2012. április 2., hétfő

A (Faj)Gyűlöletből Kivezető Út - Byron Katie Videó


„Már kipróbáltuk a haragot és a gyűlöletet, és elneveztük civilizációnak. Találj új Utat!” (Byron Katie)

Ma az egyik legerőteljesebb, legkeményebb, mégis legszívhezszólóbb Byron Katie videót ajánlom figyelmetekbe. Amikor először láttam, végigborzongtam, sírtam is, és végtelen hálát éreztem, hogy mindez közkinccsé vált, valaki bevállalta, hogy az egész világ elé tárja a fájdalmait és a félelmeit. Ez a félórás film egy fekete hölgy egyéves utazását mutatja be, a Katie-vel történt első találkozásától a 9-napos School-ban megélt, sorsmegváltoztató „öntisztulásáig”.

A videó témája a generációról-generációra öröklődő (faj)gyűlölet és előítéletek. A főszereplő, Hitaji történeteiből kiderül, hogyan programozódott be ő is a szülei, nagyszülei, összes felmenője által élt történetekkel, melyeket neki is automatikusan tovább kellett örökítenie a gyermekeire. Amíg az örökölt, generációs programjaink megkérdőjelezetlenül futnak bennünk, addig nincs esélyünk nem továbbadni ezeket a következő generációknak. Csak velem tud megállni. Senki más nem tudja megkérdőjelezni, letisztítani az én elmém által elhitt nyomasztó, gátló, gyűlölködő programokat.

Azt hiszem, mindannyiunk számára egyértelmű, milyen szinten van jelen a gyűlölködés, fajgyűlölet a mai magyar társadalomban (is). És ehhez nem kell más bőrszínűnek lenni, elegendő, ha más véleményem, értékeim, világnézetem, életmódom van. A jól-tudom elme fő tápláléka a félelemből és gyűlölködésből fakadó elkülönülés. Amíg a félelmeket és gyűlölködést tápláló gondolataink megkérdőjelezetlenek maradnak, nincs esélyünk máshogy megtapasztalni a világot. Byron Katie Munka-módszerében hihetetlen lehetőségek rejlenek ezen a területen is. Használjuk ki! Ezért is tartom nagyon fontosnak ezt a félórás videót. Hogy minél többen megláthassák és felülvizsgálhassák magukban eddig dédelgetett előítélet- és gyűlölet-történeteiket.

A filmet több órányi felvételekből vágták össze, emiatt előfordulhat, hogy néhány helyen kicsit érthetetlennek tűnnek a referenciák. Ez azonban a megértés összességét semmiképp nem gátolja. A School-lal kapcsolatban szóba kerülnek a következő dolgok: a napi reggeli séta, a teljesen véletlenszerűen mellénk rendelt szobatárs, és az ún. „Feladás lista”, ami – többek között - bizonyos addiktíven használt anyagok feladását jelenti a School 9 napja alatt (cigaretta, alkohol, drogok, gyógyszerek és étrendkiegészítők, koffein, cukor, finomított élelmiszerek). Mindez nem kötelező, inkább az egyén számára hatalmas lehetőség, hogy kipróbálja magát ezek nélkül a szerek nélkül.

És akkor kezdődjék Hitaji Utazása a Gyűlöletből a Szeretetbe. Utazz Te is vele!



Aktuális ÖnMunka Tanfolyamokról itt találsz információt, várunk szeretettel.



3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy közkinccsé tetted ezt a videót. Csodálatos felismerések, csodás út, szép Munka!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andi!
    Ez nagyon megrázó és megindító volt.
    Amíg néztem azon gondolkoztam, hogy Byron Katie, hogy a francba nem sírja el magát ennyi szenvedés közepette? Gondoltam annyira tiszta már a feje, hogy még egy ilyen erőteljes történet sem tudja kibillenteni aztán a vége felé mégiscsak egy kicsit elpityeredett.
    Mivel túl óvatos vagyok szeretek megérteni valamit mielőtt belekezdek. Így van ez a munkával is és eddig azt hittem, hogy a munkával a rossz dolgokat új oldalról megvilágítva másképpen látom vagy meggyőzöm magam, hogy nem is olyan rossz az sőt!!! Ez a videó pedig azt az érzést keltette bennem, hogy a munka hatására csak úgy "felszívódnak". Nem kell semmit megváltoztatni, erőltetni, megmagyarázni. Megszűnik és kész. Igazából megszűnik ami soha nem is volt csak a fejemben létezett.
    De lehet, hogy tévedek.
    Mindenesetre köszi a videót. Én még soha nem sírtam ilyen filmek hatására most viszont majdnem :)

    Szeretettel
    Laci.

    Ja még valami.
    Innen eljutottam a Zsu nevű Önmunkás hölgy oldalára ahol van egy lista a megmunkálandókról (régen benyelt gondolatok vagy ilyesmi).
    Elolvastam és úgy örülök, hogy vagy nem vagyok bolond vagy ha igen akkor vannak más bolondok is a bolygón.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Laci, nagyon jól éreztél most rá, hogy a Munkában semmilyen meggyőzés nincs, semmilyen manipuláció nem történik - mire is lenne az jó? A történeteink valóban felszívódnak, mintha sosem történtek volna meg. Képek az elmében maradnak róluk, de már semmilyen negatív érzést nem képesek kiváltani, csak a megértés és a szeretet marad. És ez az, ami a hagyományos elmeműködés számára teljesen érthetetlen és felfoghatatlan, egészen addig, amíg meg nem tapasztalódik. És mivel a rendszeres Munkázás ennek a tiszta állapotnak az egyre rendszeresebb megtapasztalásához vezet, az elme egyre jobban megnyugszik ebben az újfajta valóságban. Mert szereti ezt a nyugalmat, és mert otthonra talál végre saját maga megértésében, ahogy Katie fogalmaz.
    Zsunál olyasmit találhattál, hogy univerzális hiedelmek, ez emlékeim szerint itt is fent van valahol. Mindenesetre annyira univerzálisak, hogy nincs nagyon olyan ember, aki be nem nyalta volna őket. Pontosabban, amíg a közös emberi tudat ezekkel a hiedelmekkel van tele, addig nincs esélyünk nem benyelni őket, hisz az elme így működik alapjáraton.
    Most már akkor kaptál elég inspirációt, hogy belekezdjél? :)
    Szeretettel üdvözöllek, Andi

    VálaszTörlés