2011. december 12., hétfő

Milyen Is Egy Teljes Élet? – Byron Katie Videó


„Elképesztő, mi minden történik, amikor az elme kinyílik!” (Byron Katie)

Teljes élet… Mi az? Milyen az? Honnan tudhatod, hogy Te, vagy egy számodra fontos ember teljes életet él-e? Nézd csak végig tételesen, milyen elvárásokat támasztasz az élet felé, ha a „teljes” élet elérésére törekszel, és mennyire reménytelen, hogy bármikor is minden pont megvalósuljon ezekből viszonylag egy időben és térben. Milyen hosszú a listád? Hány ponton akadályozod magad abban, hogy itt és most szeresd az életedet, és ugyanezt meg tudd tenni egy másik ember látszólag „nem teljes” életével?
         Igen, tudom, azt gondolhatod, hogy már megint meghibbantam. Nem. Mindössze arra kívánom felhívni a figyelmedet, hogyan elégedetlenkedsz még mindig azzal, ami van, hogyan vágysz valami olyasmire, ami szerinted teljesebbé és boldogabbá tenne, hogyan vagy ellenállásban azzal, ami épp most van, és mennyi energiád megy el minderre. Pedig az életed az, ami épp most van. Nem az, amit elképzelsz magadnak. És amíg ezt nem éled meg teljességében, addig fel sem fedezheted az élet legcsodásabb misztériumát, hanem folyton csak máshová vágyakozol. A kreatív életenergia nem az ellenállásból, hanem a teljes megélésből fakad. Annak a teljes megéléséből, ami épp van. És abból, hogy megengedem másoknak is, hogy úgy éljék az életüket, ahogy épp teszik, hisz nyilván nekik ez az útjuk, és nem véletlenül járnak rajta. Mint ahogy én sem az enyémen. Már amennyiben megengedem magamnak, hogy járjak rajta, végigmenjek rajta, tudatosan, figyelemmel, örömmel, hálával. Még akkor is, ha ez a jól-tudom elme szempontjai szerint „nem teljes”.

(A témáról nagyon részletesen egy régebbi bejegyzésben írtam, nagyon érdemes felfrissíteni: Honnan Tudhatom, hogy Rendben Vagyok?

         A teljességet épp a jól-tudom elme által diktált szempontok és elvárások takarják el előled. Az életed mindig minden pillanatban teljes. Nem tud épp másmilyen lenni, mint amilyen. Megértheted és megélheted ezt a legmélyebb szinten, vagy harcolhatsz ellene; a boldogságod vagy szenvedésed mindössze azon múlik, melyik hozzáállást választod.

A mai videó a múlt heti Munka folytatása. Ha nem láttad volna az első részt, melyben egy férfi a húgával kapcsolatos gondolatait kérdőjelezi meg, itt találod:

A mostani folytatásban pedig a teljes élet rejtélyei kerülnek terítékre, ismét nagyon megható formában. Előtte még hadd ajánljam figyelmedbe a legközelebbi ÖnMunka Alaptanfolyamot:

2-napos ÖnMunka Alaptanfolyam: 2012. január 14-15. Jelentkezési határidő: december 16. péntek
Részleteket itt találsz: http://kincsamivan.hu/programok.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése