2012. április 18., szerda

Megbocsátás és Jóvátétel – Byron Katie Videó


„Nincs szükséged elengedésre, megértésre, vagy megbocsátásra. A megbocsátás annyi, hogy amiről azt gondoltad, megtörtént, valójában nem történt meg. Rájössz, hogy soha semmi sem történt, amit meg kellene bocsátani, és ezt a Munka teljesen nyilvánvalóvá teszi. Az egész csak egy félreértés volt önmagadban.” (Byron Katie)

A megbocsátás is egy jól elcsépelt koncepcióvá vált az utóbbi években. „Meg kell bocsátanod neki.” Hányszor olvasod, hallod ezt az utasítást? És hányszor merült már fel benned az a gondolat, hogy „Hogyan tudnék megbocsátani annak a szemétnek, aki tönkretette az életemet? Képtelenség megbocsátani neki.” Vagy hányszor próbáltál már megbocsátani, aztán újra meg újra felfedezted, hogy a dühöd, a haragod, az elkeseredésed, a vádjaid még mindig ott vannak veled?

A megbocsátás nem egy aktus, hanem következmény. A belső felismeréseidből származó megértés automatikus következménye.

„Pont az történt, aminek épp történnie kellett, mivel megtörtént. A tény előtt még végtelen számú a lehetőség; a tény után már csak egyetlen egy. Minél tisztábban látod meg, hogy a lett volna, lehetett volna, és a kellett volna mindössze megkérdőjelezetlen gondolatok, annál jobban tudod értékelni a látszólagos hibát, és amit az eredményezett. Ennek a megértése a megbocsátás az ő teljességében. A megértés tisztaságában a megbocsátásra semmi szükség nincsen.” (Byron Katie)

A Munkával mindez egy csodás folyamat, amikor is papírra vetem, és szép sorban megkérdőjelezem mindazt, amit a gondolataim szerint a másik tett velem. Ez sokszor akár évekig is eltart, ahogy újabb és újabb rétegeimből bukkannak fel az újabb és újabb eltemetett történeteim. És ahogy haladok látszólag a másik emberrel, úgy haladok saját magammal, úgy kerülök egyre közelebb saját magamhoz. És úgy látok rá egyre jobban, hogy tényleg mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt, és engedem vissza a másik személyt és saját magamat is a szívembe. Ha ez még számodra elképzelhetetlennek tűnik, ne aggódj, ezzel mindannyian így vagyunk, amíg meg nem tapasztaljuk a Munka gyengéd és végtelenül egyszerű csodáját.

Ma egy olyan Byron Katie videót ajánlok a figyelmedbe, melyben egy hölgy elmeséli a férjével kapcsolatos megbocsátási és jóvátételi folyamatát. Jóvátétel alatt azt értjük a Munkában, hogy egyrészt el is mondjuk a másik embernek, mi mindenre láttunk rá önvizsgálataink során, másrészt pedig konkrétan cselekedetekkel jóvá is tesszük mindazt, amivel mi bántottuk meg őt. Mert amíg őt látom a gonosz elkövetőnek, addig esélyem sincs meglátni magamban, hogyan bántom én őt és magamat szóval, tettel, vagy akár gondolattal. A Munkában minderre rálátok, és megértem, hogy mindent csupán saját magammal műveltem. A jóvátételek segítségével pedig meg is élem a megbocsátásomat. Felé is és főként saját magam felé.

Elsőre nagyon kuszának és pont fordítottnak tűnhet itt minden, mégis így működünk. Kívánom, hogy minél többen éljük meg az automatikus megbocsátás csodáját. Mert a Munkával ez (is) működik.

És akkor nézzük a videót.


6 megjegyzés:

  1. Andi, hálás vagyok ezért a videóért. Nekem 25 év házasság és 6 év különélés "kellett" ehhez a jóvátételhez (és persze 2 évnyi Munkázás). Én is várom a parkolós jelenetet, hogy elmondhassam, mennyire szeretem, attól függetlenül, hogyan alakul az életünk.
    K.Kata

    VálaszTörlés
  2. Drága Andi! Köszönöm ezt a videót. Én is 25 év házasság és "kis" Munkázás után jutottam el oda, hogy milyen sokat köszönhetek a férjemnek és hogy ő mennyire türelmes és megértő volt az én igazságtalan, gyakori kifakadásaimmal szemben. A jóvátétel, a megbocsátás - főleg magamnak - jelenleg is tart. És amikor nyitott elmével és szívvel fordulok a férjem felé, akkor elcsodálkozom, hogy milyen csodálatos, humoros, nagyszerű ember, csak ezt eddig nem láttam a történeteim miatt. Nagyon hálás vagyok, hogy most együtt van velem.
    T. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan csodálatosak ezek a kitartó Férfiak mellettünk, ugye?:)És hogy lehet őket "újra" szeretni, ha tiszta elmével és az ebből fakadó nyitott szívvel tudjuk már őket látni. Örülök, hogy Te is megtapasztalhattad ezt, Drága Évikém. Andi

      Törlés
  3. Kedves Andi!
    Mi akadályozhat meg valakit abban, hogy elkezdje a munkát csinálni miközben azt gondolja, hogy ez egy jó dolog és szüksége lenne rá de legalább is szeretné kipróbálni és sem a pénz sem az idő nem jelent gondot?
    És, hogyan lehet ezt az akadályt ledönteni?
    Elnézést amiért itt teszem fel a kérdést. Nem is tudom, hogy igazából hol lenne jó helyen.
    Köszönöm.
    László.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László, kérdezd meg magadtól, kérlek. Csak Te tudhatod rá a választ. "Mi akadályoz meg abban, hogy elkezdjem csinálni a Munkát?" Csukd be a szemed, engedd magadba ezt a kérdést, és várj, amíg felbukkannak a válaszaid. És ezzel már máris elkezdtél Munkázni. :) Örülök, ha megosztod, mit találtál. Üdv, andi

      Törlés