2012. április 23., hétfő

A Szüleim Felelősek Azért, Hogy… - Byron Katie Videó




„Gyerekkorunkban azt tanuljuk meg, hogy ahhoz, hogy szeressenek, elfogadjanak és megbecsüljenek minket, azt kell hinnünk és csinálnunk, amit a közösségünkben élő felnőttek. Mi adjuk el saját magunkat, ehhez nekik semmi közük. És ez fáj bennünk. Pedig mi is teljesen ártatlanul csináljuk.” (Byron Katie)

Sokan jutunk el életünkben arra a pontra, hogy meglátjuk, mi mindent másoltunk le a szüleik hiedelemrendszeréből, és mennyire ugyanazt a korlátoltnak tűnő életet éljük, mint ők. Pedig milyen nagyon fogadkoztunk ám gyerek-és kamaszkorunkban, látván az ő korlátjaikat, „hibáikat”, hogy mi majd aztán biztos másképp fogjuk csinálni. Csakazértis! Nehogy már olyan legyek, mint ők! Nehogy már ugyanúgy szúrjam el az életemet, mint ők! Ismerősek számodra is ezek a gondolatok?

Ilyenkor sokan elkezdünk a szüleinkre haragudni, hogyan tehették ezt velünk. Miért nem voltak képesek jobban, ügyesebben csinálni, és egy boldogabb élethez segíteni minket? Miért nyomták ránk mindazt, amit ők hittek? Hát, azért, mert nem volt más választásuk. Mint ahogy nekünk sem volt, hogy elhisszük-e a történeteinket, avagy sem, és senki nem mondta – hisz nem tudta -, hogy ezeket a történeteket azon nyomban meg is lehetne kérdőjelezni. „Rossz gyerek vagy!” – mondta az apukám. Én pedig elhittem. Nem volt lehetőségem feltenni magamnak azt a kérdést, hogy ’Igaz ez’? És az apukámnak sem volt lehetősége engem nem rossz gyereknek minősíteni, hisz nem kérdőjelezte meg a rosszgyerekségről szóló hiedelemrendszerét. És persze azt akarta, hogy egy jó, rendes ember váljék belőlem, akit erre valahogy rá kell nevelni.

Nos, a Munkával nem csak, hogy felismered, mi mindent hoztál a szüleidtől, hanem meg is kérdőjelezed. Mert már gyerekkorodban sem a Valóságot láttad, hanem az elméd megtanulta értelmezni azt, amit látott. Megtanulta, milyen a szép, milyen a csúnya, ki a jó és ki a rossz, megtanult mindent szépen skatulyákba osztályozni – és még ma is ugyanezekből a skatulyákból osztályozza a történéseket és az embereket.

Ezeket a skatulyákat ürítjük ki a Munka Négy kérdésének segítségével. Nem csupán kinyitjuk őket és megismerkedünk a tartalmukkal, hanem feltesszük azt a kérdést, hogy egyáltalán igaz-e az, amit elhittünk? Mert nem az. Csak mindent megtanultunk valaminek elhinni. Mindenről elhittük, hogy mi is az. Pedig nem is az.

Ma egy rövid videót ajánlok figyelmedbe a témában, hogy még alaposabban megérthesd, hogyan is zajlik ez a folyamat.

És még egy zárójeles megjegyzés, most végre nem felejtődött el. Sokaktól hallom, hogy hihetetlen, milyen hirtelen felismerések történnek az emberekkel a Katie videókban, olyanok is vannak, akik arra gyanakszanak, hogy az egész egy színjáték. Nos, ezek a videók jóval hosszabb Munka-ülések megvágott, koncentrált részletei. Néha csupán egy ötperces részt láthatunk egy másfél-két órás önvizsgálatból. Tehát, nem feltétlenül pillanatok alatt jutott el a facilitált azokhoz a megértésekhez, amiket mi a videókon láthatunk. Ugyanakkor ilyen is megtörténhet. Leginkább azok szoktak furcsálkodni és értetlenkedni, akik még nem próbálták a Munkát, vagy nem engedődtek bele olyan mélyen, hogy ilyesmi történhessen velük. Ha őszintén, nyitottan, kíváncsian tesszük fel a kérdéseket, és semmilyen elvárásunk nincsen, hogy mit is fogunk találni, időnként tényleg csodák történnek. A legerősebb felismerések, hitrendszer-összeomlások pedig a megfordítások tudatosulásakor szoktak történni. És ilyenkor már nem ugyanaz az ember kel fel a karosszékből, mint aki az önvizsgálat előtt leült oda.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése