2012. május 4., péntek

Byron Katie Ébresztő Idézetek 5.



Újra szépen összegyűltek a Facebook-on rendszeresen posztolt napi útravaló Katie idézetek, ismét itt az ideje, hogy nagy dózisban a rendelkezésetekre bocsássam őket. Katie szavai szokás szerint dőlt betűvel, idézőjelben olvashatók, és némelyik után az én tippjeim, kommentjeim. Kellemes elmélyülést, ízlelgetést, ismerkedést ÖnMagaddal.

„Amikor mindenkinek a történeted meséled, akkor próbálod saját magadat is meggyőzni az igazságáról.
Érdemes figyelned, kinek, miről panaszkodsz. A panaszkodásodból semmi nem igaz, ezért is kell annyiszor elmesélned. Írd le, kérdőjelezd meg, és ámulj, ahogy a panaszkodás kikopik az életedből.

„Fontos tisztában lenni azzal, hogy az önvizsgálat nem a gondolat elejtéséről, hanem az észrevételéről és megkérdőjelezéséről szól. Nem megszabadulsz a gondolattól, hanem a tudatosság és a feltétel nélküli önszeretet segítségével ráébredsz a saját igazságodra. És amint meglátod az igazságot, a gondolat hagy el téged, nem pedig fordítva.”

„A Munka nem működik, ha te, vagy a kliensed nem a kérdésekre válaszoltok. Nincsenek jó vagy rossz válaszok; a Munka arról szól, hogy megengedjük annak, ami a felszínre akar emelkedni, hogy a felszínre emelkedjen. Arról szól, hogy megbízunk egy másik emberi lényben, hogy megtalálja a saját útját.”

„A stressz minden formája energiapazarlás (hatékonytalan).
Stressz bármilyen formában csak akkor tud keletkezni bennem, ha gondolati szinten ellnállok annak, ami éppen van. A stresszt sosem tudja semmilyen külső körülmény okozni – ez ugyebár az ősi mitológia. Amikor elhiszem, hogy bárminek máshogy kéne lennie, mint ahogy éppen van, máris feszült-stresszelt leszek, ez pedig semmiképp nem a hatékony, kreatív cselekvés irányába hat. (A mondatban a hatékonytalan szó a hatékony ellentéte, ami angolul működőképes, de magyarul nincs nagyon megfelelője. Bár most néztünk utána, és állítólag Bokros Lajos rendszeresen használta. :))
No, hát akkor, csodás stresszcsökkentő napot az öröm jegyében!

„Amikor valaki tesz veled valamit… máris vége. Amikor te újraéled fejben, akkor te okozol magadnak fájdalmat és szenvedést.”
Ő hányszor tette meg, és Te hányszor teszed meg azóta is magaddal? Látod a képeket a fejedben, és máris újraéled érzelmileg is. Kérdőjelezd meg, mi is történt ott, milyen méltatlanság ért, a képek így tudnak elhagyni, illetve az erejüket elveszíteni.

„Amikor nem szeretsz, az neked fáj és téged fáraszt. Ha ott akarsz hagyni valakit, ne mérgesen tedd. Akkor hagyd el, amikor már teljes szíveddel szereted és kapcsolódsz hozzá. Erről a helyről a legjobb döntéseket fogod meghozni.”
És erre a „helyre” úgy tudsz eljutni, ha mindent megkérdőjelezel vele kapcsolatban, ami miatt haragszol rá. Ez egy csodás Munka-folyamat. Ugyanakkor ne haragudj magadra akkor sem, ha Te nem így távoztál. Majd legközelebb. Vagy azután.

„Annyira bánsz kedvesen másokkal, amennyire saját magaddal.”
Ma figyeld, mikor-hogyan bántod saját magadat. Kíváncsi lennék, milyen önbántási módokat vesztek észre.

„A félelem és az erőszak tanítója nem tud békét hozni a Földre. Évezredek óta tanítjuk a félelmet és az erőszakot. Az az ember, aki belső félelmeit és önmaga elleni erőszakát felismeri, megkérdőjelezi, és így belső békévé alakítja, majd ezt meg is éli, az a tanító, akire mindannyian várunk. Ő az igazi béke tanítója. Ez a Tanító légy Te magad!”
Nagyon fontos, hogy a belső, önmagad ellen irányuló erőszakkal és háborúval van dolgod. Mert a külvilágban megjelenő erőszak és háború ennek a kivetülése. Amíg belül harc dúl, kívül sem lehet béke, és Te vagy az Egyetlen, aki képes önmagát belülről „erőszaktalanítani”. Senki nem tudja megtenni helyetted. A harcnak benned kell véget érnie: végezd a Munkát.

„Éljem meg én azt, amit a családtagjaimtól követelek. Kezdődjék velem! Nyíljanak ki a füleim, hogy meghallhassam saját szavaimat, és legyen bátorságom, hogy meg is éljem, amiről nekik prédikálok. Az én felszabadulásom az én dolgom. Az élet az én játszóterem.”

„Mindannyian tiszta, feltétel nélküli szeretet vagyunk, ami/aki rácuppant a megkérdőjelezetlen gondolatokra. Az egyetlen dolog, ami elválaszt minket a feltétel nélküli szeretettől, az a gondolathoz való ragaszkodás. A Munka önvizsgálata ezt a ragaszkodást enyhíti és szünteti meg.”
A fájdalom és a szenvedés a gondolat elhívéséből ered, nem magából a gondolatból. A gondolat önmagában semleges, csak van, semmi baj nincsen vele. Mindannyiunk elméje természetes és tudattalan folyamatként cuppant rá a gondolatokra, ebből lett a hiedelemrendszerünk, amit egészen addig védelmeznünk kell, amíg meg nem kérdőjelezzük, amit hiszünk. A rendszeres megkérdőjelezés következtében pedig egyre inkább éljük valódi természetünket, a tiszta, feltétel nélküli szeretetet. És ennek a szeretetnek semmi köze a sziruphoz.

„A zárt elmék tudatlan világokat teremtenek.
Amíg az elme nem nyílik ki annak megkérdőjelezésére, amihez évezredek óta ragaszkodunk – úgy közösen -, addig a világunk tudatlan, agresszív, szeretettelen marad. Ha kinyílik az elméd a Kérdésekre, kinyílik a szíved is, és ennek következtében örömteli és szeretetteljes világot teremtesz magad köré.

„Nagyon izgalmas nem függeni attól az embertől, akit szeretsz.”
Vedd sorra, mi mindenben függsz a szeretteidtől. Légy nagyon őszinte magadhoz. Mi mindent kapsz szerinted tőlük, amit nélkülük nem lennél képes megszerezni? Ezt szoktam úgy megfogalmazni, hogy „Nézd meg, miért „tartod” a körülötted élő embereket.” Csúnyán hangzik, és valóban nagy őszinteség kell hozzá, hogy felismerhesd magadban mindezt. Amíg ezt nem teszed meg, és amíg nem kérdőjelezed meg ezeket a függőségeket, addig nem vagy szabad. És a szeretteid sem azok. Miattad kell élniük, téged kell boldoggá tenniük. És valójában ez nem is szeretet…

„Az igazság a legsötétebb helyre is képes behatolni. Világítsd be a sötétségedet a Munka lámpásával.
A Négy kérdés és Megfordítások szép fokozatosan bevilágítja és átalakítja elméd legsötétebb zugait is, a legmélyebbre elrejtett történeteket. Az elme megvilágosodik arra, hogy semmi sem igaz abból, amit valaha elhitt. Ettől megnyugszik, nem harcol tovább, így az életedbe béke és szeretet költözik. Világosodjon ma is a sötétségünk, szép napot!

„Ha nem tetszik a világod, nézz bele a fejedbe.”

„Ha valaki „nem”-et mond a kérésedre, az azért van, mert még nincs szükséged arra a dologra.”
És még arra van szükséged, hogy megnézhesd, hogyan reagálsz egy nem-re. Vizsgáld meg az összes stresszes gondolatodat azal kapcsolatban, hogy mit is jelent az a „nem”.

„Amíg nem szereteted a családtagjaidat feltétel nélkül, addig az önszeretet nem lehetséges, vagyis a Munkád még nincs elvégezve.”
Azok a drága Gurujaink. Apák, anyák, testvérek, gyermekek, nagyszülők, férjek és feleségek, stb. A kulcs az önszeretetünkhöz náluk van. Ítéld meg-tedd fel a négy kérdést-fordítsd meg-keress konkrét példákat. Üdv a Munkában.

„Ha szeretnéd elidegeníteni a barátaidat és családtagjaidat, gyakran szegezd nekik, hogy „Igaz ez?” és „Fordítsd meg!”, persze úgy, hogy nem kérték a tanácsodat. Elképzelhető, hogy jó ideig kell így járkálnod, mire te saját magad meghallod, amit kérdezel és tanácsolsz.
Amit kimondasz, magadnak mondod. Ha szeretnél magaddal tisztába kerülni, figyeld meg az összes jótanácsot, ami csak kijön a szádon. Majd tedd meg te azt, amit szerinted másnak kéne megtennie. Jó kis móka ez.


Ha szeretnéd profin, gyorsan, szeretetteljes légkörben, minicsoportban megtanulni a Munkát, hogy utána hatékonyan Munkálkodhass saját magadon vagy más ÖnMunkásokkal párban/csoportban, és tagja lehess egy támogató, zárt fórumnak, várlak szeretettel a júniusi Alaptanfolyamokon. Mindkét tanfolyamra pár hely maradt.

KI LENNÉL A TÖRTÉNETED NÉLKÜL? – 2-napos, kiscsoportos (max. 7 fő) ÖnMunka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján. Jelentkezési határidő: május 11.

Hétvégi tanfolyam: 2012. június 2-3.
Hétköznapi tanfolyam: június 11-12.

Részleteket itt találsz:



4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Andi ezeket az értékes gondolatokat, talán hámozzák a hagymám leveleit

    VálaszTörlés
  2. „Ha ott akarsz hagyni valakit, ne mérgesen tedd. Akkor hagyd el, amikor már teljes szíveddel szereted és kapcsolódsz hozzá. Erről a helyről a legjobb döntéseket fogod meghozni.”

    Kedves Andi! Én ezt nem értem! Miért hagynék ott bárkit, akit szeretek? Azt értem, hogy nem szükséges haraggal elválni, de nem értem miért hagynám el azt, akit szeretek?

    V.

    VálaszTörlés
  3. Kedves V! Pont erről van szó. Miért is? Egész addig, amíg "azért hagynám el, mert...", addig történetben vagyok, addig mutatja nekem, mit nem dolgoztam fel még magamban, mi az, amit a külvilágtól várok, mert elhittem, hogy belőlem hiányzik. Nem kapom tőle ezt, nem kapom tőle azt, ezt csinálja velem, azt csinálja velem - igaz ez? Minden belőlem fakad, a párom a tökéletes tükörképem, és ez nem azt jelenti, hogy vele kell maradnom, bármi körülmények között. De ha egész addig maradok, amíg már semmi nem marad megvizsgálatlanul, akkor szeretni fogom, nincs más mód. És nem mindenkivel élek együtt, akit szeretek. Szép is lenne! :) És mire őt megszerettem, addigra már másokat is szeretek, így a pály, hagyományos értelemben tán még nehezített is: ki is legyen a "választottam", ennyi csodaember közül? :))
    Ölellek, andi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Andi! Köszönöm a válaszod, bár még mindig nem értem, de előbb-utóbb biztos összeáll a kép. :)
    V.

    VálaszTörlés