2011. március 22., kedd

„Értékelnie Kellene a Segítségemet” – Segítésről, Megmentésről, Pénzről


Szia Andi!
Nemrég találtam rá erre az oldalra, és nagyon tetszik, amit csinálsz. Tavaly nyáron ismerkedtem meg Byron Katie első könyvével, nagy sikert aratott nálam. Bár voltak problémáim a kezdéssel. Aztán karácsony környékén vettem meg a másik könyvet, amely segítségével kezdtek kivilágosodni a homályos foltok. Aztán körülnéztem a neten, hogy dolgozik-e ezzel a módszerrel valaki Magyarországon. Így találtam Rád és a blogra. Sokat segített, hogy ki tudtam nyomtatni az Ítélkezőlapot. 
Szeretnék azért pár dologban segítséget kérni. Az életemről annyit, hogy nagyon sok területen igazán sikeresnek érzem magam - csodálatos szülők, akik mindig mellettem állnak, a párom, aki hasonló gondolkodásmóddal rendelkezik, az imádott, lassan nagykorú fiam, akinek szobája Katie módszere által már szép tiszta és rendes :), fodrászként dolgozom, amit nagyon szeretek, tüneményes vendégkörrel rendelkezem, elméletben tanítom a fodrászat rejtelmeit, és a kolléganőkkel is egy nagyon jó csapatot alkotunk. Egészséges vagyok, szeretek futni járni, sétálni.

Akkor most a megoldandó feladataim.
1. A volt férjem. Négy éve vagyunk külön. Azt hiszem, nagyjából feldolgoztam a válásunkat, és normálisan elváltunk. Ő nekem és a fiunknak adta az ő nevén lévő házat. Azonban másfél éve válságba került az élete, és az alkoholt választotta és a depressziót. Próbáltuk kirángatni, sokáig sikertelenül, de aztán erőt vett magán, és mára már szépen alakulnak a dolgai. Azonban e választása miatt anyagilag teljesen a padlóra került, és ide költözött a fiunkkal egy szobába. Nagyjából én tartottam el, ami nem is igazán bánt, inkább az zavar, hogy ezt nem értékeli, és mindig azt látja, mennyi minden hiányzik az életéből. Az Ítélkezőlapot kitöltöttem, és arra jutottam, hogy kihasznál és nem értékel. Erre végeztem el a Négy kérdést és a Megfordítást. Utána sokkal jobban éreztem magam, de tudtam, hogy nem végeztem, mert az, hogy Hajlandó vagyok... még ment, de az, hogy Alig várom…, hát ez még ellenkezést váltott ki. A probléma visszajön, kicsit halkabban és sokkal hamarabb elmúlik a mérgem. A kérdésem, mit tehetnék még, végezzem el többször ugyanarra a problémára vagy van más tanácsod?
2. A pénz. Ebben is sokat segítettél a blogon keresztül, egyre jobban elfogadom, hogy mindig pont annyi pénzem van, amire éppen akkor szükségem van. De azért szeretnék erre is dolgozni. „A több pénzre van szükségem” megfordításai közül nekem csak az jön be, hogy Nincs több pénzre szükségem. Lehetséges más megfordítás is? 
Köszönöm szépen, hogy meghallgattál, további jó munkát és szép napokat kívánok.
Üdv: Nóri

Szia Andi!
Tegnap este olvastam a leveledet és nagy örömmel töltött el, hogy ilyen gyorsan és kedvesen válaszoltál. Feldobtad az estémet, ami amúgy kicsit laposra sikeredett a megfázásom miatt. De ezután alig lehetett bírni velem, egyfolytában vigyorogtam. 
Szeretnélek megismerni Téged és más Munkásembereket. Szeretném mindezt magam miatt és persze a környékemben élő emberek segítésére is itt Kaposváron.  Rengeteg hasonló gondolkozású ember él körülöttem, de aki ennyire „ráharapott” erre a módszerre, nincs. A vendégköröm nagy része azt mondja, én vagyok a pszichológusuk. Látom, feldobódnak, de aztán szép lassan megy minden tovább a régi mederben. Én viszont tudom, hogy ezt a módszert akarom, mert ebben látom, hogy el tudom érni azt, amire vágyom. Azt hiszem sok más emberhez hasonlóan, én is már sok módszert kipróbáltam és persze tengernyi könyvet elolvastam. Katie könyvét már régebb óta láttam, de valamiért nem fogott meg. Aztán N.D. Walsch könyvét olvasva, az ő ajánlása hatására vettem meg a Négy kérdést, hála égnek! Sok embernek ajánlottam a könyvet, társat keresgélve, de igazából senki nem lelkesedett érte annyira, mint én.
Köszönöm, hogy meghallgattál, további szép napot.
Puszi: Nóri

Drága Nóri!
Köszönöm soraidat, és röviden válaszolok a kérdéseidre.

1. A volt férjeddel kapcsolatban nekem az az erős, hogy „Értékelnie kellene a segítségemet”, „Értékelnie kellene az életét”. Ha ezeket nem nézted meg, akkor tedd meg. És természetesen újra el lehet végezni ugyanazt a Munkát, de ennél érdemesebb talán az ún. alvilágot megnézni, és azokra a hiedelmekre dolgozni. Nálad, ebben az esetben a következőket ajánlom:
- Kihasznál a férjem, és ez azt jelenti, hogy...
- Nem értékeli a segítségemet, és ez azt jelenti, hogy...
Ilyenkor egy jó hosszú lista kijöhet a mélyen húzódó hiedelmekből, melyek fenntartják a „fentebb” levőket. Ha valami történik az életünkben, akkor az összes hiedelem, ami kapcsolódik a témához egyszerre „beindul”, és jól eláraszt minket az érzelmi hatásával is.
Semmi gond, ha még nem tudod százasan kimondani, és alig várni, hogy megtörténjen, idővel, és más hiedelmek feldolgozásával az esetleg látszólag nem is kapcsolódó hiedelmek is tovább tudnak oldódni. És egyszer csak azt veszed észre, hogy már ott sincsenek. Bár Te erről már biztos szereztél személyes tapasztalatot, ha már ennyi ideje, és ilyen sikeresen végzed a Munkát.

Még annyit ide, hogy figyeld meg, mennyire jellemző Rád mások megmentése/segítése, és aztán a hála elvárása. Itt is keresgélnék. Csodás dolog, amit a férjeddel tettél, de az már az ő dolga, hogy mit kezd ezzel, értékeli-e vagy sem. Végső soron saját magammal teszek mindent, hiszen az nekem jó, ha másnak is jó, idáig terjed a hatásköröm. És azt is őszintén nézd meg, hogy mennyire engeded meg az embereknek, hogy úgy éljenek, ahogy élnek, alkohollal vagy depresszióval, a nélkül, hogy beleszólnál. Ez nem azt jelenti, hogy nem ajánlom fel a segítségemet, de felajánlom, aztán annyi. Ha él vele, él vele, teszem a dolgomat. Ha nem él vele, épp akkor nincs több dolgom vele. És akkor lehet, hogy sokkal hamarabb ébred rá a saját szenvedésére, és a változtatni akarásra, mert nem a nekem való ellenállásba fog belefeszülni.

2. Javaslom, hogy a pénzzel kapcsolatban tölts ki egy teljes Ítélkezőlapot, ugyanúgy mintha egy személy lenne. A „Több pénzre lenne szükségem” még egy megfordítása: „Több önmagamra lenne szükségem”. Minden fogalomra és tárgyra saját magamat vetítem, ha hiányát érzékelem valaminek, az azt jelenti, hogy még önmagamnak vagyok hiányában. Hogyan igaz az, hogy több önmagadra lenne szükség? Hol nem állsz ki magadért? Hol nem veszed figyelembe a saját érdekeidet is? Hol nem hallgatsz a belső hangodra, hogy valójában mit szeretnél? Mint látod, ezeknek semmi köze a pénzhez. Csak épp arra a területre vetül, vetülhet az élet bármely más területére is.

3. A nyárra tervezek egy intenzívebb formájú Facilitátor képzést, többen érdeklődnek iránta, és én is azt szeretném, hogy minél többen tudják a Munkát profin csinálni, másoknak átadni. Mindennek persze alapfeltétele a rendszeres saját Munka-végzés, hiszen a saját tapasztalatomon keresztül látom meg az egésznek a mély működését. Ez a tényező nálad megvan, a többit pedig majd hozzárakjuk. :)
És addig is nyugodtan dolgozz tovább az emberekkel úgy, ahogy épp a legtermészetesebb, én annyit szoktam javasolni, hogy ne keverjünk bele mindenféle hiedelemrendszereket (hisz pont a hiedelmektől semlegesítjük magunkat, nem újakat építünk be), mert onnantól kezdve az nem Byron Katie Munkája.
Puszillak, szeretettel, jó Munkát, Andi

Kedves Andi!
Amit a volt férjemmel kapcsolatosan írtál, elvégeztem, és nagyon szépen alakulnak a dolgok. Az lenne a kérdésem, hogy még apró tüskéket érzek, viszont nincs már bennem igazán rossz érzés, tehát a 3. kérdésre elég nehezen tudok már válaszolni, sőt a Munkát is nehezen végzem ebben a témakörben. Mivel egy házban lakunk, és ő a fiunkkal alszik egy szobában, a gyermek ezt már elég nehezen viseli. Bár azt észrevettem, hogy az én nyugodtságom, azért hat rá. Ilyenkor mit tehetnék? Ez nem az én dolgom??? 
A másik a pénz témaköre. Itt is érdemes elvégezni, hogy Nincs elég pénzem, és ez azt jelenti, hogy... vagy esetleg más módon próbálkozzam? Hiszen itt tulajdonképpen azt tudom felsorolni, mit nem tudok megvenni.

Kedves Nóri!
A pénzzel kapcsolatban a „Nincs elég pénzem” alvilága nekem nagyon más, pl. ilyenek tipikusak, mint: Nincs elég pénzem, és ez azt jelenti, hogy
- nem vagyok sikeres
- nem vagyok hiteles
- nem tudok benyomást, befolyást gyakorolni az emberekre
- nem engedhetem meg magamnak az élet örömeit
- nem élvezhetem az életet úgy, ahogy szeretném
- hiányt szenvedek
- folyton küzdenem kell
- folyton azon kell görcsölnöm, hogyan lesz
- bizonytalan a jövőm
- stb. stb. FOLYTASD A SAJÁTJAIDDAL!

És ezeket a hiteket vesd alá a Munkának. Ha megnézed, megint csak nem sok közük van az eredeti témához. Úgy szoktam fogalmazni, hogy előbb hittem el, hogy az élet küzdelem, görcsölnöm kell, benyomást kell tennem, bizonytalanság van, mint hogy ezeknek az elkerüléséhez pénzre van szükségem. Ha épp nincs elég pénzem, az azért jó, mert épp ennek a helyzetnek a segítségével láthatok rá az „alvilági”, tudattalan hiedelmeimre, amik amúgy még mindig rejtve maradnának előlem, vagy pedig az élet más területén adnának hírt magukról.
Melyik kérdéssort használod? A 3. kérdésnél meg szoktad nézni az alkérdéseket is? Küldök Neked egy ún. Egyszerre egy hiedelem Munkalapot, ez nagyon szervezetten végigvisz. A fiúkkal kapcsolatban én megkérdezném tőlük, hogy ők hogyan szeretnék. És eléggé az ő dolguk. :) Dolgozd meg a fiaddal a témát, ha nyitott rá. A kisebb tüskék is kötnek, 1-10-ig skálázzuk a hiedelmek erősségét, az 1-es sem szabad még. Esetleg a maradványnál szintén alvilágot nézz meg. És javasolnám azt is megnézni, hogy „Ezt (is) nekem kell megoldanom” vagy „Nélkülem nem tudják megoldani”.

További lelkes és kitartó Munkavégzést kívánok Neked! Ölellek, Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése