2011. május 18., szerda

Mi Is A Szabadság?


Egy Barátom megkért, írjak üzleti célú blogjára, hogy minél többen megismerkedhessenek a Munkával. Vele együtt én is megosztom az ÖnMunka blog Olvasóival az elkészült irományt. Lényegretörő összefoglalója működésünknek és a Munkának. 

Ezt a bejegyzést azok figyelmébe ajánlom, akik hajlandók picit kinyitni az elméjüket, és nyitottan, kíváncsian olvasni a következő sorokat. Egyik kedvenc mondásom:
 „Azt akarod, hogy igazad legyen, vagy a szabadságot választod?” (Byron Katie).
Feltételezem, hogy Téged igenis érdekel a szabadság, értsünk egyelőre bármit is ez alatt. Szerinted mire van szükséged ahhoz, hogy szabad legyél? Kérlek, csukd be egy kicsit a szemedet, és keresd meg a válaszodat erre a nagyon egyszerű kérdésre. Akár le is írhatod. És, kérlek, ne légy bölcs, okos, spirituális, ne azt mondd, amit mástól hallottál vagy olvastál, és nagyon megtetszett, hanem nézz magadba a saját válaszodért.
Ahhoz, hogy szabad legyek, a következőkre van szükségem:

És egyáltalán, mit jelent az, hogy szabad? Megnéznéd ezt is magadban? Mik a külső/belső jelei annak, ha szabad vagy? Mik a szabadság ismérvei? Listázd össze ezeket is:

(Hamarosan visszatérek a szabadság témaköréhez, de előtte még rendetlenkedek egy sort, ha már Miki ideengedett a blogjára… :)
A rendetlenkedés lényege egy kis provokáció az önfejlesztés birodalmával kapcsolatban. Elképesztő mennyiségű tipp, tanács, technika áll ma már a rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy vágyott, jobb életet „teremtsünk”, több pénzt „vonzzunk be”, anyagilag „sikeresebbek” lehessünk, hogy bebizonyítsuk magunknak és a világnak, hogy érünk valamit. Feltételezem, hogy ha ennek a blognak az olvasója vagy, akkor Te is ismered a nagy részüket. Álmodból felébresztve is tudod az összes ide vonatkozó „törvényt”, és időd egy részét azzal töltöd, hogy próbálod a gyakorlatba is átültetni őket. Hadd kérdezzek valami csúnyát: működnek számodra ezek az úgynevezett törvények? Kérdezek egy még csúnyábbat: Teljesen, száz százalékig biztos lehetsz benne, hogy az univerzum, a pénz, a vonzás, a bőség „törvényei” valóban léteznek? (És nem az ellenkezőjéről szeretnélek meggyőzni, hanem hogy tedd föl magadnak ezeket a kérdéseket.) Mi zajlik benned, ha elhiszed, hogy az univerzum azt hozza eléd, amit Te vonzol (és véletlenül negatív gondolatokon csíped magadat, vagy mondjuk, nem olyasmi történik veled, amit szívesen veszel)? Mi zajlik benned, ha elhiszed, hogy ez a Te felelősséged, és hogy kutya kötelességed egy jómódú, sikeres életet „megteremteni” magadnak, különben egy nagy senki maradsz, aki semmit sem képes elérni az életben? Ezek a gondolatok békességet vagy feszültséget okoznak benned?
Ha most ideges lettél, teljesen érthető. Hisz már jó ideje ebben az irányban haladsz, rengeteg időt és pénzt fektettél az önfejlesztésbe, egy jobb, sikeresebb, bőségesebb élet megteremtésébe. Rengeteget tanultál, és szép fokozatosan MINDENT ELHITTÉL. Eszedbe jutott valaha megkérdőjelezni azt, amit hallottál és olvastál?
Tudom, nagyon kényes témát feszegetek, és olybá is tűnhet, hogy meghibbantam, hogy így próbálok egy világszerte ismert, nálunk még szinte ismeretlen önfelismerési módszert bemutatni és népszerűsíteni. Hisz olyasmiket kéne mondanom, hogy ettől aztán tényleg, de most tutira boldog, gazdag és sikeres leszel. És akkor biztos érdekelne a dolog. Bár, ki tudja. Annyi mindenre mondták már ezt, az emberek pedig csak nem boldogabbak, gazdagabbak és sikeresebbek. Sőt, inkább egyre frusztráltabbak és elkeseredettebbek. És mivel annyi mindent láttál már, teljesen természetes ellenállás alakulhatott ki benned egy újabb marhaság iránt. Én legalábbis így voltam vele: jól elhajtottam a barátnőmet, aki először mesélt nekem Byron Katie A Munka (The Work) nevű hiedelem-megvizsgáló módszeréről. Aztán kisebb testi erőszak alkalmazásával csak lenyomott a youtube elé… Néha túlzok, itt azonban tényleg maximum 2 perc alatt fordult velem fejjel lefele a világ, és értettem meg azt, amit azelőtt még sosem sikerült. Hogy miért is nem megyek sokra azzal a sok okossággal, amit nem rövid önismereti utamon megtanultam. Nem sokáig bánkódtam, mivel ezerrel faltam fel a Munkát, és kérdőjeleztem meg a hiedelmeimet százszámra.
No, de mi is ez a Munka nevű valami? A Munka egy nagyon gyakorlatias, egyszerűen megérthető és megtanulható hiedelem-felülvizsgáló módszer (Négy kérdés és Megfordítások), mely bármikor kéznél van, amikor stresszes gondolataid előbukkannak. Nagyon fontos, hogy a hiedelmeket nem pozitívra írjuk át, ennek semmi értelme. Ehelyett rendbe tesszük az ALAPOKAT. Kilapátoljuk a tudatalattinkból azt a trutyit, amit odapakoltunk még pici gyerekkorunkban. Amíg a 3-4 éves kori hiedelmeinkkel élünk (és mindannyian ezt tesszük), addig ezek folyamatosan „végrehajtanak”. Ezt nevezi a Munka nyelvezete összezavarodott elmének. Minden emberi lény elméje összezavarodott, amíg elhiszi, amit hisz. Amíg elhiszem az apámmal, anyámmal, magammal, az élettel, a nőkkel, a férfiakkal, a párkapcsolattal, az élettel, halállal, kontrollal, szeretettel, felelősséggel, munkával, pénzzel, sikerrel, a világ működésével, az én szerepemmel (stb.) kapcsolatos hiedelmeimet (történeteimet), addig ezek KÖTNEK. És addig nincs más választásom, mint hogy az egész életemet MENEKÜLÉSSEL, ELLENÁLLÁSSAL ÉS KÜZDÉSSEL  töltöm. És mindent megteszek, hogy mindettől megmeneküljek, csak nem a megoldás irányában keresgélek. Te hogyan állsz ellen, hogyan küzdesz, hogyan menekülsz? Vagy-e annyira őszinte magadhoz, hogy meglátod ezt magadban?
A Munka rendszeres végzése, vagyis „gyökérhiedelmeid”, történeteid szép fokozatos megvizsgálása (nem pedig „megerőszakolása”, és így még mélyebbre tunkolása) KINYIT. Kinyitja az elmédet, kinyitja szívedet, kinyitja a világodat, kinyitja az életedet. Mivel a megvizsgált hiedelmek mintegy elengednek minket, így egyre tisztább elmékké válunk, ami fantasztikus hatékonysággal, kreativitással, örömmel, életszeretettel tölt el minket. A legfontosabb pedig tán az, hogy totálisan erőfeszítés-mentessé válunk. Nem erőszakoljuk magunkat tovább, hogy ilyenek meg olyanok legyünk, nem erőszakoljuk tovább a körülöttünk élő embereket és világot, hogy legyenek már olyanok, amilyennek mi szeretnénk őket, nem kántálunk ezerszámra pozitív megerősítéseket, hanem totális nyugalommal éljük az Életet, egyszerűen csak áramlunk vele, és stresszmentesen tesszük a dolgunkat.

Egy rövid részlet a saját blogom egyik témába vágó bejegyzéséből:

„Még mindig arról a teljes félreértésről, ami a gondolatokat övezi. A Munka alapkiindulása, hogy az életben minden szenvedést megvizsgálatlan gondolataink okoznak, melyeket tudatosan vagy tudat alatt igaznak hiszünk, és fel sem merül bennünk, hogy ezeket a gondolatokat megkérdőjelezhetjük. Próbálunk „megszabadulni” a gondolatainktól, azt azonban senki nem tudja, hogyan is csináljuk ezt hatékonyan. Minél jobban szabadulnánk, ők annál jobban ragaszkodnak hozzánk. Vagyis, a probléma nem maga a gondolat, hanem az, ha elhisszük azt. Nem gondolni nem tudsz. Mire ezt eldöntöd, máris gondoltál. Pozitívan gondolni pedig megint csak nem tudsz egész addig, amíg a felhalmozott, életed során elhitt, mélyben hömpölygő gondolataidat meg nem kérdőjelezted. Nem átprogramozod, nem kiirtod őket, nem hóhér módjára pallossal csapsz le rájuk, hanem kíváncsian, nyitottan megvizsgálod őket a Négy kérdés és a Megfordítások segítségével. És akkor felenged mindaz a stressz, amit ezek az elhitt gondolatok okoznak az életedben, sőt, maga a gondolat is szépen elhagy. Hiszen, csak addig van rá szükséged, amíg fogalmad sincs arról, mi zajlik a mélyedben. Pont ő a Te Barátod, a hírnök, hogy "Hééé, itt vagyok, foglalkozzál már velem!!!" Amíg lenyomod, elhallgattatod, a szőnyeg alá söpröd, addig ő mindenféle módon hatni fog az életedre, hogy felhívja magára a figyelmedet. Az Önvizsgálat után pedig már nem lesz szükséged pozitív gondolkodásra; valami sokkal csodálatosabb történik az életedben, erőfeszítés-mentesen.” (A folytatást itt találod: http://onmunka.blogspot.com/2010/10/miert-borul-meg-pozitiv-gondolkodas.html)

A Munka megtanulásával egy önmagad megtisztítására alkalmas, MŰKÖDŐ eszközt kapsz a kezedbe. Ez egy teljesen letisztult, csiribiri mentes, KŐKEMÉNY módszer. Kőkemény azért, mert minden illúziódat felszámolja. Ugyanakkor végtelenül gyengéd is, mert csak addig visz, ameddig hajlandó vagy épp elmenni. Ez az Út nem egyszerű, nem is való mindenkinek. Viszont az, aki bevállalja, lenyugszik, és kivirágzik: megtelik az élete Élettel.

Visszatérve a szabadságra, egy Byron Katie idézettel szeretném befejezni:

„Rájöttem, hogy amikor elhiszem a gondolataimat, szenvedek, amikor viszont nem hiszem el őket, nem szenvedek, és ez igaz minden egyes emberi lényre. A szabadság ennyire egyszerű. Úgy találtam, hogy a szenvedés választható, opcionális. Olyan örömre leltem magamban, ami sosem tűnik el, egyetlen pillanatra sem.  És ez az öröm mindenkiben ott van ugyanúgy.”

TE KI LENNÉL A TÖRTÉNETEID NÉLKÜL?

4 megjegyzés:

  1. Hozzá lehet tenni, hogy az, hogy nincs szükség mindig gondolatra, hogy eljutunk egy ilyen állapotba, azt jelenti, hogy létezik egy belső állapot, amikor belső monológ, gondolkodás nélkül is teljesen funkcionálisan tudunk élni, pl. autót vezetni, szexelni, bankszámlán átutalni, apeh ügyfélszolgálaton várakozni, éhesnek lenni, keresztre feszítve lenni, könyvet forítani, blogot írni.

    Ebből a nemelméből sokszor igaz dolgok szakadnak fel, sokszor a háttérben még ott az individuum mélyelméje, ugyanis a személyiség sejtszinten is rögzülve van.

    A Munka azért érdemes folyamatos végzésre, mert oda vezet amire vágyunk de nem ingyen: enni is vágyunk naponta többször és mozgatni kell érte a karunkat, meg a pénztárcánkat.

    A Négy Kérdés ugyanígy elkéri az áldozatot, de a levegőért is lélegezni kell. A szabadság nincs ingyen - írják az amerikai katonák tömegsírjánál. Ez a belső szabadságra is igaz.

    A sok spiri-ezó és business self-help mind elvezet oda, ahonnan nekünk magunknak, egyedül kell továbbmenni. Ez pedig önmagunk. A szenvedésre szintígy addig van szükség, amíg rájövünk, hogy "a hiba az ön készülékében van".

    Az igazi introspekció hiányzik a legtöbb módszerből, csak hallgatjuk a tanítót (legyen az Donald Trump vagy Eckhart Tolle) és próbáljuk megélni, aztán ahogy Kati mondja, "megkapod a parking ticket-et" (büntető cédulát).

    Akkor aztán bullshitbe megy Tolle és jön az anyázás, legalább egy "istenem, áldd meg őket és azért a k* é-be, add meg nekik amit megérdemelnek"-ben.

    Sok spirituálisban, akik már szuperhightech advaiták, és audible-ön meg Kindle-ön olvassák Adyashantit meg Eckhartot és iPad-en bömböl Marshall Rosenberg meg Brandon Bays a konyhában, vagy ugyanígy a business self-help devotee-k (Jim Rohn, Brian Tracy, Kiyosaki és John Maxwell), vagy az összeesküvés elméletesek (Drábik, Aaron Russo, Jordan Maxwell, David Icke) belül még mindig ott hordozzák anyu, apu és a barackfej osztálytársak bántásait, fájdalmait, így gyakorlatilag semmire nem mentek, csak arra, hogy valamit valahogy nagyon gyökerileg kell megváltoztatni.

    A pszichoterápiás módszerek és a pszichiátriai módszertani elemek is kiválóan működnek, a The Work vm ilyesmi, spirituális magaslátással kombinálva. Van egy írás a neten, ahol a kognitív behaviourista terápiához hasonlítják, USA-ben pszichológusok már használják.

    Ezekkel nem foglalkozik a legtöbb tanító, mert ez egy szint, lehet itt kezdeni, de nem szükségszerű. A mennybe vezető út nem törvényszerűen egyenes, szinte soha nem az. Kell a pszichének az a fejlődés, amit ez a vándorlás ad, mint ahogy erre utalnak az antik görög eposzok és mitológiai történetek. Sokunknak, legtöbbünknek, kell az aktuális ultimate, amiről aztán kiderül, hogy sacred bullshit, aztán a végén csak feladunk mindent és maradunk önmagunk.

    Kati szerint no one needs The Work. De ettől még aki úgy érzi, szenved, give it a shot.

    VálaszTörlés
  2. Azt szokták mondani, a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. Ez fordítva is igaz: a mennybe vezető út pokollal van kikövezve. Dolgozni kell, egyre magunk mögött hagyni a régit, beszívni az újat, míg valóban marad önmagunk, az elme mögötti figyelő, a witness, vagy Carl Jung szavaival: a Self.

    VálaszTörlés
  3. Na bammeg! Bálám szamarának érzem magam Bendegúz szösszenete után.De, tök mindegy kié...
    --------------------------------------------------
    1./ Igaz ez?
    2./
    3./
    4./

    5./

    VálaszTörlés
  4. Ja, bocsi, durva volt, sajnálom.

    VálaszTörlés