2013. június 3., hétfő

Tudhatod-e, Mi Jó Másoknak? – Byron Katie Videó


„Azt hinni, hogy én tudom, mi lenne a legjobb bárkinek is, azt jelenti, hogy nem a saját dolgommal foglalkozom. Még, ha a szeretet nevében teszem is, akkor is ez tiszta önteltség, aminek az eredménye: feszültség, nyugtalanság és félelem. Tisztában vagyok azzal, hogy mi jó nekem? Ez az egyetlen dolgom van. A legjobb, ha először ezzel foglalkozom, mielőtt megoldanám a te problémáidat.” (Byron Katie)

A Munka Alaptanfolyamokon mindig megkérem a résztvevőket, hogy alaposan körbenézve az életükben, saccolják meg, hogy mekkora részben foglalkoznak mások vagy a Valóság/Jóisten/Univerzum dolgával. A legtöbbjük ilyenkor meglátja azt, hogy nagyon nagy részben, vannak, akik úgy fogalmaznak, hogy „Csak a mások dolgával foglalkozom.” Persze, sokan úgy gondolják, hogy mindezt a „szeretet nevében” teszik. Merülj bele ebbe, vedd számba az emberi kapcsolataidat, élethelyzeteidet, és nézd meg, mennyi energiád megy el a mások dolgával való foglalkozásra. És abba is nézz bele alaposan, miért is teszed azt, amit teszel. Miért szólsz bele a másik ember életébe, miért adod neki a tanácsodat, mit szeretnél mindettől kapni? Mi történne, ha mostantól senki és semmi mással nem foglalkozhatnál, csak a saját dolgoddal, ami egyetlen: a saját gondolkozásod?


Vedd észre, amikor kéretlenül adsz tanácsot valakinek. Nézd meg, hogyan is lehetséges az, hogy az adott tanács önmagadnak szól. Nem véletlenül jön ki a szádon: saját magadnak mondod. Tedd meg saját magad azt, amit másnak tanácsolsz: tedd boldoggá saját magad.

És ha valaki tényleg tanácsot kér tőled, akkor engedd magadba a történetét, és nyugodtan mondd el, te mit tettél hasonló helyzetben, ha már volt ilyenben részed. És még akkor is mindez rólad szól, a te életedről – honnan tudhatnám bármikor is, hogy kinek mit kéne tennie? Leginkább akkor tudok segíteni a másiknak, ha segítek neki felismerni a saját választásait, útját, nem pedig akkor, ha én kiokoskodom, hogy neki mit kéne csinálnia. Persze lehet ötletelni és viccelődni is mindezzel, csak ehhez fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy senki más nem tudhatja, mi is a „jó” neki. Csak a sajátunkét tudhatjuk. És még csak azt sem…

A témába vágóan ajánlok figyelmetekbe egy könnyed Byron Katie videót (Nagy Zsuzsinak újabb köszönet), amiben egy hölgy tudni véli, mire is lenne szüksége az anyukájának.

(Az összes eddig feliratozott Byron Katie videót itt találod. Ha támogatnád Zsuzsi videó feliratozó tevékenységét, szintén itt találsz ehhez infókat.)

A videó megtekintéséhez kattints ide: Anyámnak szüksége van egy kutyára


KI VAGY A TÖRTÉNETEID NÉLKÜL? – 2-napos, kiscsoportos Munka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján
2013. június 21-22. (péntek-szombat: szeptemberig az utolsó 2-napos Munka Alaptanfolyam, jelentkezési határidő: június 7.)

Részleteket itt találsz: Aktuális ÖnMunka Tanfolyamok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése