2010. október 11., hétfő

Minden Öröm Fájdalom


Azért szeretem a Munkát, mert mindent felszámol bennünk, ami hamis, ami hazug. Egész életünkben áltatjuk magunkat álbiztonságot nyújtó dolgokkal, elképzelésekkel, hitekkel. Folyton rettegünk valamitől, még ha nem is valljuk be magunknak. Hajtunk a pénzért, a menő állásért, a bombázó nőért, az álom-testért, ki-miért, hátha ezek majd tartósan boldoggá tesznek. Hajtunk az elismerésért, a hatalomért, a státuszért, a negyedik diplomáért, mert azt gondoljuk, végre akkor leszünk valakik. És amint megszereztük bármelyiket is, rögtön aggódni kezdünk: mi lesz, ha elveszítem, hogyan biztosíthatom magamnak, hogy ez örökre így maradjon? Sehogy. Erről szól Katie-nek az a mondása, hogy minden öröm fájdalom. Megszereztem, végre örülök, de máris fáj, mert elveszíthetem. Félek, mi lesz akkor. Mivé lesz az én rengeteg munkám, akarásom, belefeccölt energiám? Stratégiákat gyártok, hogyan lehetne bebetonozni. Mindenhol veszélyeket látok. Ne érts félre: semmi gond ezekkel a dolgokkal; tök jó, ha van pénzed, csodás tested, nagy házad, szuper állásod, képzettséged és szakértelmed, egészséged, utazásod, vonzó párod és minden földi jód. Csak legyen mindezek mellé valami másod: saját magad, megtisztítva a félelmeitől. Mert igazából akkor tudod élvezni a felsorolt dolgokat. Ha nem ezektől várod az örömödet és boldogságodat. Ezek a hab a tortán. De ha közben folyamatosan rettegsz, akkor bármikor borulhatsz.
Mindez nem a Te hibád: mindannyian így működünk, amíg fel nem ébred bennünk a kíváncsiság, van-e valami más is. Amíg valóban kíváncsiak nem leszünk saját magunkra. A valódiságunkra. A hiedelmektől és sallangoktól mentesre. Aki olyan kreatív, szabad, félelemmentes, és örömteli, amiről álmodni sem merünk nagyon. Pedig mindannyian ilyenek vagyunk, ilyennek születünk, és mindannyian képesek vagyunk erre emlékezni.
Még oda is egyre többen eljutunk, hogy elkezdjük keresni ezt a valódiságunkat. Csak saját válaszok helyett újabb hitrendszereket tanulunk meg. Teletömjük az ún. jól-tudom elménket arról, hogy kik is vagyunk, és hogy milyennek kéne lennünk, meg hogy mit kéne gondolnunk. Már nagyon okosak vagyunk, megélés azonban alig. Mert az igazi válaszok semmiféle hitrendszerrel nem leírhatók, semmiféle könyvben nem olvashatók. Egyetlen helyen találhatók: az ún. nem-tudom elmében. Ha merünk végre nem tudni. Feltesszük a kérdéseket, és figyelünk. Ha valóban szeretnénk tudni az igazságot, akkor a válaszok jönnek. A saját válaszaink. Odabentről. Nem a guru, a Mester, a sikertréner, a pszichiáter, az író válaszai. Ők utat mutathatnak, hogy merre keresgéljük, de helyettünk nem tudják a saját igazságunkat meghallani, hát még megélni. Amíg nem a tiéd, addig színtiszta egó. Amint a tiéd, már nem fontos, hogy mondd, nyilvánvalóvá lesz minden. Lenyugszol, elcsendesülsz, kivirágzol, békében vagy azzal, amit az élet hoz eléd. Nem küzdesz, hanem megvalósítasz. Nem erőszakolod többet magadat, a körülötted élőket, és a világot. Nem gondolkodsz, hanem tudsz. Nem félsz, hanem minden elé várakozással tekintesz. Nem gyűjtögetsz, hanem adsz, és így leszel egyre több.
A Munka ezt a valódiságot tudja nyújtani Neked. Ha kíváncsi vagy rá. Ez nem csodás tündérmese, hanem kemény munka. Ugyanakkor a legélvezetesebb, legizgalmasabb felfedezés és tanulás, amit csak adhatsz magadnak. És ezt csak Te adhatod meg magadnak. A Munka legnagyobb fenyegetése, hogy valódi boldogságot érhetsz el általa, valódi flow-ban, áramlásban élhetsz, olyanban, amiről annyi könyvet és elméletet írtak. És ettől sokan megijednek, mert nem kis dolog elveszíteni az azonosulásaidat, az identitásodat, azt, akinek hiszed magad. Az ismeretlen legtöbbünk számára ijesztő. Inkább maradjon a megszokott harag, elégedetlenség, álbiztonság, langyos trutyi, önáltatás. Ha Te ennek ellenére belevágnál, a Négy Kérdés és a Megfordítások bármikor a rendelkezésedre állnak.

„A Munkához nagy bátorság kell, de kevesebb bátorság, mint ahhoz, hogy szenvedésben élj.”

„Több ez közönséges módszernél - amennyiben lényünk legmélyét kelti életre.”

„A Munka semmit nem ér a válaszaid nélkül. A Munka alkalmazkodik bármilyen programhoz, és felerősíti azt. Feléget mindent, ami nem a Te igazságod. Átéget mindent, hogy elérkezzünk az igazsághoz, ami mindig is várt ránk.” (Byron Katie)

1 megjegyzés:

  1. "Hajtunk a pénzért, a menő állásért, A BOMBÁZÓ NŐÉRT"

    Igen! :D

    Andráss

    VálaszTörlés