTAPASZTALNI. Az ÖnMunka GYAKORLATI eszközeivel mély fiziológiai-biológiai-pszichológiai-érzelmi-testérzeti-gondolati önismeretre és öngyógyító készségekre tehetsz szert. Spiri, ezo sallangok nélkül.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése