2010. október 21., csütörtök

Szükségem Van a Szeretetedre…


A Négy Kérdés (eredeti címén: Szeretni, ami van) című könyv mellett még egy Katie könyvet lehet elolvasni magyarul: Szükségem van a szeretetedre, vagy mégsem? Miként vessünk véget a szeretet és elismerés hajszolásának?
Nálam ez a könyv annak idején mindent vitt. Most, hogy újra belelapozgattam a blogbejegyzés készítésekor, megint elkezdtem olvasni, immár tán negyedszer. Az, hogy ez a könyv mindent vitt, azt is jelentette, hogy az évek alatt felhalmozott több polcnyi ezo és önsegítő (self-help) irodalom gondolkodás nélkül távozott el az életemből. Egyszerűen értelmüket vesztették, és rengeteg pontban kezdtem megkérdőjelezni a mondanivalójukat, a hasznosságukat. Erről Michael Katz, Katie könyvének irodalmi ügynöke így ír a Szükségem van a szeretetedre bevezetőjében: „Irodalmi ügynökként folyamatosan figyelemmel kísérem az önsegítő könyvek újabb és újabb divathullámait. Miután megismerkedtem az önvizsgálat módszerével, a Munkával, és kipróbáltam a saját életemben, nem tudtam nem észrevenni, hogy a legjobb út sokszor pontosan az ellenkezője annak, amit ezek a könyvek ajánlanak… Őszintén remélem, hogy Te is úgy teszel majd, ahogyan én. Pattanj fel a bringára, és menj egy próbakört! Tedd fel magadnak Katie kérdéseit! Meglátod, valóban leírhatatlan, ami történni fog, ha belevágsz.

A könyv hátulján a következő ajánló olvasható:

"Abban mindenki egyetért, hogy a szeretet csodálatos - kivéve, amikor borzalmas. Egész életünket ennek az érzésnek a bűvöletében töltjük: keressük, igyekszünk megtartani, vagy próbáljuk túltenni magunkat az elvesztésén. Ha viselkedésünk mögé nézünk, nem kell nagyon mélyre ásnunk, és két alapvető mozgatórugót találunk: az elfogadást és az elismerést. A legtöbb ember kisgyermekkorától kezdve arra fordítja energiái nagy részét, hogy fáradhatatlanul hajszolja ezeket. Egyre újabb és újabb módszerekkel próbálja elérni, hogy a többiek észrevegyék; hogy tetsszen nekik, lenyűgözze őket, és megszerezze a szeretetüket. Mintha csak erről szólna az élet. Idővel a keresés olyan állandóvá és megszokottá válhat, hogy meg sem kérdőjelezzük többé.
Ez a könyv közelebbről szemügyre veszi a szeretetért és az elfogadásért folytatott emberi vesszőfutást, hogy megmutassa, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Segít, hogy boldogabb légy a szerelemben, és eredményesebb mindenféle emberi kapcsolatodban. Amit most megtanulsz, elégedettséghez vezet, legyen szó nagy szerelemről, futó kalandról, házasságról, munkáról vagy barátságról.
Újabb átütő jelentőségű könyvében Byron Katie ismét segít, hogy megkérdőjelezhessünk mindent, amit életünk során a szeretetről és az elfogadásról tanultunk. A húsba vágó kérdések által villámgyorsan átláthatjuk, mennyire hamisak a közkézen forgó nézetek, beleértve a mítoszt is, amely a szeretetet szükségletként állítja be. A könyvben vázolt módszer segítségével a szerző megmutatja, hogy ha meglazítjuk és kibogozzuk a csomókat, amelyek a mindannyiunkat gúzsba kötő, szeretetért, elfogadásért és elismerésért folytatott küzdelem hálóját tartják, eljuthatunk az igazi szeretethez, és kezünkbe vehetjük saját boldogságunkat!

Katie legnagyszerűbb felfedezése az, hogy ha az ember megkérdőjelezi a saját gondolatait, rájöhet, hogy a világ voltaképpen sokkal barátságosabb hely, mint képzelte. Nincs semmi szükség rá, hogy nap, mint nap félelemben, szomorúságban, haragban hajtsuk álomra a fejünket, és rettegve, szorongva ébredjünk. Nézz körül, vedd észre, hogy a világ tele van szeretettel, és mindenkinek – Neked is – jut belőle bőven! Ez az, ahova a Munka eljuttathat Téged, ha komolyan, nyitottan és őszintén felülvizsgálod mindazt, ami magadról, másokról és a világról elhittél. Ez a legélvezetesebb kaland, amibe csak belevághatsz, ráadásul önállóan is elérheted mindezt. Ha úgy gondolod, hogy szívesebben tanulnád meg szakértő segítséggel, akkor szeretettel várlak a Byron Katie Munka-módszer Alapcsomagon. Részleteket itt találsz:

Aktuális ÖnMunka Tanfolyamok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése