2010. október 6., szerda

Miért borul meg a pozitív gondolkodás?

Még mindig arról a teljes félreértésről, ami a gondolatokat övezi. A Munka alapkiindulása, hogy az életben minden szenvedést megvizsgálatlan gondolataink okoznak, melyeket tudatosan vagy tudat alatt igaznak hiszünk, és fel sem merül bennünk, hogy ezeket a gondolatokat megkérdőjelezhetjük. Próbálunk „megszabadulni” a gondolatainktól, azt azonban senki nem tudja, hogyan is csináljuk ezt hatékonyan. Minél jobban szabadulnánk, ők annál jobban ragaszkodnak hozzánk. Vagyis, a probléma nem maga a gondolat, hanem az, ha elhisszük azt. Nem gondolni nem tudsz. Mire ezt eldöntöd, máris gondoltál. Pozitívan gondolni pedig megint csak nem tudsz egész addig, amíg a felhalmozott, életed során elhitt, mélyben hömpölygő gondolataidat meg nem kérdőjelezted. Nem átprogramozod, nem kiirtod őket, nem hóhér módjára pallossal csapsz le rájuk, hanem kíváncsian, nyitottan megvizsgálod őket a Négy kérdés és a Megfordítások segítségével. És akkor felenged mindaz a stressz, amit ezek az elhitt gondolatok okoznak az életedben, sőt, maga a gondolat is szépen elhagy. Hiszen, csak addig van rá szükséged, amíg fogalmad sincs arról, mi zajlik a mélyedben. Pont ő a Te Barátod, a hírnök, hogy "Hééé, itt vagyok, foglalkozzál már velem!!!" Amíg lenyomod, elhallgattadod, a szőnyeg alá söpröd, addig ő mindenféle módon hatni fog az életedre, hogy felhívja magára a figyelmedet. Az Önvizsgálat után pedig már nem lesz szükséged pozitív gondolkodásra; valami sokkal csodálatosabb történik az életedben, erőfeszítés-mentesen.
Még egy részlet Ray Katievel készített interjújából ebben a témában:

Ray: A tegnap esti előadás során elmagyaráztad, miért borul meg olyan könnyen a pozitív gondolkodás; mert az ember még mindig a gondolataira alapozza a jól-létét. Az olyan megerősítések alatt, mint „Szerethető, szerethető, szerethető vagyok”, a mélyben valami sokkal erősebb működik: „Nem vagyok szerethető.” Csak addig érzed jól magad a pozitív gondolkodásoddal, amíg el nem akadsz a jelzálog-fizetéssel, nem érkezik egy soron kívüli számla, vagy mikulás csomagot találsz a szélvédődön. „Még ekkor is szerethető vagy?”, tetted fel tegnap a kérdést.

Katie: Igen, ezt mondtam.

Ray: Vagyis a stresszes gondolataink megkérdőjelezése – az önvizsgálat – erősebben támogatja az örömünket, mint a kellemes gondolatok gondolása?

Katie: A stresszes gondolataink megvizsgálása megmutatja nekünk, hogy ezek a gondolatok nem igazak. És ha meglátjuk, hogy a stresszes gondolataink nem igazak – ha már elég mélyen és alaposan megkérdőjeleztük őket – akkor mi marad? Szeretet marad. Te maradsz, totális szeretetben önmagaddal, és egy olyan elmével, mely másokra is csak szeretetet képes kivetíteni.
         Nem tudod elhitetni magaddal, hogy szerethető vagy, bármennyire is próbálkozol, mert amikor slamasztikában vagy, akkor a valódi hiedelmeid emelkednek a felszínre, és letaszítják a trónról a pozitív gondolatokat, melyeket gondolni szeretnél. Vagyis, mondjuk, évek óta mondogatod magadnak, hogy „Szerethető vagyok, szerethető vagyok,” és erre a férjed a szemedben hazudik, az anyád randán viselkedik veled, na, ilyenkor a mélyben húzódó „Nem vagyok szerethető” felülírja az összes pozitív megerősítésedet.
Azt jelenítjük meg, amit valójában hiszünk. Amit hiszünk, azt látjuk. Tehát olyat nem láthatunk, amit nem hiszünk. Az emberek a pozitív megerősítések teremtő erejéről beszélnek. Mondogathatod, hogy „Autót akarok, autót akarok, autót akarok,” de ha az elméd rugója olyan gondolatokra jár, mint „Nem érdemlem meg, nem leszek képes fenntartani, sosem leszek sikeres” ha mindezek futnak az elmédben, akkor ezt fogod megjeleníteni, és ez irányítja az életedet. És amíg ezeket a gondolatokat hiszed, addig a pozitív gondolkodás nem elég erős ahhoz, hogy felülírja a negatív hiedelmeidet (bár előfordul, hogy bizonyos esetekben segít az emberen).
         Ha szeretnék valamit, akkor megyek és megszerzem. Közben megvizsgálom bármilyen hiedelmemet, mely megállíthat. És a vizsgálat során bölcsen értékelhetem azt, amim már így is van. Asszem, ez az igazi trükk: azt akarni, amid van, akár meg tudod szerezni a kocsit, akár nem. Igazából persze nem tudom, hogy ez-e a trükk. Amit azonban biztosan tudok az az, hogy a világ gyönyörű, és erre mindannyian képesek vagyunk ráébredni.

1 megjegyzés: