2011. március 30., szerda

Hűtlenség 2. – Nekem Nem Kéne Hűtlennek Lennem…




A múltkori téma pepitában. Hűtlenség 1. – A Páromnak Nem Kéne Hűtlennek Lennie - itt olvasható:

Azért fontos ezt az oldalt is külön megvizsgálni, mert legalább annyian szenvednek ebben a helyzetben, mint a fordítottjában. Továbbra is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem helyesről és helytelenről beszélünk, hanem az életünk szerves részét alkotó jelenségekről, tényekről, a Valóságról. Az általános vélekedés persze az, hogy az a szemét, aki hűtlen, és sokkal könnyebben felmentjük a másik oldalt. Én most senkinek sem a felmentéséről és senkinek sem az elítéléséről szeretnék írni, hiszen ezek amúgy is nonszenszek, csak még nem jöttünk rá. Egyszerűen arról szól ez a mai bejegyzés, hogy mennyire bele vagyunk kövesedve ezekbe a hiedelmeinkbe is, mennyire nem tudjuk, hogy mi motivál minket arra, hogy „félrelépjünk”, és hogy mennyi lelki szenvedésen megyünk át azok is, akik erről az oldalról élik meg a helyzetet.
Először is, egyáltalán, mit jelent számodra a hűtlenség, megcsalás fogalma? Nemrég körbejártuk ezt a témát egy csoporttal, elég szép, hosszú listát gyártottunk. Valakinél már az is hűtlenség – ez az egyik szélsőség -, ha csak ránéz a másik nem egyik tagjára, aztán jönnek a fokozatok: gondolatban szexel vele, találkoznak, megfogja a kezét, csókolózik, lefekszik vele. Sokan vallják, hogy „Hát, az még oké, ha szexel vele, de nehogy beleszeressen!!!” Hol a Te történeted határa? De azért már innen is látni, hogy igazából senki sem tudja miről is beszél, megint csak viszonyítgatunk, annak megfelelően, hogy mi fér bele a mi saját magunkról és a kapcsolatunkról alkotott képünkbe (történetünkbe).
Ezért, következő lépésként gyűjtsd össze a következő állítás alvilágát (papír, toll). Magadba mélyülve, csukott szemmel, kíváncsian, milyen hiedelmeid is merülnek fel. :

Ha hűtlen vagyok a páromhoz, az azt jelenti, hogy…
Bántom a páromat.
Bántom a férfiakat/nőket (úgy általában).
Bántom azokat, akikkel lefekszem (mert pl. nem leszek hosszú távon az „övék”).
Nem lehet megbízni bennem.
Nem vagyok képes hosszú távú kapcsolatban élni.
Nem lehet családom, nehogy bántsam őket
Mindig „veszélyben” vagyok. (mert mindig ott egy újabb kapcsolat esélye)
Folyton hazudnom kell.
Folyton résen kell lennem.
Nem élhetek úgy, ahogy szeretnék.
Nem tudok tervezni a jövőre.
Valami baj van velem.
Nem tudom kontrollálni magam.
Megvetendő és elítélendő vagyok.
Nem szeretnek.
Stb. stb. Keresd a sajátjaidat…

Ezeket a hiedelmeket egyenként nézd végig a Munkával, ajánlom a legerősebb érzelmi töltetűekkel kezdeni. Minél erősebb érzelmi reakciót vált ki belőlem egy hiedelem, annál erőteljesebben ragaszkodom hozzá. Emlékszel, az alvilági hiedelmeid mind beindulnak, amikor egy releváns helyzetbe kerülsz az életben, és elárasztanak érzelmi szinten. Például, ha már csak elképzeled, hogy félrelépsz, máris beindul az alvilág, pedig, ha jobban megnézed, a felsorolt hiedelmek némelyikének nem sok köze van a párodhoz vagy a kapcsolatotokhoz.

Aztán, nézzük a következő lépést. Fontos megvizsgálnod, milyen okokból lépsz félre, mit keresel más nőknél/férfiaknál, mit kapsz tőlük, amihez „otthon” nem jutsz hozzá. Milyen hiányodat pótolod? Megint csak adj magadnak elég időt, és keresd meg a következő állítás rád illő folytatásait:
Azért lépek félre, mert…

Otthon nem izgalmas a szex.
Nem figyel rám oda a párom.
Ritkábban szexelünk, mint azt szeretném.
Nem vonzódom már hozzá.
Őt nem érdekli a szex.
Szeretem a kalanddal járó izgalmakat.
Így valami izgalmas is történik az életemben. (ami, amúgy nagyon unalmas)
Ez az élet sava-borsa.
Imádom a nőket/férfiakat.
Imádok hódítani.
Ha meghódítom, tudom, hogy jó vagyok.
Semmit nem érdemes kihagyni az életben.
Nem bírok ellenállni a kísértésnek.
Ilyennek születtem.
Stb. stb. keresd a sajátjaidat…


És megint csak irány a Négy kérdés és a Megfordítások ezekkel a hiedelmekkel. Rengetegszer mondtam már, hogy el sem tudod képzelni, milyen élet vár Rád, ha feldolgozod ezt a sok-sok megkérdőjelezetlen történetet magadról, a nőkről, a férfiakról, a párkapcsolatról, a szexről, bármiről, ami csak eszedbe jut. Ne hagyd ki ezt a fantasztikus lehetőséget, ez tényleg a legcsodásabb dolog, amit magadnak ajándékozhatsz az Életben. Tedd ajándékká az Életedet!

KI LENNÉL A TÖRTÉNETED NÉLKÜL? – 2-napos exkluzív minicsoportos ÖnMunka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján – 2011. április 16-17. Budapest
(jelentkezési határidő április 4. hétfő)
Részleteket itt találsz: http://kincsamivan.hu/programok.html
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése