2010. október 25., hétfő

Mondd, Te Mit Választanál? - A Döntéshozatalról 2.


„Az Önvizsgálat másik oldalán hihetetlen Élet vár Rád.” (Byron Katie)

Ha alaposan megvizsgáltad az első részben a saját döntéshozataloddal kapcsolatosan elhitt hiedelmeidet, akkor a következőképpen folytasd a folyamatot: Egy papírra írd fel a konkrét döntési helyzetedet, pl. Elegem van a munkahelyemből, váltanom kéne. Ezután azt javaslom, hogy tölts ki a munkahelyeddel kapcsolatosan egy Ítéld meg az Embertársadat című munkalapot.
Most értelemszerűen nem egy másik embert, hanem a munkahelyedet ítéled meg, persze vedd bele az ott dolgozó kollágákat, főnököket is, ha problémád van velük. Kérlek, alaposan olvasd el az Ítélkezőlap utasításait és példáit, és szánd rá az időt a kitöltésére. Ez egyfajta meditatív gyakorlat, amikor esélyt adsz magadnak, hogy minden kijöjjön belőled, amivel problémád van. Ha nem tudsz róla, nem is tudsz változtatni rajta! FONTOS!!! Írd le a gondolataidat, ne fejben csináld!!!
Segítek az első ponttal, hogy lásd, miként érdemes csinálni:

1. Elegem van a munkahelyemből, mert… nem becsülnek meg, állandóan túlórázásra kényszerítenek, kihasználnak, nem akarnak előléptetni, nem szeretnek a kollégáim, a kollégáim barátságtalanok, a főnököm nem jól kommunikál, stb.

A 2-3-4. pont mind arról szólnak, hogy-mit szeretnél másképp látni. Értelemszerűen töltsd ki.

Az 5. pont egy felsorolás-szerű jellemzés.
A 6. pontban pedig azt fogalmazd meg, hogy mit nem szeretnél soha többet megélni a munkahelyeden.

Most pedig válaszd ki az összegyűjtött „nyersanyagból” azokat az állításokat, melyeknek a legnagyobb érzelmi töltetük van, és egyenként vesd őket alá a Négy Kérdésnek és a Megfordításoknak. (Ehhez rengeteg segítséget találsz a honlapomon, a Hogyan végezd Egyedül menüpontban: http://kincsamivan.hu/hogyan-vegezd-az-oenmunkat-egyeduel.html)

A Munkát mindig egyszerre egy hiedelmen, állításon tudod csak elvégezni, vagyis egy ilyen Ítélkezőlapon akár 20-25 megvizsgálandó gondolat is van. Az 1. pont-beli felsorolásomból például megvizsgálandó:
„Nem becsülnek meg.” „Kihasználnak.” „Nem szeretnek a kollégáim.” „Nem akarnak előléptetni.” „A kollégáim barátságtalanok.” „Állandóan túlórázásra kényszerítenek.” „A főnököm nem jól kommunikál.”
És így tovább a többi pontban összegyűjtött hitekkel. Ez nyilván egy hosszabb folyamat, csak rajtad múlik, mennyi idő alatt viszed végig a vizsgálatokat. Ha jobban megnézed ezt a listát, némelyik gondolatnak semmi köze a munkahelyedhez, csak most épp erre van vetítve. Pl. ha azt élem meg, hogy nem becsülnek meg, vagy nem szeretnek, akkor ez nem most fordul elő velem először, ezt „hurcolom” magammal a hátizsákomban mióta az eszemet tudom. Csak most végre teljesen tudatos szintre jött az ún. „alvilágomból”, a tudatalattimból.

Ha végigvizsgáltad az Ítélkezőlap állításait, akkor már hatalmas felszabadulást élhetsz meg. Ráadásul, nem csak a munkahelyeddel kapcsolatosan fogod teljesen másképp látni a dolgokat, hanem az életed összes többi területén is. Ha, mondjuk alaposan megvizsgáltad azt a hiedelmedet, hogy nem becsülnek meg, akkor soha többet nem fogod tudni elhinni senkiről, hogy nem becsül téged meg. Ez az egész folyamat annyira izgalmas, és olyan gyorsan van eredménye, ha valóban őszintén és mélyen csinálod, hogy csak azt tudom Neked kívánni, vágj bele!!!

Van egy jó hírem, itt még nem végeztél, ha alapos Munkát szeretnél végezni. Kérlek, még listázd össze a megmaradt félelmeidet a következő módon (bár eddigre már sokkal kevesebben lesznek):

A) Ha itt maradok a munkahelyemen, akkor… (sosem fognak megbecsülni, sosem fognak előléptetni, a helyzet egyre rosszabb lesz, fizetésemelést sem fogok kapni, teljesen be fogok szűkülni, stb.)

B) Ha elmegyek erről a munkahelyről, akkor… (lehet, hogy még rosszabb lesz, nem fogok másik állást találni, nem fogok tudni miből megélni, újra bizonyítanom kell majd, még többet kell majd dolgoznom, stb.)

Szóval, semmi más dolgod nincsen, mint végigvizsgálni ezeket a félelmeket és hiteket is a Munka segítségével. Ez persze nem kicsi feladat, de maximum 1 hét alatt, szép módszeresen, az összes állításodat megvizsgálhatod. Csinálhatod persze gyorsabban is, ha sietsz, akár egy hétvége alatt feldolgozhatod az összes hiedelmedet. (Ha még alaposabb szeretnél lenni, akkor még mélyebbre merülhetsz az alvilágodban, ennek módszerét az Önmunka Alaptanfolyamon tanulhatod meg.)
         Hogy mi is lesz az eredménye ennek az önvizsgálatnak? Az, hogy meglátod, semmi nem igaz abból, amit gondoltál. Megtapasztalod, hogyan generálod te saját magadnak az érzékelésedet a történésekről. Megéled a Megfordításokban, hogy a gondolataid ellentétei is ugyanolyan igazak, vagy akár még igazabbak, mint az eredeti félelmeid. Ennek következtében pedig tisztán fogod látni, mit is tegyél, sőt, lehetőségek nyílnak meg előtted. Más szemmel fogod nézni a kollégáidat, akár mész, akár maradsz. Becsülni fogod a munkádat, akármeddig maradsz még ott. És nem utolsó sorban, sokkal jobban fogod magadat is becsülni és szeretni, és sokkal nagyobb békében leszel. Ezen a munkahelyen vagy egy másikon.

ÖnMunka Alaptanfolyam: november 13. szombat, Budapest
Pénz, Munka, Üzlet Tematikus Tréning: november 14. vasárnap

AKCIÓ: HA AZ ALAPTANFOLYAMOT ÉS A PÉNZ, MUNKA, ÜZLET NAPOT EGYBEN VÉGZED EL, AKKOR A 2 NAP MOST 25.000Ft HELYETT ÖSSZESEN 19.900FT (Október 28-i jelentkezés és előlegfizetés esetén)
Ha az Alaptanfolyamra 3 embert hozol magaddal, Te INGYEN vehetsz részt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése