2012. február 16., csütörtök

Segítség! Erőszakos, Rossz Ember Vagyok!


„A cselekedeteid a saját megvizsgálatlan gondolataidból fakadnak. Amikor pedig megkérdőjelezed a gondolataidat, a viselkedésed automatikusan változik, anélkül, hogy kontrollálnod kéne magadat.” (Byron Katie)

Egy újabb segítségkérő levelet fordítottam Byron Katie legfrissebb hírleveléből:

Drága Katie!

Szégyenkezve írom ezeket a sorokat, mert az én problémám nem az, hogy mások bánnak velem rosszul, hanem, hogy én bántok másokat.

Legdrágább Louis!

Értelek, és szeretném, hogy tudd, hogy ezen addig nem is lehet változtatni, amíg elhiszed a stresszes gondolataidat. Amikor elhisszük, amit gondolunk, akkor ebből az összezavarodottságból fakadnak a cselekedeteink. De ha megvizsgálod ezeket a fájdalmas gondolatokat, akkor azok elveszítik az erejüket, és kedvesebb viselkedési formák bukkannak fel előtted; a cselekedeteid automatikusan változnak meg.

Próbálom megérteni magamat, figyelni, hogyan is történik ez az egész, de bármennyire látom is, mennyire nem helyesen cselekszem, mégsem tudom másképp. Leginkább azt hiszem magamról, hogy egyszerűen rossz ember vagyok, és semmit sem tehetek ez ellen.

Senki sem bántana egy másik emberi lényt, ha nem lenne összezavarodva. Az összezavarodottság pedig a magunkról, másokról és a világról elhitt stresszes gondolatokból fakad. Az összezavarodottság az egyetlen szenvedés ezen a bolygón (vagy bármelyik más bolygón is).

Rengeteg negatív jellemvonásom van. És mindig azokat bántom, akiket szeretek, és akik engem szeretnek. Az is eszembe jutott már, hogy megszállott vagyok, és eljátszottam a boszorkányűzés gondolatával. Irányítottnak, tehetetlennek, elkeseredettnek érzem magam. És ez mindig is így volt, ameddig csak visszaemlékszem.

Leírtad már a stresszes gondolataidat és elvégezted velük a Munkát? A honlapomon megtalálod az ingyenes Segélyvonalat, sokan találtak már megnyugvást a képzett facilitátorainkkal végzett önvizsgálat után. A honlapon megtalálod az Akkreditált Facilitátorok listáját is.

Értéktelen ember lett belőlem, mert… Nem is tudom, miért. Fiatalabb koromban még nem tűnt fel, mennyire rossz ember is vagyok. Hogy mennyire önző és énközpontú vagyok. Amikor pedig elkezdtem vizsgálgatni magamat, csak csúnyát és rosszat találtam. Amit meg akarok tenni, azt nem teszem, amit pedig nem akarok megtenni, pont azt teszem meg. Micsoda elkorcsosult ember is vagyok én! Hát, így érzem magam. Szeretnék jó lenni, de hát hogyan javíthatja meg magát valaki, aki rossz?

Egyszerűen. Úgy, hogy: Ítéld meg a felebarátodat, írd le, tedd fel a négy kérdést és fordítsd meg. A leveled hemzseg a megkérdőjelezetlen ítéletektől. Például: „Rossz ember vagyok”, „Amit meg akarok tenni, azt nem teszem”, „Sosem leszek képes megváltozni”. Elképednél, micsoda igazságokat fedezhetnél fel, ha őszintén megkérdőjeleznéd az ilyen gondolataidat! És szeretném megkérni a Munka-facilitátorokat világszerte, hogy ennek a hírlevélnek a segítségével osszák meg veled a saját megMunkázott hiedelmeiket és megtapasztalásaikat. Nem vagy egyedül, Angyalom!

Hogyan képes egy eltörött dolog megjavítani saját magát? Hogyan képes egy elromlott szív tisztán meglátni, mi a helyes, és hogyan képes jót cselekedni annak ellenére, hogy rosszként ismeri magát?

Már százezrek tették meg ezt a Munka segítségével – sokuk még nálad is rosszabbnak gondolta magát. Elítélt gyilkosok, erőszaktevők, vagy a Ruandában népirtást elkövető hutuk, és még folytathatnánk. A cselekedeteid a saját megvizsgálatlan gondolataidból fakadnak. Amikor pedig megkérdőjelezed a gondolataidat, a viselkedésed automatikusan változik, anélkül, hogy kontrollálnod kéne magadat.

Olvastad a Négy kérdés című könyvemet és láttál már néhány Munka-videómat? Ezek nagyon sokat tudnak segíteni. Ugyanakkor, ha nem végzed saját magad is a Munkát, akkor a könyvekkel és a videókkal nem sokra mész. A szabadság a születési jogunk, én ehhez adom át neked a meghívót.

Van egy 14 éves lányom, aki olyan szeretne lenni, mint én vagyok (legalábbis ezt mondja). Ez nagyon megijeszt engem, semmiképp nem akarom, hogy rám hasonlítson. Nehogy olyan legyen, mint én! Legyen boldog, rendben önmagával, és élje azt az életet, amit élni akar.

A lányod azzá válik, akivé válik; végső soron ez csakis az ő dolga. Ha te gondoskodsz a saját mentális dolgodról és sorra megkérdőjelezed a saját stresszes gondolataidat, akkor az életed drámai módon fog megváltozni, és akár a lányod számára is élő példává válhatsz – annak a példájává, hogyan lehet tiszta elméjű, boldog és kedves életet élni. Ez a legjobb dolog, amit csak tehetsz érte, és a legjobb, amit saját magadért tehetsz.

Sokaktól hallom, hogy semmit nem bánnak a múltjukkal kapcsolatban. Én annyi mindent bánok.

Ez nem is lehet másképp, mivel elhiszed a magadról és a rólunk szóló stresszes gondolataidat! Ha nem hinnéd el őket, akkor valami teljesen valódiként, tisztaként és kedvesként nyilvánulnál meg a jelen pillanat fényességében: itt nincs jövő, nincsen múlt, nincs szükség reményekre vagy megbánásra. Amint elkezded reggelire elfogyasztani a Munkát – vagyis napi rendszerességgel kérdőjelezed meg a hiedelmeidet -, az életed egyre nagyobb részét fogod ebben a teljesen erőfeszítésmentes elmeállapotban tölteni.

Bárcsak rengeteg mindent máshogy csináltam volna! A francba, bárcsak most tudnám másképp csinálni a dolgaimat! De nem megy…

Hallak, Aranyosom, és lehetséges eljutni az összes látszólagos problémád gyökeréhez.

Amikor lenyugszom, és a lehető legjobban elcsendesedem, akkor is csupán szomorúságot érzek. És ez már 33 éve tart (16 éves korom óta), mindig csak a szomorúság. Nem tudom, miért van ez így.

Ha nem hasonlítanád az életedet mások életéhez, képes lennél-e vajon szomorúságot érezni? Vedd észre, hogyan hasonlítgat az elméd minden pillanatban, és ki lennél ebben a szent pillanatban, itt és most, ha nem lennél képes múltbeli és jövőbeli összehasonlításokat tenni?

Talán Anyukám miatt. Valószínűleg Anyukám miatt. Anyu sem volt sosem boldog, és több idegösszeroppanást is kapott már. Érdekes kapcsolat van köztünk. Mostanra már vele is nagyon szemét módon bánok. Annak ellenére, hogy férfi vagyok, nagyon hasonlítok rá, és szinte ugyanúgy viselkedek. Szerintem én vagyok számára az a lánygyerek, akit sosem szülhetett meg (négy fia van). De mért haragszom rá ennyire? Mindenért őt okolom.

Tölts ki egy Ítélkezőlapot anyukádra, vagy akár egy tucatot, vagy épp százat, mindaddig, amíg a történeteid végére nem érsz. Például, „Haragszom anyámra, mert…”, „Azt akarom, hogy anyám…”, „Anyámnak … kéne/nem kéne”, „arra van szükségem, hogy az anyám…”. És így tovább. Aztán pedig kérdőjelezd meg az összes leírt gondolatot – akár facilitátor segítségével. Végezz el egy Munka-tanfolyamot, gyere el a 9-napos School-ba, vagy akár az egy hónapos Turnaround House-ba (Megfordítás Ház), amennyiben szeretnél teljesen elmerülni ebben az önfelismerő folyamatban. De ha őszintén szeretnéd megfordítani az életedet, nincs feltétlenül szükséged erre, egyedül is képes lehetsz megcsinálni.

Mindig is különleges voltam számára, most akkor miért gyűlölködöm vele? Mért nem vagyok már képes felnőni? 49 éves vagyok, belül azonban még mindig kisfiúnak érzem magam. Azt hiszem, hogy ha a gyerekeim látnák a változásomat, az mindent megváltoztatna számukra. Ami voltam, csupán egy emlék maradna, és akivé válok, az lenne Apa. De elég belőlem mára, csak meg akartam osztani valakivel a gondolataimat. Segítségre van szükségem.

Üdvözlettel, Louis

A honlapomon rengeteg segítséget találsz, Édesem. Szeretetet és ön-felismerést kívánok neked.

Szeretettel,
bk

Az eddig elkészült magyar feliratos Munka-videókat itt találod:

Segítség a Munka végzéséhez, és letölthető Munka-lapok itt:

2-napos ÖnMunka Alaptanfolyam extra időpont: 2012. március 10-11. Jelentkezési határidő: február 27. További információk itt: http://kincsamivan.hu/programok.html

Egy Drága Résztvevő élménybeszámolója a legutóbbi Alaptanfolyamról pedig itt olvasható:
https://www.facebook.com/notes/sándor-csizmadia/élménybeszámoló-oravecz-andrea-byron-katie-ébresztő-önmunka-módszerének-alaptanf/346574902039671

2 megjegyzés:

  1. Ez most (megint) pont jókor jött! Hála és köszönet érte

    VálaszTörlés
  2. haha, annyira biztos voltam benne, hogy ez egy nő. aztán leírja, hogy ő férfi, én meg majdnem leestem a székről. "csak a nők picsognak lelki dolgokon". Annyira hihetetlen milyen kategóriákba sorolom az embereket, és ha valaki nem fér bele egyetlen kategóriába sem, akkor jön a dúlás-fúlás.
    Judit

    VálaszTörlés