2012. június 15., péntek

Munka, Üzlet, Pénz Témájú Idézetek 2.



Fordítottam néhány újabb pénzzel, üzlettel és munkával kapcsolatos idézetet Byron Katie, Question Your Thinking, Change the World (Kérdőjelezd meg a Gondolkodásod és változtasd Meg a Világot) című tematikus idézetes könyvéből. Az előző csokrocskát is érdemes felidézni, itt találod: http://onmunka.blogspot.hu/2012/03/munka-uzlet-penz-temaju-idezetek-1.html

„Szeretem, amikor van pénzem, és azt is szeretem, amikor nincs pénzem. Számomra a pénz elköltése semmi több, mint olyasvalaminek a továbbadása, ami soha nem is volt az enyém. Semmit nem tehetek, hogy megtartsam, amennyiben továbbadásra van szüksége. És ha nincs szükség a továbbadására, akkor nincs szükség a hozzám jövetelére sem. Szeretem, amikor eljön hozzám, és azt is szeretem, amikor elmegy tőlem.

Szeretem, hogy a tőzsde nem működik együtt veled abban, hogy milliókat keress, mert ez hozzájárul ahhoz, hogy a valódi békéhez és boldogsághoz juthass el. Minden ezt a célt szolgálja. Keresd meg a saját megoldásodat. És ha megkapod azt a rengeteg pénzt, és boldog vagy, tökéletesen boldog, na, mihez is fogsz akkor kezdeni? Ülni, állni, vagy feküdni fogsz. Ennyi. És szemtanúja leszel az elmédben zajló történeteknek, melyekkel még mindig nem foglalkoztál úgy, ahogy megérdemlik: megértéssel, úgy, ahogy egy szerető anya foglalkozna a gyermekével.

Amikor már elérted a totális üzleti sikert, és több pénzed van, mint amit az életben el tudnál költeni, akkor mid is lesz pontosan? Boldogságod? Hát nem ezért akartad a pénzt? Mi lenne, ha lerövidítenéd az utat, és életre szóló megoldást találnál? Válaszold meg ezt a kérdést: Ki lennél a történeted nélkül, hogy „A jövőm attól függ, hogy megcsinálom-e azt a sok pénzt”? Boldogabb. Nyugodtabb. A pénzzel vagy nélküle. És máris mindened meglenne, amiért a pénzt akartad.

Ha felveszlek a cégemhez, te pedig nem felelsz meg az elvárásoknak, akkor megköszönök neked mindent, amit tettél, majd elbocsátalak. Lehet, hogy előbb elbeszélgetek veled, hogy ráláthassak, van-e valami, amit nem vettem észre a munkahelyi teljesítményeddel kapcsolatban. És ha nem felelsz meg az elvárásaimnak, akkor megköszönöm neked, mert tudom, hogy megtetted, ami tőled telik, és elbocsátalak, majd felveszek egy olyan embert, aki képes elvégezni azt, amit én kérek.
         Nem az alkalmazottaimon múlik, hogy elvégzik-e azt, amit akarok, csak rajtam múlik. Én vagyok a főnök. És az elbocsátásod kedvesség, hisz épp most engedtelek ki egy kínzókamrából, ezzel lehetővé téve számodra, hogy olyan helyre kerülj, amihez képességed van. Így a tiszta-elméjűségemnek és a kedvességemnek köszönhetően, ez az állás most az elvégzéséhez megfelelő ember számára nyílik meg. Bármi, ami ennél kevesebb, mazochizmus: kínzás számodra és számomra is.

Mikor is rúgjál ki valakit? Nagyon egyszerű: amikor szeretnéd, hogy a munka el legyen végezve. Azt akarod, hogy a munka el legyen végezve, vagy azt, hogy nem? Csak ne vágd át tovább magadat. És ily módon az illetővel a megértés pozíciójából tudsz majd beszélni, hiszen épp a saját életedért vállalsz felelősséget.

Te vagy a saját főnököd. Még akkor is, ha a világ legutálatosabb melóját végzed, te vagy a saját főnököd. És ha nem szereted a munkádat, üdvözöllek a Munka önvizsgálatában.

Ha nem lenne pénzem, bármit megtennék, hogy kifizessem a számláimat. Csak épp nem tervezném el, hogyan is fog mindez kinézni. És akkor szívesen mosnék padlót, takarítanék házakat, és nagyon élvezném. És az egyik dolog elvezetne a másikig, az egyik munka elvezetne a következőig, és saját magamért tenném, és minden pillanatát élvezném. Nem tudok nem gazdag lenni. Az egésznek semmi, de semmi köze a pénzhez.


2 megjegyzés:

  1. Annyira rossz lehet, sokaknak, hogy összekötik a remélt boldogságukat a pénzzel. A másik meg hogy sokan azt hiszik, hogy nincs jó kapcsolatuk a pénzzel, mert nem "áramlik" hozzájuk és majd ha elvégeznek x tanfolyamot akkor "áramolni" fog. Ez hülyeség és hazugság. Te is tudod, már most, hogy semmivel se lennél boldogabb bármennyi pénzzel lenne is több, csak becsapod magad, hogy az hiányzik, közbe meg csak önmagad hiányzik. Azok a részeid amiket elnyomsz magadban és ráfogod, hogy azokat csak akkor tudnád megélni ha több pénzed lenne. Pedig ennek (sincs) semmi köze a pénzhez.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Janifly, azt hiszem, az emberek legnagyobb része a pénzzel köti össze a boldogságot, ezért is váltanak ki sokakból elképesztő ellenállást az ezt kapirgáló, ezzel nem egyező felvetések. A pénz erősebb tabu, mint bármi más az életünkben, és ha az ezzel kapcsoltos hiedelmeinkkel kerülünk szembe, akkor hatalmas ellenállás lehet megvizsgálni őket. És ezért is nagyon sikeresek az ún. teremtő kurzusok, igen, mert elhitetik velünk, hogy majd akkor mindenünk meglesz, amitől boldogok lehetünk. "Csak" a lényeg marad ki. Ezért szeretem a Munkát, mert itt a lényeggel dolgozunk. Szép napot, ölellek, Andi

    VálaszTörlés