2011. július 4., hétfő

A Szeretet Koldusai


Hogyan szerethetjük önmagunkat? Az egyik módja, ha nem keressük mások elfogadását – ez az én tapasztalatom. Mert amikor nem keresem az elfogadást magamon kívül, rájövök, hogy valójában nincs is mit keresnem, hiszen bennem van. Többé nem hajszolom mások elfogadását; azt akarom, hogy az emberek azt gondolják rólam, amit gondolnak. Mások elfogadását keresni kényelmetlen. Az önvizsgálat megmutatta nekem, hogy igazából pont annyi elfogadást akarok, amennyit kapok, és semmi többet. (Illetve pont annyit kapok, amennyire magamat elfogadom?). Ez a szeretet – nem akar változtatni semmin. (Byron Katie)

Pár hete írtam egy bejegyzést önzés, önfeladás témakörben (itt találod: http://onmunka.blogspot.com/2011/06/onzes-onzetlenseg-onfeladas-onszeretet.html), ami szép kis eszmecserét indított el a Facebook-os ÖnMunkás csoportunkban. Attila nagyon frappánsan fogalmazta ott meg az ő megélését az önzésről, aztán pedig nekem jutott valahogy eszembe a szeretet koldusai kifejezés, és megkértem, hogy írjon ez alapján egy szösszenetet. Elkészült. Ma ezt osztom meg Veletek. Attila, köszönöm, köszönjük.

„Mikor  elfutott az utolsó ló
S olyan üres már az egész lelátó
Ha a vagyonom egy tízes lesz
Te majd kézen fogsz és hazavezetsz

Mikor elgurult az utolsó forint
És a saját fiam csak úgy rámlegyint
Mikor senkim nincs és nem is lesz
Te majd kézen fogsz és hazavezetsz”

Rájöttem, miért nem szeretjük a koldusokat. Miért zavarnak minket, és miért kerüljük ki őket az utcán, ha csak lehet. Azért, mert mindannyian koldusok vagyunk. Ott állunk az élet sűrűjében, koszos, gyűrött kalappal a kezünkben, és koldulunk. Szeretetért, megértésért, elfogadásért, és ha egyik se megy, akkor legalább egy kis együttérzésért. Közben a szemünk sarkából azt figyeljük, kitől mennyit kapunk ezekből. Aztán, ha könnyűnek találtatik a megmérettetésnél, megpróbáljuk elvenni a másiktól. Vagy, ami még rosszabb, visszavenni a másiktól azt, amit eredetileg mi adtunk neki. Állítólag azért adtuk, mert szeretjük őt. Sokszor azonban azért adjuk neki, hogy simogassuk az egónkat, vagy másképpen fogalmazva a jól-tudom elménket. Azt, aki mindig pontosan tisztában van vele, hogy kitől és miből mennyi jár nekünk.

Ő úgy gondolja, egész életében mást se csinált, csak adott és adott, és mi az eredmény? Egy nagy nulla, vagy majdnem az. Ilyenkor jön a felháborodás: „de hát ez semmi, nekem ennél sokkal több jár! Tartozik nekem a világ ennyivel!” Gondolod? Egy fenéket tartozik. Te tartozol a világnak és saját magadnak, legfőképpen saját magaddal. De ezt a jól-tudom elme nem fogadja el, és koldul. Megpróbálja másoktól megszerezni, amit saját magának nem adott meg. Önző módon viselkedik, mert azt hiszi, a világ rosszul működik, és neki több jár.

Mi az önzés? Szerintem az, amikor másokból próbáljuk kicsikarni, amit nem adunk meg magunknak. Nem szeretjük magunkat, de másoktól elvárjuk, hogy szeressenek. Büntetjük magunkat, és másoktól elvárjuk, hogy sajnáljanak érte. Jót teszünk azért, hogy elismerést váltsunk ki másokból. Azt az elismerést, amitől saját magunkat viszont távol tartjuk. Nem a ’mert megérdemlem’-re gondolok, hanem arra, amikor felismerjük, hogy MINDENKI tanít. Első pillanatban azt hisszük, milyen kegyetlen velünk az élet, nekünk semmi sem sikerül, milyen szegények vagyunk, "bezzeg neki könnyű", stb. Ilyenkor álljunk meg, nézzük meg magunkat szeretettel. Én azt találtam, hogy amikor ilyenek járnak a fejemben, az olyan, mintha ott állnék egy trágyakupac közepén lapáttal a kezemben, jó magasra feldobálnám, majd alászaladnék, hogy biztosan jusson mindenhova. Aztán csodálkozom rajta, hogy mások is engem dobálnak vele. Meg persze saját magukat is, de hát ez az ő dolguk, ugye.

Számomra az, hogy szeretem magam, nem jelent mást, mint hogy kezdem felismerni, hogy minden helyzet alkalom arra, hogy rájöjjek, mennyit szemétkedtem magammal, hányszor csaptam be, csaltam meg, hagytam el, és rúgtam ki magam. Ha önző vagyok, akkor sajnálom és sajnáltatom magam ezek miatt. Talán sikerül, és akkor átmenetileg megkapom másoktól, amit magamnak nem adtam meg. Vagy pedig szeretem magam, ami nekem egyre inkább azt jelenti, hogy hajlandó vagyok tanulni, nyitottá válok elmében és szívben és akkor megértem, hogy az, ami van, az pontosan azért van, mert számomra az a lehető legjobb alkalom arra, hogy tanuljak, tapasztaljak, és még nyitottabbá válhassak a szeretet számára. Vagyis ha önző vagyok, akkor biztosan nem szeretem magam. Akkor azon morcogok, hogy mások miért nem szeretnek engem. Ha meg szeretem magam, akkor fel sem merül bennem, szeretnek-e, vagy sem. Mindegy, mert akár így van, akár úgy, mindenképp felhívják a figyelmemet arra, hogy mit művelek magammal. Ennél jobbat meg úgysem tehet velem senki.

Amíg azonban a jól-tudom elménk irányít, ez nem elfogadható. Olyankor mérlegelünk, összehasonlítunk, követelünk és irányítani akarunk. Kiállunk az utcára koldulni. Elhisszük, hogy a Valóságnak értékelnie kellene azt a sok mindent, amit mi adtunk másoknak. Ezzel egy probléma van: az esetek jelentős részében nem másoknak adunk, csak megpróbáljuk igazolni magunkat a Valóság/Isten, vagy saját magunk előtt. Nem igazi szeretetet adunk, ez inkább amolyan hoci-nesze dolog. Újabb történeteket gyártunk, amikkel kedvezőbb színben tüntetjük fel saját magunkat. Ezzel megint csak van egy probléma: a Valóságot/Istent ez nem érdekli. Egy kicsit sem, ugyanis ez csakis egy valakit érdekel: az egónkat. Ő akar ebből tőkét kovácsolni. Abból, amit szerinte kapnunk kellene, vagy kapnunk kellett volna, és ha nem kapja meg, akkor fogjuk a koszos, gyűrött kalapot, és kiparancsol minket koldulni.

Hogyan, akkor a Valóság/Isten ilyen érzéketlen lenne? Szó sincs róla. Nem az, hiszen folyamatosan kapunk, de mi ezt sokszor nem értékeljük, vagy nagyon is értékeljük olyan módon, hogy előjelet teszünk elé. Pozitív előjelet, ha kedvező az eredmény, negatív előjelet, ha nem az. Ilyenkor jön, hogy „ennek nem kellett volna megtörténnie”. De meg kellett, mert megtörtént. Szerintem igenis van szabad akaratunk, mert ilyenkor eldönthetjük, elfogadjuk-e a Valóságot olyannak, amilyen, vagy szembeszállunk vele és szenvedünk miatta. Nem a Valóság miatt, a döntésünk miatt.

Amikor mások dolgával vagyunk elfoglalva, teljesen képtelenség tartósan boldognak lenni. Olyankor jön a „de miért így, miért nem úgy, miért ennyi, miért nem több, vagy éppen kevesebb, stb”. Olyankor mi döntjük el, hogy nekünk mi lenne jó. Olyankor nem tanításként tekintünk életünk nehézségeire, hanem kitolásként. Olyankor haragszunk, frusztráltak vagyunk és bezárkózunk. Olyankor nem szeretjük magunkat, mert nem úgy alakult az életünk, ahogy szerettük volna. A jól-tudom elménk utál minket. Hiány keletkezik, ami viszont a legnagyobb áldása is lehet az életünknek, ha felismerjük: „itt van valami, amivel hadilábon állok magammal”.

Van olyan ember, akinek a társaságát alig tudod elviselni? Köszönd meg neki a létezését és az üzenetét, tartsd felé a másik orcádat is. Nála jobb tükröt senki sem tarthat eléd, hogy felismerd, mit rejtegetsz magadban a történeteid miatt. Mit próbál elhitetni veled a jól-tudom elméd? Hol zárja be azt a kaput, amit a Valóság/Isten szélesre tárt előtted és alig várja, hogy belépj rajta? Tedd le a koszos, gyűrött kalapot a kezedből, nyisd ki az elmédet és a szívedet, és soha többet nem lesz szükséged alamizsnára.

A szenvedés ott kezdődik, ha elhiszed a gondolatot, hogy bárkinek szeretnie kellene téged. Ezért is mondom sokszor: „Ha imádkoznék, az így szólna: „Istenem, ments meg a szeretet, az elfogadás és az elismerés utáni sóvárgástól. Ámen.” (Byron Katie)

Ha mindezt szeretnéd gyakorlatban is megélni, szeretettel ajánlom figyelmedbe a legközelebbi Alaptanfolyamot – aug. 13-14.

KI LENNÉL A TÖRTÉNETED NÉLKÜL? – 2-napos kiscsoportos ÖnMunka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján – 2011. augusztus 13-14. Budapest. (Jelentkezési határidő júl. 21.)

Részleteket itt találsz: http://kincsamivan.hu/programok.html

7 megjegyzés:

  1. Tegnap elolvastam 20 blogbejegyzést ezen az oldalon, de mára már nem is emlékszem rájuk. Rossz a memóriám, ráadásul a memóriám is rossz. Osho is olyan sokat ír a felébredésről, hogy az ember(én) elfelejti, mit írt pár oldallal előtte.
    Viszont Eckhart Tolle-nak hála(pár év) eljutottam arra a szintre, hogy észreveszem magamban az egót.
    Igazából munkahelyen.
    Mondok példákat:
    -megsértődök, ha nem köszönnek nekem
    -van egy csinos lány munkahelyen és zavar, hogy nem velem, hanem mással beszélget
    gondolom féltékeny vagyok, pedig tudom nagyon jól, hogy nem illünk össze. az ő érzelmi szintje magas. az enyém alacsony(gondolom a depresszió miatt) túl könnyen rátapad minden férfire.
    a másik dolog, hogy nem is tudunk beszélgetni, mert zavarba jövök mindig, mindenkitől. valamilyen tudatalatti program válthatja ki.
    amin nem csodálkozom, mert a gyerekkorom kemény volt. ami jellemez az a: féltékenység,sértődöttség,félelem,harag.
    a harag is van párszor pedig el lehetne fogadni a másikat úgy is, ha nagyon egós. az egó irányítja a cselekedeteit.
    ezek a mélyből törnek fel és adott szituációban átveszik felettem az irányítást.
    ez is jelzi a tudatosságszintem növekedését, hogy észreveszem ezeket. de kevés az "átalakuláshoz". tegyük fel, hogy megyek egy nyilvános helyen, ahol sok ember van. ott megyek és belül érzem a félelmet. de a félelmet úgy érzem, hogy nincsenek TUDATOS gondolataim. lehet tudatalatt vannak. de ha tudatalatt futnak, akkor nem tudom őket kezelni a munkával. valami ilyesmik lehetnek:
    -zavar, ha néznek az emberek
    -lehet, hogy beszólnak majd vagy megvernek
    -lehet, hogy kinevetnek majd
    valami ilyesmi gondolataim lehetnek tudatalatt. amúgy ezeket a gondolatokat már nem is veszem komolyan.
    mert már tudom, hogy nem a gondolataim vagyok. De! amikor a szituáció olyan, akkor nem tudok uralkodni az elmém felett. kevés vagyok hozzá még. kevés a tudatosság bennem. azt is észreveszem, hogy amikor azt írom, hogy: kevés a tudatosság bennem, az is egy hiedelem. egy gondolat. de valahogy le kell írnom. idáig jutottam, észreveszem magamban az egó működését. de ez még kevés. a 4 kérdésre elég nehéz válaszolni: Igaz ez? Biztos igaz...? ..stb.
    Furcsák ezek a kérdések. Persze arra irányulnak, hogy az identitásomat, ne a gondolataimból eredeztessem. Átnézem alaposabban Katie könyveit. Kicsit elég fura. :D
    Alaptanfolyamra is jó lenne elmennem valamikor(ha lesz pénzem + bátorságom).
    Köszi Andi, hogy segítesz a embereken.

    VálaszTörlés
  2. webhely követést kivettem, mert nem tudom mire jó.
    egyik email címemre úgy is kapom a cikkeket.

    VálaszTörlés
  3. Kedves András! Örülök, hogy itt vagy és olvasod a blogot. Amiket leírsz a működésed észrevételéről, az egy nagyon fontos lépés. Már nem csupán elszenvedője, hanem észrevevője is vagy, hogy mi zajlik. Összesen annyi a dolgod, hogy azokat a pillanatokat, amikor nyakon csíped ezeket a működéseidet 1. nagy szeretettel átöleled 2. nagy szeretettel önmagadat is átöleled 3. leírod azokata gondolatokat, amik épp ott vannak, ez persze lehet később is, amikor van rá alkalmad, semmi más gondolatot ne keress, hanem mindig csak azzal van dolgod, mai épp ott van, ez egyre kristálytisztább lesz 4. És ezeket az egyszerű hiedelmeket vesd alá a kérdések, a megfordításoknak, és keresd meg a 3-3 példát a megfordításokra.
    Már írtam Neked arról, hogy az egó nem ellenség, hanem a legeslegnagyobb barátunkká válik, amint mi is barátságosan közelítünk felé. Mindent tálcán hoz elénk, ami közénk és az önszeretetünk közé áll, semmi más dolgunk nincs, mint figyelni rá, leírni, és megMunkázni.
    Sok sikert, csak így tovább, szeretettel, Andi

    VálaszTörlés
  4. András, Köszönöm az ötleteket, sokkal osztozom, kimentem, dolgozom majd rajtuk. Bálint

    VálaszTörlés
  5. Bálint írj az emailemre: andrr@citromail.hu
    AndrásS

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a cikket. Egy szösszenet a szabad akarathoz: szerintem a szabad akarat úgy van a sorsban, mint a weboldalba beágyazott youtube videó.
    Egyetértek azzal, hogy a másik ha zavar engem, nézzek magamba. És hogyha nem a létezése zavar -konkrétan a tesómnak, bár már külön él - hanem hogy kötöszködő és úgy beszél velem alapból mint eddig életemben azok, akik utáltak, akkor felé hogyan legyek? Én úgy látom, hogy megértem, hogy ilyen, mert nem kapott sok szeretetet (és áldozatként az elkövetőinkre fogunk hasonlítani, de ha csak tudom, kerülöm a társaságát és szerintem ez jó, szerinted Andi?): Katie is azt mondja, hogy ha egy kutya harap, egyszer megharaphat de másodjára már én haraptatom meg magam. Köszönöm, ha tudsz írni egy-két sort

    VálaszTörlés
  7. Kedves Veronika, köszönöm a kérdésedet, ez is sokakat érint, érdekel. Egészen addig, míg bárkiben bármi zavar, addig nem végeztem el a Munkámat. És addig teljesen természetes, hogy kerülöm a társaságát, nem akarok rosszat magamnak. Ilyenkor az a dolgom, hogy nézzem meg, én hol kötekedem vele és saját magammal, mennyit kötekedtem másokkal és saját magammal egész életemben. Ha én TOTÁLISAN rálátok az én saját kötözködésemre, majd szép fokozatosan elhagyódik ez az életemből, akkor már nem fog tudni másban sem zavarni, ezért nyugodtan tudok majd vele lenni. Ez egy folyamat. Szép fokozatosan kitisztul belőlem a kötekedésem, és ezért nem fogom tudni már érzékelni sem, értelmezni sem. Ez sokaknak elég érthetetlennek tűnik, ezt megérteni nem lehet, csak megtapasztalni. Katie olyat is mond, hogy "Amíg nincs akkora szabadságom, hogy boldog legyek a legmegátalkodottabb ellenségem társaságában is, addig a Munkám nincs elvégezve."
    Még egyszer hangsúlyozom, ne kínozd, ne kínozzátok magatokat azzal, hogy erőltetitek az olyan emberekkel való együttlétet, akiket egyelőre nem szerettek. Elő az Ítélkezőlappal, mindent rá pitiáner, szemét, kicsinyes módon, ilyenkor felejtkezzünk el a spiritualitásról, a bölcsességről, hiszen még nem is vagyunk ott, ha bárkit nem tudunk teljes szívvel átölelni. Mindent rá a papírra, irány a Négy kérdés, a Megfordítások, saját magam felismerése KONKRÉT PÉLDÁK sokaságán keresztül.
    Veronika, azt is kérdőjelezd meg, hogy bárki is utált Téged. Teljesen biztos lehetsz benne, hogy ők utáltak? Mi zajlik benned, ha elhiszed, hogy valaki utál Téged? hogyan viszonyulsz ilyenkor hozzá? Ki lennél a gondolat nélkül? És a Megfordítások: Nem utál, hanem szeret - milyen bizonyítékait találom ennek? Én utálom őt: konkrétan miben, mikor, hogyan? Én utálom saját magamat: konkrétan miben, mikor, hogyan? Ez is pont olyan, mint az előző példánál: amíg bárkiről is azt olvasom le, hogy utál engem, addig valahol még mindig én utálom magamat. Ezeket a pontokat, ha kitisztítom, nincs az az "ellenség", akiről azt vélhetném, hogy utál, mert már nincs kapcsolódási pont bennem. És tudod, a legnagyobb ellenségem a legjobb barátom, hisz tálcán hoz magamat magam elé, rávilágít az összes olyan dologra, amit még magamban nem szeretek. Így már könnyű szeretni a nemszeretem embert is, akiből a nap végére oly ártatlan bárányka válik, annyira másnak tűnik már, mintha nem is ugyanaz az ember lenne. Közben pedig csak én változtam.
    Ez a Munka gyönyörűsége, leírhatatlan csoda, ahogy mindent átjár a szeretet. Kívánom, hogy minél többen tapasztaljátok ezt meg. Ehhez az életállapothoz a Munka nagy biztonsággal elvezet.
    Remélem, tudtam segíteni, Veronika. további jó Munkát, kíváncsi vagyok a folytatásra!!! :)
    szeretettel, andi

    VálaszTörlés