2011. december 15., csütörtök

A Testem Miatt Nem Kellek a Férfiaknak


„Hogyan éled az életedet, amikor elhiszed a gondolatot, hogy a testednek másmilyennek kéne lennie? Milyen érzés ez? "Majd később boldog leszek, amikor meggyógyult, lefogyott, csinosabb lett a testem.” „Szörnyű a testem.” „Fiatalabbnak kéne lennie.” Ez ősi vallásunk. Ha azt gondolom, hogy a testemnek másmilyennek kéne lennie, mint amilyen épp most, nem a saját dolgommal foglalkozom. Ráadásul épelméjű sem vagyok.” (Byron Katie)

Kedves Andi!

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a blog bejegyzéseidet. Fantasztikusan jók! Meg is osztom mindenkivel. Ez ma viszont szíven talált!
http://onmunka.blogspot.com/2011/01/honnan-tudhatom-hogy-rendben-vagyok.html

Én is azt gondoltam, hogy nem vagyok hiteles terapeuta, mert nem vagyok karcsú, mert 2 éve egyedül élek, stb. Pedig sokszor tudok segíteni. Bár tudom azt is, hogy ezek a körülmények a fejlődésemet segítik, mégis leírtam magam... Erre most jöttem rá.
A külvilág a belvilág tükörképe, vallottam eddig én is. Ezt tanultam. Akkor most mi az igazság? 100 kilósan nem úgy tűnik, hogy egyensúlyban vagyok.
Ez ellen harcolok. Ez az, amit nem fogadok el, ami nem tetszik. Tehát harc a valóság ellen... Azt hiszem, hogy ezért nem vesz észre egy férfi sem. Hogy tehetné, ha én ezt így gondolom? De még a közelembe sem kerülnek...
Az önvizsgálatot hogy végezzem, ha már nem mással van bajom, hanem magammal?
Amikor egyébként is rólam szólnak a mondatok, akkor hogyan lehet megfordítani?
Hol olvashatok erről?
Köszönöm, R.

Kedves R!

Köszönöm a kérdésedet, tömegeket érintő problémakör a testünkkel kapcsolatos rengeteg történetünk. Jól megtanultuk gyűlölni, azt gondoljuk, hogy valami baj van velünk, ha a testünk nem olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ki írta azt a nagykönyvet? Ki határozza meg, milyen is a tökéletes, az elvárható, az elérendő test? És teljesen biztos lehetek benne, hogy nekem nem jár a boldog, kiegyensúlyozott élet, ha az enyém nem olyan??? Teljesen biztos lehetek benne, hogy az a dolgom, hogy karcsút, izmosat faragjak belőle? És most senkit nem akarok lebeszélni a testével való foglalkozásról, dehogy! Csak nem mindegy, milyen a viszonyunk a testünkkel, bármilyen állapotban, formában, kondícióban legyen is, hiszen, amikor nem szeretjük, akkor haragban, dühben, gyűlöletben, depresszióban élünk. Vajon mikor van több energiám a testemmel foglalkozni: amikor a róla szóló gyűlöletes gondolataimat elhiszem, vagy amikor szeretetteljes kapcsolatba kerülök vele? És alapból hogyan bánok a testemmel, ha szeretem, illetve ha gyűlölöm?

Elmondhatatlanul fontos kérdések ezek, hisz mindannyian tisztában vagyunk azzal, milyen mértékben nyomorítottuk meg magunkat az utóbbi években, évtizedekben a testünkre vonatkozó elvárásainkkal. Persze, hibáztathatjuk ezért a médiát, a divatvilágot, de valljuk be: mi magunk hittük el ezeket a gondolatokat, ezáltal pedig saját magunkat tettük be a végeláthatatlan elégedetlenkedés mókuskerekébe. A mókuskerékből egyetlen út vezet kifelé: ha felülvizsgáljuk a testünket és lelkünket gyötrő ítéleteinket, elvárásainkat.

Hogy ezt hogyan is tudjuk megtenni? Először is ugyanúgy kitölthetünk a testünkre vonatkozóan egy Ítélkezőlapot, ugyanúgy, ahogy pl. egy másik emberre vonatkozóan. (Hisz a testünk ugyanúgy az elménk kivetülése, mint a másik ember…) A levelem végére bemásoltam egy Ítéld Meg a Tested Munkalapot, azon mindent gyűjts össze, ami kikívánkozik. És utána egyenként vesd alá az ítéleteidet, gondolataidat a Négy kérdésnek és a Megfordításoknak, mindjárt mutatok egy példát.

Előtte azonban még felhívom a figyelmedet a leveledben szereplő megvizsgálandó hiedelmekre:

·          Ha nem vagyok karcsú, nem vagyok hiteles terapeuta.
·          Ha nincs párkapcsolatom, nem vagyok hiteles terapeuta.
·          100 kilósan nem vagyok egyensúlyban.
·          Nem vesz észre egyetlen férfi sem.
·          A közelembe kéne kerülnie a férfiaknak.

Összevonva néhányukat, vizsgáljuk meg azt a hiedelmet, hogy „A túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak.”

1. Igaz az, hogy a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak? Igen/Nem. (Nem tudom.) Nincs magyarázkodás, hogy Igen, mert… És nem az a lényeg, hogy ’Nem’ legyen a válasz. Csak engedd mélyen magadba ezt a kérdést. A Munka meditáció.

2. Teljesen, száz százalékig biztos lehetek benne, hogy a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak? Igen/Nem. (Nem tudom.)

3. Mi zajlik bennem, ha elhiszem azt, hogy a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak?
- Ez a gondolat feszültséget vagy békességet kelt bennem? (Az alkérdések feltevésekor mindig ismételd utána az épp vizsgált hiedelmet is!)
- Hogyan bánok magammal, hogyan viszonyulok magamhoz? Miket gondolok magamról? Szeretem-e magamat ilyenkor? Hogyan „ütöm” magamat, milyen önostorozó gondolataim vannak?
- Hogyan viszonyulok ilyenkor a férfiakhoz? Hogyan nézek rájuk, milyen közel engedem őket fizikailag, miket gondolok róluk?
- Hogyan viszonyulok ilyenkor a „karcsú” nőkhöz? Magam alá vagy fölé helyezem őt gondolatban? Miket gondolok róluk?
- Kinek a dolga az, hogy túlsúlyos vagyok-e?
- Kinek a dolga az, hogy kellek-e a férfiaknak?
- Milyen érzés jelenik meg bennem, ha elhiszem ezt a gondolatot? Hol érzem a testemben?
- Milyen múltbeli és jövőbeli képek jelennek meg a fejemben, ha elhiszem ezt a gondolatot? Mennyire tudom megélni a pillanatot, amikor elhiszem a gondolatot?
- Milyen mániáim, szenvedélyeim, függőségeim jutnak eszembe, ha elhiszem ezt a gondolatot? Hova menekülök, mivel vigasztalom magam? (Esetleg egy kis fincsiséggel, édességgel? J)
- Mitől félek, mi történne, ha nem hinném el többé, hogy a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak? Mire jó nekem ez gondolat? Mit kapok tőle?
- Mire nem vagyok képes, amikor elhiszem ezt a gondolatot?
- Mikor, hány éves koromban jutott először eszembe, tapasztaltam olyat, hogy egy nő a túlsúlya vagy valami más fizikai ok miatt nem kell a férfiaknak? (Pl. az anyukámnál láthattam-e ilyet? Vagy a családom más nőtagjánál? Illetve érdemes megnézni, ők mivel magyarázták, ha nem kellettek a férfiaknak.)

4. Ki lennék, milyen életem lenne, ha soha többé nem tudnám elhinni azt, hogy a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak? Csukd be a szemedet, és nézegesd az életedet: ki vagy, ha soha többet nem fordul meg benned ez a gondolat? Hogyan éled az életedet, hogyan nézel a férfiakra, hogyan beszélgetsz velük, ha nem tudod elhinni, hogy a túlsúlyod miatt nem kellesz nekik? Hogyan viselkedsz, hogyan bánsz magaddal és velük?

Következzenek a Megfordítások. Az eredeti állításunk: „A túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak.”

+ A túlsúlyom miatt kellek a férfiaknak.
Kérlek, keress három konkrét példát az életedből, amikor már túlsúlyos voltál, és igenis kellettél a férfiaknak. Lassíts le, és keresd meg azt a három példát, ezek nagyon fontosak. Illetve még úgy is nézd meg, hogy miért lehet az, hogy egy férfi pont egy túlsúlyos nőt választ? Nyisd ki az elmédet, kérlek, és hagyd, hogy megtaláljanak ezek a bizonyítékok. És még egy ötlet: nézz körbe, hány túlsúlyos hölgy ismerősöd kell a férfiaknak?

+ Nem a túlsúlyom miatt nem kellek a férfiaknak.
Kicsit nyakatekert megfordítás, de érdemes megnézni. Mi mindennel vádolod még magadat, ami miatt Te nem kellesz a férfiaknak? Kérlek, írj össze mindent, itt az idő szembenézni mindezzel. Hisz ezeket Te gondolod magadról, így folyamatosan ki kell vetítened, így folyamatosan azt a bizonyítékot kell, hogy szállítsa az elméd, hogy igen, igazad van. Észre sem tudsz venni mást, hisz az elmének az a feladata, hogy bebizonyítsa, igaz, amit hiszel. A Munkával kirángatjuk az elmét a beragadt pozíciójából, és megmutatjuk neki, mennyi mindent nem vesz észre.

+ A férfiak a túlsúlyom miatt nem kellenek nekem.
Vedd észre, kérlek, milyen filmet kezd játszani az elméd, amikor, mondjuk, megtetszik egy férfi, és Te rögtön arra gondolsz, hogy de hát, Úr Isten, én túlsúlyos vagyok!!! Ebben a pillanatban máris neked nem kell a férfi, rögtön lebeszéled róla magadat, és őt magadról. Kérlek, keress konkrét példákat, amikor Te menekültél el a testeddel kapcsolatos félelmek miatt egy esetleges ismerkedéstől, közeledéstől. Mi, nők, olyan viccesek vagyunk, még el is mondjuk a véletlenségből nekünk udvarló férfinak, hogy hát inkább vegye fel a szemüvegét, mert biztos nem lát jól valamit, ha pont engem szúrt ki és én tetszettem meg neki. „Én nem vagyok rendben, bocsi. Kövér vagyok, öreg és ráncos, hát, ha még a combomat, a hasamat, vagy a mellemet látnád, jáááááájjjj!!! Keress magadnak egy csinibbet és fiatalabbat, ha jót akarsz…”

+ A férfiak … miatt nem kellenek nekem.
Itt az alkalom azt is összegyűjteni, hogy Te mi miatt szoktál leselejtezni egy férfit. Esetleg pont a túlsúlya miatt? Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy férfinak, hogy szóba jöhessen nálad?

+ A túlsúlyom miatt nem kellek magamnak.
Az adu-ász megfordításunk. Van annyira igaz, hogy saját magadnak nem kellesz túlsúlyosan, hogy saját magadat nem szereted így, mint az, hogy a férfiaknak nem kellesz? Nézd csak végig egyetlen napodat: hányszor utasítod el önmagadat, hányszor gondolsz vagy tekintesz magadra utálkozva, mi zajlik benned, ha csak rágondolsz a túlsúlyos testedre? Hogyan szeretnénk elfogadva és szeretve lenni egy férfi által, ha még magunkat sem állhatjuk?

És akkor itt a Test Ítélkezőlap. Töltsd ki, és utána vizsgáld meg egyenként az ítéleteidet. Amikor a testet ítéljük, akkor az ún. „gondolkozásomra fordítást is használjuk”, például:

Túlsúlyos a testem.
+ A testemmel kapcsolatos gondolataim túl súlyosak. (Enyhén szólva nehezek, mozdíthatatlanok és gyűlölködők.)
+ Nem túlsúlyos a testem. – Mi mindenhez nem túl súlyos? Mi mindenre vagyok képes ezzel a testtel, amihez nem túl súlyos?

A testemnek soványabbnak, rugalmasabbnak kellene lennie.
+ A testemmel kapcsolatos gondolataimnak kellene soványabbnak, rugalmasabbnak lenniük.
+ A testemnek nem kéne soványabbnak és rugalmasabbnak lennie.  – Teszek egyáltalán valamit azért, hogy soványabb és rugalmasabb legyen? Vagy csak haragszom rá, hogy nem olyan?

Nem akarok kövér lenni.
+ (Igenis) kövér akarok lenni. – Furcsán hangozhat, de a legtöbben védelemként használjuk a kövérségünket, jó kifogásként, ami miatt egy sor dolgot nem kell megtennünk az életben. Mert ha nem lennénk kövérek, akkor ne adj’ isten pl. közel kéne engedni a férfiakat, vagy nem sajnáltathatnánk magunkat, vagy nem az étellel akarnánk esetleg magunkat vigasztalni, vagy el kéne hinnünk, hogy érdemesek vagyunk egy jobb állásra, vagy el kéne mennünk hétvégén kirándulni, stb.


Ítéld meg a Tested Munkalap

Most itt az ideje, hogy jó alaposan megbíráld a testedet. Ne fogd vissza magad, ne most légy kegyes hozzá!

Például:
Nem szeretem a testem, mert túl kövér.
Utálom a hasam, mert túl hájas.
Arra van szükségem, hogy a testem sovány, egészséges és rugalmas legyen.
Az arcom túl ráncos.
A rákos daganatom megállíthatatlan.
Soha többé nem akarok kövér lenni.


1. Nem szeretem a testem, mert __________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

2. Azt akarom, hogy a testem _____________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

3. A testemnek kéne/nem kéne ___________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

4. Arra van szükségem, hogy a testem ______________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

5. A testem (tulajdonságai): ______________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

6. Soha többé nem akarom, hogy a testem __________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________



A témában ajánlom még a következő bejegyzést: Test, Egészség, Betegség

Női Test Tematikus ÖnMunka Tréning – 2 napos – 2012. jan. 21.-22. Szentendre (Előfeltétel: ÖnMunka Alaptanfolyam)


Az eredeti Test tréning tematikát jócskán kibővítve - A Női Test számos aspektusát körbejáró, 2-napos tréning témakörei:

1.      A női test – esztétikai vonatkozások, testkép, öregedés, „a tökéletes test”: önértékelési problémakör
2.      A női test – szexualitás, terhesség, gyermekvállalás – ősi, transzgenerációs női félelmek, közös női tudatban felhalmozott fájdalmak
3.      A női test – betegségek szempontjából

A tréning során izgalmas gyakorlatokkal hozzuk felszínre a testünk mélyébe letunkolt félelmeket, fájdalmakat, önmagunkkal és a férfiakkal kapcsolatos elvárásainkat. Amíg ezek megvizsgálatlanul dolgoznak bennünk, addig nem csoda, ha elveszítjük az energiánkat, túlesszük magunkat, védőzsírt rakunk magunkra, megbetegedünk, szexuális problémáink alakulnak ki, és időnként nagyon elmagányosodunk. Vagyis, elveszítjük az önmagunkkal való kapcsolatot, és a szeretet adására és befogadására való képességünket: a Női Minőségünket.

További információ: oraveczandi@yahoo.com

3 megjegyzés:

  1. Nem a kövérséget kell magyarázgatni,hanem le kell fogyni. Nem kifogásokat kell keresni, hanem okosan változtatni, és sikerülni fog, mindenkinek. Már 10 kiló mínusz is nagy önbizalmat ad! Meg egészséges is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, ez az oldal az Önvizsgálatokról szól, vagyis itt a túlsúly lelki hátterével foglalkozunk. Ha ez az ügy olyan egyszerű lenne, hogy hipp-hopp le kell fogyni, nem pedig a kifogásokat keresni, akkor ez a bejegyzés sem született volna megy. Annyi, de annyi tudattalan félelmünk, generációs fájdalmunk tapad pl. a női testhez és ezzel kapcsolatban a túlsúlyhoz is, hogy azt egy egyszerű lefogyással nem lehet véglegesen gyógyítani. És senki nem mondjuk azt, hogy ne fogyjon le. Rengetegen vannak, akik viszont BÁRMIT csinálhatnak, tényleg, akkor sem fogynak. Vagy lefogynak 10-20 kilót, utána visszahízzák. És ez ennél jóval bonyolultabb, összetettebb téma, mint hogy itt körbe lehetne járni, mindenki megjárt sok-sok kálváriát már ez ügyben. Ha Neked működik az utad, akkor örülök. És érdemes lehet egy Ítélkezőlapot kitöltened a kövér emberekre, mert a soraidból azt vettem ki, hogy elítéled őket. És ez lehet csupán az én történetem.
      Megköszönöm, ha legalább egy álnevet biggyesztesz a hozzászólásod után, de akár vállalhatod is a teljes nevedet és segíthetsz az érdeklődőknek lefogyni azt a 10 kilót. :)
      szeretettel üdvözöllek, andrea

      Törlés
  2. Kedves NÉvtelen!
    Hogyan kell okosan változtatni és lefogyni? Mindenkinek? Ha jönnek a stresszes gondolatok, és már a hűtőnél találom magam teli szájjal, mi a megoldás? Legyen üres a hűtő? Okossággal tele a padlás. Hogyan fogy le az aki, akinél az evés függőség? Az akarat addig tart, amíg egy jó kis gondolat ki nem váltja a függőséget újra.

    VálaszTörlés