2010. november 11., csütörtök

PárosMunka


Katie Munkájának egyik speciális változata, amikor a Munkát egy pár tagjai közösen végzik el. Ez úgy zajlik, hogy az Ítélkezőlap segítségével megítélik egymást, majd felolvassák egymásnak, amit írtak, és együtt végigmennek a benne foglalt hiedelmeken, gondolatokon a Négy kérdés és a Megfordítások segítségével. Lehet Segítővel (Facilitátorral), illetve teljesen önállóan is végezni ezt a gyakorlatot. Amire biztosan lehet számítani az az, hogy hamarosan újra fülig szerelmesek lesznek egymásba, ezért a párterápiának ezt a változatát csak azoknak ajánlom, akik vállalják ezt a kockázatot. :-) Olyan mély megismerését adja ez magamnak és a páromnak, ami az intimitás eddig elérhetetlennek tűnő szintjeire juttat el minket.
Kedvenceim azok a videók és audio felvételek, ahol Katie egy egymásra neheztelő pár tagjaival végzi el a Munkát. Fél óra alatt csodák történnek, ahogy megértik az emberek, mit is műveltek eddig magukkal és a párjukkal; milyen történeteket gyártottak, mennyire nem kommunikáltak, mennyire ellenállásban és folyamatos védekezésben voltak. Hihetetlen látni ezeket a radikálisan nyitott embereket, akik bevállalják, hogy lesz, ami lesz, ők aztán megvizsgálják, mi rejlik konfliktusaik hátterében, és őszintén, egymás szemébe nézve - életükben talán először - meghallgatják egymást.
És az egészben az a legszebb, hogy a segítő, mediátor, párterapeuta – nevezzük bárhogy is, rövid úton feleslegessé válik. A pár megtanulja a Munkát, és utána magukon dolgoznak tovább. Nincsenek kiszolgáltatva egy külső személynek, nem kell vagyonokat fizetniük egy olyan terápiáért, ami lehet, hogy sehova sem vezet. Katie mindig hangsúlyozza, hogy ne higyjünk el neki semmit, hanem próbáljuk ki magunk a Munkát. Én sokakat ismerek, akik ezt megtették. A világon lassan milliós nagyságrendben élnek olyan emberek, akik megtanulták, és alkalmazzák a Munkát. Nagy-nagy megelégedésükre. A Munka olyan egyszerű, és olyan jól ki van „találva”, hogy bárki képes rövid idő alatt megtanulni, és utána önálóan dolgozni magán. Egyedül és párban is.

Lefordítottam Katie blogjáról egy rövid levelet ebben a témában, érdemes elolvasni.


Levél Katie-nek: Férjek és Feleségek

Drága Katie,

Van egy kliensem, aki néhány hónappal ezelőtt csúnya incidensbe keveredett a férjével. Egyik este a férfi megint részegen érkezett haza a munkából, ami elég gyakran megesett vele már korábban is. Az asszony annyira felhúzta magát, amiért a gyermekei helyett a piálást választja, hogy felkapott egy kalapácsot, és azzal akarta móresre tanítani az emberét. Az ütések nem találtak be, de a nőt őrizetbe vette a rendőrség, és az éjszakát egy cellában kellett töltenie.
Ezután lett a hölgy a kliensem - kereste a nyomorúságából kivezető utat. Azt mondta, hogy a férje nem hajlandó együttműködni ebben, és eljönni vele hozzám. Ezért én megtanítottam neki a Munka Mediációs gyakorlatát (konfliktus-kezelés), amit pedig ő megmutatott a férjének, és azóta együtt végezték a gyakorlatot. Ma visszajött hozzám. Elmesélte, hogyan is zajlott kettőjük között a folyamat.
Miközben a Munkalapot olvasta fel a férjének, a férfi folyton félbeszakította a magyarázataival, önigazolásaival, támadásaival. Aztán, néhány nap elteltével úgy tűnt, hogy kezdi felfogni, miről is van szó, és ekkor már mindketten félbeszakítás nélkül felolvashatták a másiknak a Munkalapjukat. A kliensem elmondása szerint azóta a világuk megváltozott. A hölgy most már teljesen nyíltan képes kommunikálni a férjével, amire megismerkedésük óta soha nem volt képes.
Sokkal békésebbé vált, és azt mesélte, hogy az ismerősei szerint is megváltozott. „A könyv nyitva van” – így fogalmazta meg a helyzetet. Számomra szinte hihetetlen, hogyan válhatott ez a hölgy ilyen rövid idő alatt a kalapáccsal hadonászó feleségből egy ennyire békésen kommunikáló emberré. Elmondása szerint ez mind-mind a férjével elvégzett Mediációs Munkának köszönhető. Ráadásul otthon, kettesben végezték el, még csak rám sem volt szükségük, a szociális munkásra. Azzal köszönt el tőlem, hogy most egy ideig nem jönne hozzám, mert az idejét az új világának megismerésével szeretné tölteni.

Katie, nagyon köszönöm Neked, hogy vagy, és átadtad nekünk a Munkát, és a többi csodás gyakorlatot.
Hálával, és szeretettel, Diane

Férfi-Nő-Párkapcsolat Tematikus Tréning november 28-án, vasárnap. Ennek előfeltétele az ÖnMunka Alaptanfolyam.

AKCIÓS KORÁNKELŐ KEDVEZMÉNNYEL az ÖnMunka Alap Pótnap és a Férfi-Nő-Párkapcsolat Nap bruttó 19.900Ft. (november 19-i jelentkezés és előleg-átutalás esetén)

További részletek a tanfolyamokról a honlapon: http://kincsamivan.hu/programok.html

Lásd még a Nem Superman és Superwoman képző, illetve a Férfi-Nő, Egy Pár? című bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése