2017. április 10., hétfő

Párkapcsolati, Szerelmi és Szakítási Segédlet




A párkapcsolat, szerelem, szakítás örökzöld témák, melyek az ÖnMunka blogon is számos alkalommal kerültek már terítékre. Ennek a bejegyzésnek a végén találsz egy listát korábbi párkapcsolati, szerelem és szakítás témájú írásokról, érdemes azokat is (újra) átböngészni.

Az ÖnMunka önvizsgálatai és eszköztára GYAKORLATI ránézési módot nyújtanak gondolati-érzelmi-testérzeti szinten ezekre a témáinkra is. Ma azonban egy kis „elméletet” hoztam Nektek, Jeff Brown idézetek formájában. Jeff Brown - író, szomatikus pszichoterapeuta, spirituális józanító - munkásságát jó ideje követem figyelemmel, és a FB-on rendszeresen osztom meg a „két lábbal a földön spiritualitás” zászlaja alatt születő írásait, melyek számos könyvéből valók. Nagyon szeretem a „bullshitmentesítő” hozzáállását, közös kedvencünk a spirituális elkerülés módozatainak és ártalmasságának feltárása.


SZÍV-TÁRSAK VAGY SEB-TÁRSAK? „A szenvedély jöhet valódi szeretetből, de sokszor előfordul, hogy a sebzettségünkből fakad. Összekapaszkodnak a sebeink, egymásba gabalyodnak sebzettségünk szálai. Ilyenkor a sebzettség vezérli a kapcsolatot. Sok mérgező kapcsolat a „valami különleges” álruhájába bújik, miközben a valóságban egy romboló csatatér, ahol nem lehet emberileg növekedni. Ha ilyenben vagy, az nagy betűs Baj, amitől érdemes megmenekítened magad. Fuss az Életedért!”

HOGY TÖBBÉ ESÉLYED SE LEGYEN BEZÁRKÓZNI. „Természetes hajlamunk van azt feltételezni, hogy amikor két lélek között feltűnően erős kémia, vonzalom alakul ki, akkor nekik együtt is kell maradniuk. Nyilvánvaló, hogy mély érzéseink hevében a szerelmünktől való elválasztottságot még csak el sem tudjuk képzelni. De a kémia és a hosszú életűség nem feltétlenül járnak kéz a kézben. Csak azért, mert valakivel eget s földet rengetően élőnek érezzük magunkat, még nem biztos, hogy ő lesz életünk párja. Lehetséges, hogy valami nagyon más okból érkezik ő hozzánk: hogy felébresszen, kitágítson, hogy olyan szélesre nyisson bennünket, hogy többé esélyünk se legyen újra bezárkózni. Lehet, hogy azért küldték őt a nagy messzeségből hozzánk, hogy a lelkünk csiszolatlan gyémántját szépen kifényesíthessük, még mielőtt köddé válunk az örökkévalóságban. Érdemes feladni az elképzeléseinket, amikor a Szerelem bekopogtat. Mert lehet, hogy csak villámlátogatásra érkezik…”

A SZERELEM EGY REJTÉLYES ÉTELCSODA. „Megesik, hogy a szerelem épp akkor talál rád, amikor ő maga és te is készen állsz. Hogy ez mitől is függ, az megfejthetetlen. A szerelem olyan, mint egy nagyszerű, de rejtélyes ételcsoda, aminek a titkait hét lakat alatt őrzik, az összetevőit pedig kizárólag a gondviselés ismeri. Miközben a jövendő szerelmeseket az élet tüzében tisztítják és pucolják, pácolják és húzzák nyársra, majd főzik készre, a kozmikus alkimista a fazekat kevergeti, áhítattal rotyogtatva azt az alapot, amibe a szerelmesek majd beleolvadnak. Csak a Jóisten tudja, mikor áll készen az étel a tálalásra. Isteni időzítés, isteni étkezés…”

TE RAGYOGSZ A KAPCSOLATODBAN? „Egy ideje összeállt bennem a kép, hogy az összes belső konfliktus, ami annak az eldöntése során merült fel bennem, hogy vajon az adott intim kapcsolat a számomra megfelelő-e, néhány pontban megfogható: 1) Illeszkedik-e a legfontosabb részeimhez, „találkozik”-e velem? 2) Megérinti-e a lelkemet? 3) Teljesen önmagam lehetek-e? 4) Érzelmileg biztonságot nyújt-e? 5) Segít-e abban, hogy a fejlődésemhez hű maradhassak és annak következő szintjére léphessek? 6) Segít-e abban, hogy ragyogjak?”

HA VALÓBAN SZERET. „Ha valaki valóban szeret téged, akkor pont olyannak szeret, amilyen vagy. A szeretete nem függ attól, milyen a hasad, milyen a frizurád, milyen a szerelésed, vagy hogy tökéletesen hajtod-e végre a Napüdvözletet. A szeretete nem függ attól, hogy vajon minden szükségletét, vágyát, fantáziáját beteljesíted-e. A szeretete nem írja elő számodra, hogy megváltoztasd az életstílusodat vagy átalakítsd a személyiségedet. Ha valóban szeret téged, akkor a legmagasabb fényességben tart téged. Ha valóban szeret, akkor azzal van elfoglalva, hogy adjon neked, nem pedig a pitiáner részletekre figyel. Ha valóban szeret, az isteni minőséget látja, amikor rád tekint. Az isteninek pedig nem kell fejlődnie és megjavulnia ahhoz, hogy szeressék!”

A KAPCSOLAT HAJÓJA. „Nem számít, két ember mennyire szereti egymást, ha nem tudnak, vagy nem akarnak együtt fejlődni és tudatosodni. Ezért nevezzük a kapcsolatot kapcsolatnak, nem pedig szeretőségnek. A szeretet és szerelem önmagában nem elég. Ha azt akarjátok, hogy tartós legyen, oly módokon kell kapcsolódnotok egymáshoz, amik a hajótokat a vízen tartják.”

TE GYÓGYULSZ VAGY ELBÚJSZ A KAPCSOLATODBAN? „Gyakori, hogy energetikailag olyan partnerhez vonzódunk, aki a gyerekkori sebeinket és témáinkat tükrözi vissza. Ilyenkor tudat alatt erőfeszítést teszünk a gyógyulás irányába. De az is gyakori, hogy olyan személyhez vonzódunk, aki nem tükrözi a gyerekkori sebeinket és témáinkat. Olyasvalakihez, akivel nagyon kicsi az energetikai töltés: ilyenkor a kapcsolatot búvóhelyként akarjuk használni. Mostanra már tudjuk, hogy a párkapcsolat a felébredés fontos színtere lehet, ezért mindkét működéssel tisztában kell lennünk. Vagyis azzal, hogy a partnerválasztásunk gyógyulási vagy elbújási kísérlet-e. Van-e benne elég energetikai töltés ahhoz, hogy tovább növekedjünk, vagy netán újabb körben késleltetjük a fejlődésünket? Jobban kéne tartanunk attól, hogy elkerüljük az ösvényünket, mint attól, hogy járunk rajta.”

AZ ELHAGYÁSNAK ÁLTALÁBAN SEMMI KÖZE NINCS HOZZÁD. „Előfordul, hogy valaki elmenekül a szeretettől, mert az annyira gyönyörűséges, hogy halálra rémiszti őt. Van, hogy azért megy el, mert a szerető kapcsolódás túl élesen világítja meg a még benne található sötét helyeket, melyeknek átdolgozására még nem áll készen. Olyan is van, aki a pszichológiai fejlődése során átélt elakadásai miatt nem képes egységbe olvadni egy másik emberrel; neki először a saját individuációján kell dolgoznia, s ez által érett egyéniséggé válnia. Aztán megesik, hogy azért távozik, mert a szeretet nem elsődleges fontosságú az életében – neki még más utat kell bejárni, más cél felé haladnia. Az is megtörténik, hogy azért szakít, mert sokkal inkább egy gyakorlatias, mint tudatos kapcsolatra vágyik, valami olyasmire, ami nem fenyegeti a jelenlegi valóság- és világszemléletét.
Mivel szinte mindannyiunk lénye bizonyos szinten szégyennel átitatott, hajlamosak vagyunk arra, hogy személyesen magunkra vegyük az ilyen szeretet-elhagyásokat, ami a mélyben beindítja az elutasítottsági és elhagyottsági fájdalmunkat. De általában az elhagyásnak semmi köze nincs hozzánk. Lehet, hogy a távozó még nem áll készen arra, hogy biztonságban megtartsa a szeretetünket és önmagát. Megeshet, hogy tud valami olyasmit, amit mi nem – tisztában van az aktuális képességeinek határaival. A valódi szeretet nem könnyű út. Minden azon múlik, készen állunk-e rá. Adassék meg, hogy a veszteségünket úgy gyászoljuk meg, hogy nem vesszük személyesen. Adassék meg, hogy megtanulhassuk szeretni önmagunkat – a szerető hiányában is.”

EGYÁLTALÁN NEM SZÁMÍT, HOGY A MÁSIK MIÉRT NEM ÁLL(T) KÉSZEN… „Nincs jogod haragudni a (volt) partneredre azért, ahol a saját útján tart, amennyiben a szándékai tiszták és nem hazudott neked róluk. Megértem, hogy csalódott vagy, ha nem akar(t) házasságra lépni vagy gyereket vállalni veled, vagy ha még a kapcsolatotoknak sem akar(t) elköteleződni. Annak azonban semmi alapja nincs, hogy mindezért őt okold. Gyakran előfordul, hogy az emberek a másikra vetítik a csalódottságukat, azt hívén, hogy ha ők akarnak valamit, az a párjuk számára is szerződéses kötelezettséget jelent. Egyáltalán nem számít, hogy a másik miért nem áll(t) készen. Nincs értelme pszichoanalizálni őt és megosztani vele a felismeréseidet. Semmi szüksége nincs arra, hogy valaki más elméleteit hallgassa a saját útjával kapcsolatosan. Ő pont ott tart(ott), ahol, és ehhez minden joga megvan. Sehova nem vezet, ha ezt nem tartjuk tiszteletben. Mindenkinek a saját útja, mindenkinek a saját folyamata, mindenkinek a saját készenléti állapota…” (Jeff Brown)

Korábbi párkapcsolati, szerelem, szakítás témájú bejegyzések listája. Vedd figyelembe, hogy a régebbi bejegyzéseknél az épp akkor aktuális tanfolyami rendszert hirdettem. A legfrissebbet itt találod:

ÉLETED LEGFONTOSABB KAPCSOLATA: AZ ÖNKAPCSOLÓDÁS, AZ ÖNFELNEVELÉS ÉS AZ ÖNFELISMERÉS GYAKORLATI KURZUSA: 15 HETES ÖNMUNKA ONLINE KÉPZÉS LEGKÖZELEBB 2019. SZEPTEMBERBEN INDULUNK.


Az ÖnMunka lényege az önkapcsolódás, az önfelnevelés, az önfelismerés, az önmagadért való felelősségvállalás és az önszeretet. Mindez a párkapcsolati utadat is tisztítja. Ha felém hoz az utad, szeretettel látlak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése