2013. június 6., csütörtök

Merülj Bele Abba, Amitől Menekülsz – Az Élet Valódi Intelligenciája



Ha van fontos bejegyzés ezen a blogon, akkor ez az. És pont akkor válik fontossá számodra, amikor azzá válik. Három hónapja tervezgettem ennek a Jeff Foster cikknek a lefordítását, mert nagyon érzékletesen adja át, mi is a szenvedésünk legalapvetőbb oka és hogyan is tudunk átlátni rajta. Emellett bemutatja, hogy nagyjából milyen folyamaton visz át egy Élő Önvizsgálatok facilitátor valakit, amikor együtt önvizsgálnak. Jeff nem a Scott által kifejlesztett Élő Önvizsgálatokkal dolgozik, ugyanakkor mindketten az ún. non-duális önvizsgálatokat használják az emberekkel való munkájuk során. Ezért sok hasonlóság van közöttük és Jeff szépségesen, érthetően, átütően tudja mindezt szavakkal is átadni.

Szóval, számomra mára érett meg teljes erejében ennek az írásnak a mondanivalója. Három hónapja már elkezdtem fordítani, aztán félretettem, aztán haladtam az önvizsgálataimmal, aztán társ-vezetője és részese voltam egy összesen 10-hetes Női Csoport folyamatainak, aztán tegnap rátettük erre a koronát egy Tér-állításos csoporttal, aztán ma úgy ébredtem, hogy most kell befejeznem és feltennem ide az írást. Főleg a Női Csoportnak. Akik hatalmas kincs az életemben. És Mindannyiótoknak, akik ezt olvassátok.

Nem Vagyok Elég…

Nem vagyok elég szép. Nem vagyok elég sikeres. Nincs elég pénzem. Nem vagyok elég tudatos. És így tovább, és így tovább. Mindannyian beragadunk ezekbe a korlátolt és korlátozó hiedelmekbe.

Dolgoztam egy nővel, aki egész életében „nem elég szépnek” érezte magát. Az anyukája ültette el benne ezt a hiedelmet, melyből aztán az a szűrő képződött, melyen keresztül az életet látta. Egyszerűen képtelen volt lerázni magáról ezt az ön-hiedelmet, pedig járt sok terapeutánál, részt vett számos spirituális elvonuláson, használt mindenféle technikákat és módszereket, és rengeteg spirituális munkát végzett el önmagán. Tudtam, hogy van ott mélyen benne valami, amit ezidáig semmi nem ért el. Egy hiedelmet nem lehet a hiedelem szintjén hatástalanítani. Olyan nincs, hogy egyszerűen csak „felhagyunk valami elhívésével.” Ez az egész tényleg arról szól, hogy szép-e vagy nem szép? Vagy valami ennél mélyebbről?

Azt már ő is belátta, hogy bármennyi sminket, plasztikai műtétet, szép ruhát és pozitív gondolatot aggat is magára, mindez sem lesz képes elvenni azt az alap én-érzetét, hogy nem elég szép. Teljesen tisztában volt azzal, hogy még ha az egész világ azt gondolná is, hogy ő a világon élő legszebb nő, még akkor is érezné ezt a kínzó vágyakozást, mely oly mélyen fészkelte beléje magát.

Mivel mindig is „nem elég szépnek” érezte magát, elbújt az élettől, és nem csinálta azt, amit valójában csinálni szeretett volna, elhúzódott az emberektől, és ahogy ő fogalmazott, sosem lépett kapcsolatba az „erejével”.

Megkértem, hogy csukja be a szemét és hagyja, hogy az adott pillanatban lévő megtapasztalása a világ legfantasztikusabb megtapasztalásává váljon. Majd megkértem, hogy érezzen bele a „nem vagyok elég szép” hiedelmébe. Érezze meg, milyen hatása van ennek a hiedelemnek a testére, és hol is érzi pontosan. Mi indult be abban a pillanatban benne, ahogy ez a gondolat felbukkant. Milyen képek jöttek a szavakkal együtt? Milyen hangok és színek? Elmondta, hogy a gyomrában haragot érez, vöröset, egy égető feszültséget, ami mintha azt a csatakiáltást ordította volna: „SZÉPNEK KÉNE LENNEM! SZÉPNEK KÉNE LENNEM!” Nagyon erős töltete volt. Érezte a benne feszülő erőszakot, az összehúzódást, a sürgető nem elfogadást. Mint amikor egy gyermek figyelemért sikít. És olyan érzet volt, mintha az egész világot képes lenne lerombolni, ha szükséges, mindezt csupán azért, hogy elérje a „szép” illékony célját. Micsoda ön-erőszak!

Megkértem, hogy maradjon egy ideig az érzéssel, adjon teret neki, teljes mélységében engedje meg neki, hogy ott legyen, és továbbra is ámulattal figyelje az egész megtapasztalást. És ahogy egyre mélyebbre merül a haragba, azt mondta, „furcsa, van neki valamilyen ereje, szépsége. Olyan… szép… ott legbelül…Az odafigyelés és megélés hatására a harag megmozdult és felragyogott. Aztán, ahogy a harag elkezdett eltűnni, szétoszlani a térben, a folytatódó szerető figyelem a harag alatt szomorúságot fedezett fel. Pontosan hol? Megnézte. Mintha az egész testében jelen lett volna, egy nagyon régi szomorúság, mely egész életében vele volt. Ez irányította az életét, mondta. Ez befolyásolta az összes döntését. Megkértem, hogy ejtse el néhány pillanatra a „szomorúság” címkét (mivel ez is ítélet és hiedelem), és lépjen kapcsolatba azzal az ott lévő életenergiával, mindenféle leírás, címkézés, értelmezés nélkül. Ez által szétesett a szép/nem szép testről alkotott képe, és valódi kapcsolatba lépett az élő, lélegző testével, mindenféle címkén túl. És amint belemerült a szomorúság érzésébe, felbukkant a tehetetlenség érzése is, fentebb, a mellkasában. Tehetetlen – igen, pont ilyennek érezte magát egész gyerekkorában. És meg nem értettnek. Aki sosem érezte „otthon” magát. Mintha soha nem tudott volna megfelelni mindannak, amit mások elvártak tőle. Egész életében ez elől a tehetetlenségi érzés elől menekült, soha nem engedte meg magának, hogy érintkezésbe lépjen vele. Teljes tabuvá vált számára. A halál szimbólumává lett. Halál és pusztulás. És soha senki nem mutatta meg neki, hogyan is legyen ezzel az érzéssel. Soha senki nem fogta a kezét ezen a helyen. Próbálták őt „meggyógyítani”, eljátszották a szakértőt, a tanítót, vagy a nagy tudású terapeutát, ami még tovább erősítette benne az elégtelenségről szóló történetét. Elérkezett az ideje, hogy igazából találkozzon a tehetetlenségével. És annak is, hogy valaki vele legyen, amikor ezt megteszi. Hogy visszatükrözze számára azt a saját képességét, hogy meg tudja tartani magát ebben a megtapasztalásban, ahogy az felbukkan és távozik.

Amint lelazította az érzésről a „tehetetlenség” címkét és közvetlenül belemerült a nyers életenergiába, arról kezdett mesélni, hogy ennek a tehetetlenségi érzésnek a közepében valamilyen szépség található, valami erős és megingathatatlan. „Égő gyertyáról” beszélt. Egy ideig ott maradt a gyertyával. Megkérdeztem, hogy „A gyertya… tehetetlen?” „Nem”, felelte. „Csupán energia, sem nem erős sem pedig nem tehetetlen… Olyan szépséges, mágnesesen vonzó valami…”

Ez után a szépség és vonzerő után vágyódott egész életében. A szépségre, mely nem a csúnyaság ellentéte, hanem a nyers élet szépsége. A „szépség” utáni vágyódása egyáltalán nem arról szólt, hogy „szép lány” legyen; ez egy álruhába öltöztetett vágyakozás volt, mely sóvárogva kívánt kapcsolatba lépni azzal a nem megélt élettel, mely odabent próbált valahogy kifejeződésre jutni. Mindig is a totális élőségre vágyott, csak ez az eredeti vágyódás összetévesztődött a fizikai „szépség” iránti vágyódással. És az utolsó hely, ahol valaha is eszébe jutott keresni az élőséget az önmagában volt, ahonnan mindig menekült. A gyertya mindig is fényesen ragyogott. A tudat fénye volt. Felfedezése pedig a feltámadásaz élet felfedezése ott, ahol halált feltételeztek.

Ahogy még üldögélt a tehetetlenségi érzéssel és sorra elejtette az energiával kapcsolatos címkéit, feltételezéseit, és teljesen friss szemmel nézett rá, megtapasztalhatta a valódi erőt, az életet. Semmi félnivaló nem maradt ebben az energiában. Csupán valamikor elnevezte „tehetetlenségnek” és elkezdett menekülni tőle, így nem ismerte fel az energia intelligenciáját és mélyebb titkait. Amikor pedig később beszéltem vele, beszámolt arról, hogy többé nem érezte tehetetlennek magát, pedig az életkörülményei egyáltalán nem változtak.

A „Nem vagyok elég csinos” gondolat egész életében a valódi életerejéhez hívogatta vissza, csupán nem volt képes felfedezni az egész működés végtelen intelligenciáját. Ez nem egy „negatív”, kitörölni való gondolat volt, hanem útmutatás az önmagához való hazatéréshez, és ezért nem működött számára semmilyen módszer, eljárás, terápia, pozitív gondolkodás. Ezért nem ment el ez a gondolat soha. A „Nem vagyok elég szép” felhívás volt, harsonaszó, mely arra hívta őt, hogy merüljön mélyen bele a jelenbeli megtapasztalásába, engedjen be fényt a sötétségbe, és fedezze fel a sötétség ürességét, semmi-ségét. Soha senki nem volt képes elmenni vele a „tehetetlenségébe” – sem az anyja, sem a tanárai, senki. Meghívást kapott arra, hogy váljon azzá az anyává, aki után mindig is vágyakozott – saját maga édesanyjává, aki képes megtartani őt a tehetetlenségében és felgyújtani saját maga fényét. Mindez meghívás volt számára, hogy emlékezzen arra, ki is ő valójában, az összes szépségről és csúnyaságról szóló történeten túl. A hazatérésre hívás.

Amikor végre mélyen belemerülünk az ilyen szent pillanatokba és megéljük azokat az energiákat, melyeket korábban hatalmas ellenállással toltunk el, az élet intelligenciája képes csodákat művelni. A harag, a szomorúság, a tehetetlenség egyáltalán nem „negatív energiák”, hanem az élet intelleigens óceánjának megnyilvánulásai.

Valódi kitüntetés ott találkozni az emberekkel, ahol ők vannak, és mélységes összekapcsolódásban lenni velük, ahogy beleutaznak a sötétségbe, ahol felfedezik saját fényüket.

A sötétség nem válik fénnyé, mivel csak fény létezik. És amikor már te magad vagy az élet, akkor a legkevésbé sem tud izgatni, hogy „elég szép” vagy-e. Mert felfedezted az elválaszthatatlanságodat az élettől, attól az erőtől, mely bolygókat mozgat.

(Jeff Foster írásának fordítása)


Ha szeretnéd megtapasztalni az Élő Önvizsgálatok erejét, várlak szeretettel az ÖnMunka Alapcsomagon. Részleteket itt találsz.

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm! Gyönyörü....

    VálaszTörlés
  2. Szia Andi!

    Hogy lehet valakiből ÉÖ Facilitátor?
    Más képzést kapnak a Facilitátorosok, mint egy sima
    "Önszeretet/Önértékelés Tréningre Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai" 2
    napos tanfolyamon? Milyen feltételei vannak.

    Köszi!

    VálaszTörlés
  3. ja és még annyi, hogy jó lenne telefonszámok és email címek mellé egy városnév is. bár gondolom a skype on történnek a dolgok. tehát mi alapján döntsek, hogy kihez menjek? 2 női facilitátor tetszik, mert szép arcuk van. de nem csajozni akarok egyelőre.
    Köszönöm!

    http://onmunka.blogspot.hu/p/akkreditalt-facilitatorok.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Annyiszor kértem itt a blogon, hogy valamiféle beazonosíthatósággal lássátok el magatokat, főleg, ha kérdeztek. Névtelenekkel nem szeretek levelezni. Andi

      Törlés
  4. Szűcs Tibor vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a neved, Tibor. :) Nos, a facilitátorok budapestiek és szentendreiek, fizikai találkozás és skype-os üzemmódban is működnek. Nem tudsz rosszul dönteni, mindannyiuk szuper, és ne feltétlenül arcra menj. :)Az Akkreditált Facilitátorok hosszú képzési folyamaton mennek át, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően, illetve még mélyebben és hosszabban, minimum egy éves képzéssel, leginkább még többel. Rengeteg gyakorlással, egyéni, páros és csoportos munkával, mindenféle témában elmélyülve, saját maguk "feldolgozásával" a legfontosabbként, ami mindennek az alapja. Szeretettel látunk, ha megtapasztalnád az ÉÖ-t és a Munkát, mindannyian abban is gyakorlottak, tapasztaltak. szeretettel üdvözöllek, Andi

      Törlés
  5. Kedves Andrea!

    Nagyon jó olvasni a Munkáról a megélt tapasztalatokról,mindig megpróbálom gyakorolni ha van tanács amit követni lehet és ez tényleg működik.Tetszik ahogy érthető módon leírod egy egy vizsgálatnak a kibontakozását, annyira őszinte.
    Megpróbálom megérteni és ki is próbálom magamon,a fent leírt Munkázás után úgy érzem,hogy minden meg nem élt szeretet és jó az életben ,átformálva és címkézve megjelenik negatív érzésként bennünk amit igyekszünk elnyomni vagy nem észre venni, ha sikerül elmerülni benne kiderül ,hogy csak a szeretet van és szépség minden mögött.
    Üdv.szeretettel,Melinda

    VálaszTörlés