2012. január 9., hétfő

Félelem a Jövőtől - Byron Katie Videó


Az elme trükkje, hogy félelemben tartson. Amikor az elmédben látod a KÉPET, már az egész meg is történt. MINDEN EGYSZERRE TÖRTÉNIK, amikor elhiszel egy stresszes gondolatot.” (Byron Katie)

Mit is értünk az alatt, hogy minden egyszerre történik? Azt, hogy jön a gondolat, elhiszem, rögtön beindul a film a fejemben, vagyis a KÉPZELETEMBEN lepereg, hogy szerintem mi is fog történni, és máris félelem, vagy más érzelem árasztja el a testemet. És erre az érzelemre fogok reagálni valamilyen viselkedés vagy cselekvés formájában. És mindez egyetlen szempillantás alatt. Pedig „odakint” még nem is történt semmi, csak egy történetet hittem el arról, hogy mi fog történni.

Elég, ha csak a politikai, gazdasági hírekre gondolunk. Válassz ki közülük néhány neked tetszőt, pontosabban a szerinted legkevésbé szimpatikusabbakat, és nézd meg, mi zajlik a fejedben és a testedben, ha ezeknek a gondolatoknak a bűvkörében élsz. Milyen mozit vetít az elméd, amikor elhiszed, hogy mondjuk államcsőd várható? Vagy, hogy 500 forint lesz hamarosan az euró, vagy csak annyit, hogy az elkövetkezendő évek nagyon nehezek lesznek a magyarok számára, stb. stb.? Hogy érzed magad mindeközben, és hogyan éled az életedet ezekkel a képekkel a fejedben és ezekkel az érzésekkel a testedben? Ki lennél a gondolat nélkül, hogy ilyen vagy olyan válság, katasztrófa, szörnyűség, világvége stb. fog történni?

Az elme folyton ki akarja spekulálni, hogy mi fog következni a következő pillanatban, napon, héten, hónapban, évben – mindezt képek formájában tudja megtenni. És ha kedvezőtlennek ítéli a filmet, akkor máris rosszul érzed magad, szenvedsz és félsz. Ezt nevezi úgy Katie, hogy KÉPZELET. Az egész Életünk KÉP-z-ÉLET, gyönyörűen lefesti a magyar nyelv ezt is. Így maradunk ki a Valódi Életből, ami mindig csupán az adott pillanatban élhető meg. Ha a fejünkben vetített képektől riadozunk, akkor nem tudunk örülni semminek itt és most, akkor nem is tudjuk meglátni a Valóságot.

Mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy eldöntsük: továbbra is a fejünkben, képekkel azonosulva kívánunk élni, vagy elerőtlenítjük ezeket a képeket a Négy kérdéssel és megfordításokkal, hogy a jelen energiájából táplálkozhassunk. Szerinted melyikben van több kreativitás és Erő? Ezt a kérdést természetesen költői kérdésnek szántam. :) Mindenképp teszteld le magadban. Ebben nyújt segítséget a következő videó is.





4 megjegyzés:

  1. Andi, zseniális, ahogy Katie még a hallgatásaival is bemutatja, hogy minden a jelenben dől el, hogy pillanatról pillanatra lehetünk jól vagy rosszul, főleg mikor ilyen kiagyalt problémákon rágódik az ember. Egy pillanatra a kérdésfeltevőnek is kiszorítja az elméjét, látszik, hogy érvényét veszti számára a probléma, meglátja, hogy ő sem tudja, mi is a baja, lehet, nincs is baja...
    Bea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andi, Bea
    Nekem úgy tűnik, hogy a hölgy a videón nem találta meg amit keresett. Éreztem már én is ilyet amikor valaki próbál elmondani valamit és nem, nem, nem értem, nem fogom fel, nem érzem és a végén ugyanúgy mosolygok mint ez a hölgy miközben rosszabbul érzem magam mit a kérdés feltevés előtt. A jól tudom elmém érti a lényeget de a probléma attól még megmarad sőt felerősödik. A nemtudom elmémmel pedig még nem találkoztam.
    Ezt megszívtam.
    Laci.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Laci, én egy pillanatnyit adnék a hölgynek, bár mint "tudjuk", fogalmunk sem lehet, mi megy végbe egy másik emberben. Ez a videó, mint az összes többi is azért van, hogy minden nézőnek esélyt adjon máshogy meglátni a dolgokat, attól függetlenül, épp milyen állapotban, készségszinten van, vagy hogy a videón megtörténik-e a "csoda" vagy sem. És azért pedig egyáltalán ne érezd rosszul magad, ha látszólag nem értesz meg egy kérdesedre adott választ. Az a kérdés és az a válasz elkezd dolgozni benned, és egy óvatlan pillanatban összeáll a kép. Ne azért csináld a Munkát vagy bármi mást, hogy találkozz a nemtudom elméddel. No meg aztán, teljesen biztos lehetsz benne, hogy még nem találkoztál vele? Szerinted honnan tudod majd, ha találkozni fogsz vele? Max. onnan, amit elhittél "ismertető jegyeket" arról, hogy az milyen... És a megszívást ajánlom önszeretettel szépen megfordítani. Szívás nincs, csak ha elhiszem, hogy a dolgoknak épp máshogyan kéne lenniük, mint ahogy vannak, a valóság pedig épp nem illeszkedik az előzetes elvárásaimhoz. Tedd fel csak a kérdéseidet, és ne várj SEMMIT.
    Szeretettel üdvözöllek, Andi

    VálaszTörlés
  4. Viseld gondját a Most-odnak!
    Az egyik leggyönyörűbb mondat, amit valaha hallhattam. köszönettel:Zsuzsa

    VálaszTörlés