2010. november 19., péntek

A Siker Természetéről


„Az élet nem egy megoldandó probléma, hanem egy megélendő rejtély.”
(Soren Kierkegaard)

Egy másik ősrétegekbe bekövesedett hiedelmünk, hogy a boldogságunk a sikerünkön múlik. Társadalmunk a sikert szinte mindennél jobban díjazza. Mi pedig megtanultuk, hogy akkor csináljuk jól az életünket, ha (teljesíthetetlen) célokat tűzünk ki magunk elé, majd mindent megteszünk ezek eléréséért. És ha nem sikerül, akkor vesztesnek könyveljük el magunkat, önutálkozunk, és folyamatosan elégedetlenkedünk. Még az állásinterjúkon is azt a kérdést szegezik nekünk, hogy „Hol látja magát öt év múlva?” Sőt az életvezetési guruk is arra ösztökélnek, hogy „Vedd kezedbe mentális, érzelmi, fizikai és pénzügyi sorsod irányítását”. Mindezzel pedig azt sugallják, hogy a siker, a boldogság, és a kiteljesedettség külső, gyakran elérhetetlennek tűnő körülmények függvénye.
Nyilván haszna is van az ilyen jellegű megközelítésnek, amikor például irányvonalat jelölünk ki, javítani szeretnénk a teljesítményünkön, vagy épp a vállalkozásunk eredményességén, de amint az emberi életre próbáljuk ezeket az elveket ráerőszakolni, akkor az értékük erősen megcsappan. Hiszen az élet már úgy önmagától fogva is kaotikus, nem egyenes-vonalú, és legfőképpen rejtélyekkel teli. (Épp ez a szép benne…)

Sok ember hiszi azt, hogy: „Akkor leszek majd boldog, ha sikeres leszek.”

Ez a hiedelem azonban erőteljesen megkérdőjelezhető. Figyeld meg most magadban, ahogy elkezdesz tiltakozni, hogy de hát én sikeres akarok lenni az életben, különben egy fabatkát sem ér az egész. Teljesen biztos lehetsz benne, hogy ha nem hiszed el többé, hogy a boldogságod a sikereden múlik, akkor nem leszel sikeres? A hiedelmeinket pont fejjel lefelé „tartjuk”, úgy véljük, hogy ők védelmeznek meg minket még mélyebb félelmeinktől. Ez azonban pont fordítva van már megint. (A Félelmekről hamarosan írok, megérnek egy-két misét.)
Most pedig meghívlak, hogy végezd el velem a Munkát a Négy kérdéssel és a Megfordításokkal. Egy gyors levezetés (ajánlom, hogy helyettesítsd ide be a sikernek számodra elérendő formáját – pénzügyi, egzisztenciális, párkapcsolati, gyerek, üzleti, munkahelyi, egészségi, lefogyási, célok elérésével kapcsolatos, stb.). Tehát, a megvizsgálandó hiedelmünk: „Akkor leszek majd boldog, ha sikeres leszek.”

1) Igaz az, hogy akkor leszel boldog, ha sikeres leszel? – Igen/Nem.

2) Teljesen, 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy akkor leszel boldog, ha sikeres leszel? – Igen/Nem.

3) Mi zajlik benned, ha elhiszed azt a gondolatot, hogy akkor leszel boldog, ha sikeres leszel? (és épp azt látod, hogy nem mennek túl jól a dolgaid…)
- Hogyan érzed magad? Hogyan bánsz magaddal ilyenkor? Szereted magadat? Hogyan bánsz a többi emberrel (mondjuk, ha látszólag rajtuk múlik a sikered)? Milyen jövőbeli képek jelennek meg a fejedben? Ez a gondolat stresszt vagy békességet okoz benned? Mire nem vagy képes, amikor elhiszed ezt a gondolatot?

4) Ki lennél, milyen életed lenne a nélkül a gondolat nélkül, hogy akkor leszel boldog, ha sikeres leszel? Kérlek, csukd be a szemedet, és meditálj el ezen egy kicsit. Nézegesd az életedet, ahogy azt éled, úgy, hogy közben nincs ott az a gondolat, hogy te majd akkor leszel boldog, ha sikeres leszel.

Megfordítások:

+ Akkor leszek sikeres, ha boldog leszek. – Keress konkrét példákat az életedből, hogyan, mikor volt ez már igaz. Amikor „csak úgy” boldog voltál, külső teljesítmény nélkül, és ez a belső megelégedettség sikerével töltött el. Ez a belső „siker” az, amit a Munka segítségével alapállapotoddá tudsz tenni.

+ Akkor sem leszek boldog, ha sikeres leszek./Akkor leszek boldogtalan, ha sikeres leszek. – Keress 3 konkrét példát, amikor elérted a vágyott célodat, mégsem tett boldoggá. Legalább is nem 2 napon túl… Vagy tán egyáltalán nem, mert mondjuk valakin át kellett gázolnod hozzá, vagy be kellett csapnod másokat, vagy épp belebetegedtél a hajtásba és a stresszbe.

+Akkor leszek boldogtalan, ha sikertelen leszek. – Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy visszanézd, hányszor fordult elő veled az életedben, hogy azért voltál boldogtalan, mert valami nem, vagy nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezted, elvártad magadtól. Szereted ostorozni magad? Szerinted abban a pillanatban, amikor a dolgodat tetted a célod eléréséért, tudtál volna bármit is máshogy tenni? Persze, utólag már látod, mit lehetett, kellett volna másképp csinálni, de az adott pillanatban szerinted nem a lehető legtöbbet adtad ki magadból? Nagyon fontos, hogy ezt mélyen megértsd, és megéld, ez a belső békédhez vezető út egyik lépcsőfoka.

Ha a megfordítások bármelyikét is konkrétan a „célommá” tűzném ki, akkor azt választanám, hogy: „Akkor leszek sikeres, ha boldog leszek.”
Természetesen a siker ilyen formájú meghatározása mély, belső megelégedettségre épül, mely szerintem az egyetlen elérésre érdemes sikerfajta. És ez nem azt jelenti, hogy a külsődleges sikerben hiányt fogsz szenvedni, sőt. Számos kutatás bizonyította már, hogy a boldog emberek jobban szeretnek másokat, figyelmesebbek, adakozóbbak, hatékonyabbak a munkájukban, több pénzük van, és akár még jobb egészségnek is örvendenek.
És a Munka lehetővé teszi számodra, hogy ezt a mély, belső megelégedettséged hamar elérd. Nem kell felesleges köröket futnod célkitűző-tanfolyamokon, tudatos-teremtés kurzusokon, vonzás hatalma előadásokon. (Ezekről még egy későbbi blogbejegyzésben fogok írni.) Minden ott van Benned. Ha ezt elhiszed, nyert ügyed van. És fogj hozzá a Munkához, ne halogasd tovább saját magadat.

Amit oly vadul keresünk, sem nem külső, sem nem elérhetetlen. Már itt van. Most is. Már most is ott vagyunk. Üdv a fedélzeten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése